Verzoeningsdienst
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Mooi

13 januari 2021 door Patrick Goede

Verzoeningsdienst tussen Rooms-katholieken en Lutheranen na 500 jaar excommunicatie

Na 500 jaar zal er een verzoeningsdienst plaatsvinden in het Vaticaan tussen Rooms-katholieken en de Lutherse Wereldfederatie (LWF). Op 3 januari jl. was het precies 500 jaar geleden dat kerkhervormer Maarten Luther werd geëxcommuniceerd. Dat meldt het Italiaanse riforma.it.

De viering zal op 25 juni plaatsvinden. In januari vorig jaar werd tijdens de Pauselijke raad ter bevordering van de eenheid besloten om de 500e verjaardag van de excommunicatie van Luther gezamenlijk te 'vieren'. Vanuit katholieke hoek zal de oecumene-kardinaal Kurt Koch worden afgevaardigd en van de protestantse kant de secretaris-generaal van het LWF, Martin Junge. Zij zullen samen tijdens deze jubileumdienst voorgaan.

Het zal gaan om een liturgische dienst. “Het gezamenlijke evenement zal zich richten op de belangrijke oecumenische ontwikkelingen van de afgelopen tijd. Er zal worden geschetst hoe de oecumenische reis van de afgelopen decennia ervoor gezorgd heeft dat een pijnlijk moment in de geschiedenis met openheid voor eenheid tegemoet kan worden getreden. Een eenheid waarvoor lutheranen en katholieken blijven bidden en werken”, aldus de initiatiefnemers.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

N
Komt er dan excuus van de RK kerk voor het uit de kerk gooien van Luther? En is er nu wel een inhoudelijk gesprek over zijn 95 stellingen mogelijk ,waarin hij de dwalingen van de RK kerk aan de orde stelde? Heel veel van de stellingen van toen zijn nog steeds actueel, of wordt dit een openheid en eenheid, door Luthers kritiek op te bergen in de brandkast?