De roep om ‘het einde der tijden’ in coronatijd: zijn de voortekenen zichtbaar?

God14 januari 2021 Steven Poot
Steven Poot

In elke fase van de geschiedenis waarin de mensheid werd geconfronteerd met zaken die aan de zekerheid of de pijlers van haar bestaan tornden, is de roep van ‘het einde der tijden’ een veel gehoorde. Is het niet een god die zal ingrijpen en delen van de aarde of mensheid zal wegvagen, dan is het wel de mensheid zelf of een bepaalde ‘elite’ die dat zal gaan doen. De tijd van corona is ook zo een tijd.

Gebeurtenissen die groter zijn dan onze veilige cirkel, dan ons land, en ons continent, maken ons niet alleen kwetsbaar, maar geven ons ook het gevoel van machteloosheid. In de afgelopen maanden ben ik dan ook gaan kijken naar welke reacties er vanuit de christelijke hoek zouden gaan komen. Naast de grote meerderheid die de gebeurtenissen over zich heen laat komen en de richtlijnen van de overheid zo goed mogelijk probeert te volgen, zie ik ook de steeds groter wordende groep van tegenstanders. Tegenstanders van deze regels, van de overheid, maar vooral van elke georganiseerde autoriteit. Theorieën over Bill Gates, 5G, Soros, vaccins, microchips, en ga zo maar door, worden gelinkt aan Bijbelse voorspellingen over het merkteken, de antichrist, en de eindtijd.

Óf de eindtijd is er (nog) niet óf Jezus heeft vals geprofeteerd. Persoonlijk kan ik dus maar één conclusie trekken: de eindtijd is er nu niet.

Veel verschillende meningen over de eindtijd komen langs, maar tegelijkertijd kan ‘niemand weten wanneer deze is’ (Matt. 24:36). Deze paradox kwam steeds terug, totdat ik mij afvroeg: wat zei Jezus eigenlijk over het einde der tijden? In Mattheüs 23 en 24 zegt Hij hier veel over en vooral de tekenen/weeën vóór de eindtijd.

Mattheüs 23 & 24
In Mattheüs 23 is Jezus in een vurig debat met de Farizeeën en de Schriftgeleerden. Net als een social media-gesprek opeens harder en harder kan worden, is ook Jezus hier niet zachtzinnig met Zijn mening: ‘huichelaars, vol roofzucht, witgepleisterde graven, slangen, addergebroed, etc.’ En dan spreekt Hij een profetie uit: de tempel en Jeruzalem zullen worden vernietigd.

Het gesprek, net als die op sociale media kan ik me zo voorstellen, was daarna vrij snel voorbij en Mattheüs 24 vertelt ons dat Jezus met Zijn discipelen naar de Olijfberg ging. De discipelen vroegen toen aan Hem: ‘maar wanneer gaat dat allemaal gebeuren?!’ (vs. 3). En Jezus geeft daar antwoord op: “Jezus antwoordde hun: ‘Pas op dat niemand jullie misleidt. Want er zullen velen komen die Mijn naam gebruiken en zeggen: “Ik ben de messias,” en ze zullen veel mensen misleiden. Jullie zullen berichten horen over oorlogen en oorlogsdreiging. Laat dat je dan niet verontrusten, die dingen moeten namelijk gebeuren, al is daarmee het einde nog niet gekomen. Het ene volk zal tegen het andere ten strijde trekken en het ene koninkrijk tegen het andere, en overal zullen er hongersnoden uitbreken en zal de aarde beven: dat alles is het begin van de weeën. Dan zal men jullie onderdrukken en doden, en jullie zullen door alle volken worden gehaat omwille van mijn naam. Velen zullen dan ten val komen, ze zullen elkaar verraden en elkaar haten. Er zullen talrijke valse profeten komen die velen zullen misleiden. En doordat de wetteloosheid toeneemt, zal bij velen de liefde bekoelen. Maar wie standhoudt tot het einde, zal worden gered. Pas als het goede nieuws over het koninkrijk in de hele wereld wordt verkondigd als getuigenis voor alle volken, zal het einde komen.’” (Matt. 24:4-14, NBV). Dus oorlogen, geruchten van oorlogen, hongersnoden, en aardbevingen zullen dus ‘de weeën van de eindtijd’ zijn. De vóórtekenen ervan.

De (voor)tekenen van de eindtijd
Dit gaf mij twee vragen: ‘Hoe onderzoek ik dit?’ en ‘Wat moet ik dan precies zoeken?’
Allereerst zegt Jezus hier dus niet ‘ergens in de toekomst’, nee, Hij belooft heel duidelijke voortekenen voor de eindtijd. Zaken die wij kunnen toetsen en onderzoeken. Zoals Jezus vaak tegen het Joodse volk zei: ‘als jullie Mij niet geloven, geloof dan op z’n minst de tekenen die Ik doe’ (bijv. in Joh. 10:31-39). In mijn zoektocht naar de onderbouwing voor deze tekenen kreeg ik vaak te horen ‘je moet niet willen onderbouwen, je moet geloven.’ Terwijl, als Jezus iets belooft dan geloof ik dat dat uitkomt, en juist daarom wil ik het onderzoeken. Het moment dat Hij zegt ‘dit is het teken/de karakteristieken voor A’, dan moet ik dat dus kunnen testen. Zeker als anderen tegen mij zeggen ‘dit is A’, dan heb ik van Jezus de karakteristieken van het teken van A gekregen om dat te kunnen onderzoeken. Klopt het teken niet met wat anderen zeggen, al is de theorie nog zo mooi, dan is het dus niet A.

Hoewel ik vaak te horen krijg dat er meer oorlogen, aardbevingen, en hongersnoden zouden zijn, is dit niet terug te vinden in de statistieken.

De tweede vraag is een lastigere. Oorlogen, aardbevingen, en hongersnoden zijn er altijd al geweest. Er is niet een periode sinds Jezus geweest dat deze zaken ophielden te bestaan en ‘opeens’ allemaal tegelijkertijd kwamen. Jezus had dan dus net zo goed kunnen zeggen ‘het is wanneer er bladeren aan de bomen zitten’ of ‘als er mensen ademen, dan komt het.’ Echter, in al Zijn onderwijs was Hij veel bezig met de komst van het Koninkrijk, de tekenen, en het einde. Nietszeggende voortekenen passen niet in dat plaatje. Een tweede optie is dus dat we zullen moeten gaan kijken naar een significante toename van deze voortekenen. Deze optie is interessant, want we kunnen de weeën dan waarnemen en het zijn dan daadwerkelijk ook tekenen.
Hoewel ik vaak te horen krijg dat er meer oorlogen, aardbevingen, en hongersnoden zouden zijn, is dit niet terug te vinden in de statistieken. Statistieken die wij nu meer dan ooit hebben. Deze zaken zijn juist over het algemeen afgenomen in de laatste tweehonderd jaar (met een piek ten tijde van beide wereldoorlogen). Hoewel Mattheüs 24 (enkel de Textus Receptus) niet spreekt over pestilentiën, spreekt Lukas 21:11 daar wel over. Echter ook hier zien we dat alleen al tussen 1900-2000 de afname in dergelijke ziekten significant is. Kortom: de voortekenen van de eindtijd zijn (nog) niet zichtbaar.

Er is nu geen eindtijd
We moeten iets met de voortekenen/beloften die Jezus geeft om de eindtijd mee aan te duiden. We kunnen niet zeggen ‘kijk eens hoe slecht het in de wereld gaat, de eindtijd is nabij.’ Hoewel er veel nare dingen in de wereld gebeuren, hebben wij het als mensheid zoveel beter dan honderd, duizend, en tweeduizend jaar geleden. En of je nu een preteristische uitleg van de eindtijd hebt, of een futuristische, of een historistische, één ding is duidelijk: het moment dat de voortekenen niet waarneembaar zijn, kun je enkel twee zaken concluderen. Óf de eindtijd is er (nog) niet óf Jezus heeft vals geprofeteerd. Persoonlijk kan ik dus maar één conclusie trekken: de eindtijd is er nu niet.

Mijn oproep is dan ook om onze verantwoordelijkheid te nemen als christenen en te geloven wat Jezus ons belooft, maar vooral om theorieën te toetsen. Zeker als Hij ons de mogelijkheid heeft gegeven dat te doen.

Steven Poot (28) volgde de master Religie & Conflict en is gespecialiseerd in de eindtijd. Als eindtijdtheoloog is hij afgestudeerd op zowel de Joodse als christelijke toepassing van de profetieën van Daniël in de eeuwen voor en na Christus, en met name in de gebeurtenissen rondom de vernietiging van de Joodse Tempel in AD 70. 

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Nigeriaanse vrouwen/Gerhard
Opinie

Ontvoeringsindustrie in Nigeria moet stoppen: tien jaar wegkijken is niet te verteren

Tien jaar geleden reageerde de wereld geschokt op de ontvoering van 276 meisjes van een school in Chibok, in het noorden van Nigeria. De geruchtmakende kinderroof werd de opmaat voor een bizar verdienmodel. Eerst even het geheugen opfrissen. Op 14 ap

nigeria
Nieuws

Tientallen christenen gedood bij driedaagse islamitische aanval in Nigeria

In het bisdom Pakshin in Nigeria hebben islamitische Fulani-herders drie dagen lang een bloedbad aangericht. Daarbij zijn minstens 29 christenen om het leven gekomen. Daarnaast raakten er twee christenen gewond en werden er kerken en huizen van chris

Engelse leerlingen
Nieuws

Rapport toont aan dat Engelse scholen hevig tekortschieten in godsdienstonderwijs

Op veel Engelse scholen ligt de kwaliteit van godsdienstonderwijs te laag. Dat is de conclusie uit een rapport dat deze week door onderzoeksbureau Ofsted gepubliceerd werd. In het rapport staat onder meer dat scholen hun godsdienstonderwijs veel meer

Myanmar
Nieuws

Predikant en christelijk leider in Myanmar kort na vrijlating opnieuw gearresteerd

De prominente christelijke leider en voorvechter van mensenrechten dominee Hkalam Samson is in Myanmar kort na zijn vrijlating opnieuw gearresteerd. Hij was nog maar enkele uren uit de gevangenis toen hij opnieuw werd opgepakt. Dat meldt een familiel

Miss Amie
Nieuws

Dragqueen cancelt voorleesbeurt in Amerikaanse kerk na aanhoudende kritiek en bedreigingen

Een Amerikaanse dragqueen ziet af van haar voorleesbeurt die ze volgende week zou verzorgen in een kerk in Pennsylvania. Dat meldt The Christian Post. Aanvankelijk zou de dragqueen haar voorleesbeurt houden in een bibliotheek maar na aanhoudende krit

Manchester
Nieuws

Politiebegeleiding voor pro-life spreker Manchester na scheldpartijen en bedreigingen

In het Engelse Manchester heeft de politie moeten ingrijpen om een jonge pro-life spreker te beschermen tegen een schreeuwende menigte pro-abortus demonstranten. De spreker, Madeline Page, CEO van de Alliance of Pro-life Students (APS), moest onder p

Ds. G. van Zanden
Video

Hervormde predikant waarschuwt voor valse nederigheid: "Dat is een christen op zijn slechtst"

"Het leek zo nederig, alsof het haar om de eer van God te doen was en dat ze dat wilde beschermen. Maar in feite zette ze zichzelf in de laagte neer om er de hoogte voor terug te krijgen. Dat is een christen op zijn slechtst", aldus ds G. van Zanden.

Anja Haga
Nieuws

ChristenUnie: BBB verkoopt Europese luchtkastelen

Europarlementariër Anja Haga (ChristenUnie) is verbijsterd na uitspraken van BBB over de inzet van Nederland in Europa wat betreft de mestderogatie: ‘Als je weet hoe het werkt in Brussel weet je ook dat duurzame afspraken voor boeren en natuur baat h

Meerartikelen

opperrabbijn
Column

Een moment verdwaald in Friesland

In zijn nieuwe dagboek vertelt opperrabbijn Jacobs hoe hij moest spreken in Friesland en plotseling alleen in de regen stond. Verder deelt hij een verdrietig verhaal van een oud-leerling die op 52-jarige leeftijd overleed en vertelt Jacobs uit te kij

Nigeriaanse Bethany dankbaar voor hulp Open Doors
Video

Nigeriaanse christen werd ontvoerd nadat haar dochter overleed

De Nigeriaanse Bethany heeft veel meegemaakt. Nadat haar dochter ontvoerd werd en later overleed, viel zij zelf in handen van diezelfde ontvoerders. Open Doors hielp haar door middel van traumazorg en de bouw van een huis. Bethany’s dochter, Mary, we

Een sterke kerk op een kwetsbare plek
Video

Ontdek in deze video het bijzondere werk van christenen in Ghana

In Noord-Ghana wonen veel moslims en zijn christenen in de minderheid. Naast dominees zijn vrijwillige voorgangers van grote betekenis voor de kleine dorpskerken in dit extreem arme gebied. De Presbyteriaanse Kerk van Ghana traint catechisten. Een ca

evangelisten
Nieuws

Straatevangelisten organiseren tweedaags event in Amsterdam

Op donderdag 9 mei (Hemelvaart) en vrijdag 10 mei organiseert Evangelist.Network het tweedaagse event ‘Take The City Amsterdam’. Dit initiatief is eerder geboren uit een enthousiaste groep straatevangelisten, die het verlangen hebben om met vele gelo

Elbert Smet en Kinga Bán
Video

Nog steeds indrukwekkend: Kinga Bán en Elbert Smelt zingen 'Leef met volle teugen'

Het is bijna vijf jaar geleden dat de bekende en geliefde christelijke zangeres Kinga Bán op 37-jarige leeftijd overleed. Kinga, onder meer bekend van haar jarenlange deelname aan Sela, nam tijdens haar ziek-zijn de single 'Leef met volle teugen' op.

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt hoe Jezus door te sterven de angel uit de dood heeft gehaald

“Paulus noemt de zonde ‘de angel van de dood’ die de hand van Jezus zou doorboren. Maar niemand wist dat daardoor de dood zijn macht over ons zou verliezen. Door Jezus met onze zonden tot zonden te maken, drong de angel van de dood Zijn ziel, geest e

Giovanca Ostiana
Video

Giovanca Ostiana is komende zondag te gast in Hour of Power

Komende zondag is zangeres en presentatrice Giovanca Ostiana te gast in Hour of Power. In een persoonlijk gesprek met Jan van den Bosch vertelt Giovanca welke impact het overlijden van haar tante op haar gelooft heeft.  Je zou Giovanca gerust een all

Arie-Jan Mulder
Column

Wat heeft het avondmaal te maken met de komst van Gods koninkrijk?

Als het koninkrijk komt, zal Jezus met ons de wijn nieuw drinken, zegt Hij bij de instelling van het avondmaal. Het koninkrijk van God heeft dus ook alles met het avondmaal te maken. Het Bijbelboek dat ons de meest indringende beelden geeft van de ko

Vluchtelingen in Soedan
Dagelijks leven

ZOA: vergeet miljoenen vluchtelingen in Soedan niet in gebed

Christenen moeten rampen als die in Soedan niet vergeten in hun gebed. Dat is de stelling van KlaasJan Baas, woordvoerder van ZOA. Daarom roept hij namens de noodhulporganisatie Nederlandse christenen ertoe op te bidden voor miljoenen mensen die op d

Dit is onze God
Video

Luister naar het nieuwe 'Dit is onze God' van Stichting Opwekking

'Dit is onze God. Dit is wie Hij is: Hij houdt van ons. Dit is onze God. Dit is wat Hij doet: Hij redt ons. Hij droeg het kruis, versloeg het graf. Laat de schepping vol ontzag zingen voor Hem, Koning Jezus.' Deze zijn woorden zijn afkomstig uit het

Bisschop
Nieuws

Neergestoken bisschop vergeeft dader: "Moge de Heer Jezus je zegenen en de weg wijzen"

Bisschop Mar Mari Emmanuel heeft gereageerd op de terroristische aanslag waar hij slachtoffer van werd. Tijdens zijn preek in de Christ The Good Shepherd Church in Sydney werd hij maandagavond neergestoken door een 16-jarige moslim. Dezelfde avond on

Kevin R. Johnson
Nieuws

Amerikaanse kerk kiest ondanks aanklacht voor 'genderdiscriminatie' opnieuw mannelijke pastor

Een baptistenkerk in New York, die eerder dit jaar werd aangeklaagd wegens ‘genderdiscriminatie’, kiest opnieuw voor een mannelijke pastor. Dat meldt The Christian Post. De kerk in kwestie, de Abyssinian Baptist Church, heeft pastor Kevin R. Johnson