Dominee André
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 januari 2021 door Hour of Power

Ds. André van der Graaf verloor 25 gemeenteleden aan het coronavirus

Dominee André van der Graaf gaat voor in Heerde. Het dorpje is zwaar getroffen door het coronavirus. Maar liefst 25 van zijn gemeenteleden overleden het afgelopen jaar aan de gevolgen van de ziekte. Ook Van der Graaf kampte met klachten en moet uiteindelijk worden opgenomen in het ziekenhuis. “Toen ik de ziekenauto ingereden werd dacht ik: dit zou zomaar eens het einde kunnen zijn”, vertelt de voorganger bij Hour of Power.

Vlak voordat de dominee ziek wordt predikt hij over de leerlingen in de boot die Jezus aan zien komen lopen op het water. Ze schreeuwen het uit van angst. Van der Graaf: “Wanneer Jezus in de boot stapt vragen de discipelen zich af: ‘Wie is Jezus nu precies?’. Het gaat over de identiteit van Jezus. Het onstuimige water staat voor alles wat je in dit leven leven bedreigt: ziekte, dood en angst. En Jezus staat daar boven. Die wandelt daar rustig over heen. Ik vind dat een geweldig beeld. Het is heel bemoedigend.”

Code rood
Na afloop van zijn preek, op de terugweg naar huis, voelt de dominee zich rillerig. Hij blijkt koorts te hebben. “Alle seinen gingen op rood. Ik heb de dienst van die avond afgezegd. Op een gegeven moment werd de koorts heftiger en kreeg ik het steeds benauwder. De huisarts kwam en wilde dat ik naar het ziekenhuis ging. Dat is bizar. Ik merkte dat ik mijn handen vol had aan mijn ademhaling maar het flitste wel door mij heen: zou dit het laatste zijn wat ik meemaak?”

Jezus kwam zoals gezegd de leerlingen tegemoet over het water in Mattheüs 14. Ervoer Van der Graaf ook dat God zijn kant opkwam? “Ja, ik had steeds dat beeld voor ogen van Jezus die over het water naar mij toe kwam lopen. Heel bijzonder. Ik voelde mij heel erg ziek maar dát stond voor mij als een paal boven water. Ik was er slecht aan toe maar ik ben nooit bang geweest. Ik wist dat Jezus overwinnaar is. Dat Hij sterker is. Als Hij mij vasthoudt dan ga ik de goede kant op, of ik nu richting genezing ga of nog zieker wordt. Daarna merkte ik ook dat ik nieuwsgierig werd naar hoe het zal zijn als je Gods heerlijkheid binnengaat en je Hem zult zien in zijn heerlijkheid en majesteit. Ik ben ontzettend dankbaar dat wat ik de mensen altijd heb voorgehouden, waar bleek te zijn: dat ik echt vaste grond onder mijn voeten heb gehad in die periode.”

Schilderij
Wanneer de voorganger herstelt is gaat hij op zoek naar een schilderij dat het verhaal waar hij zoveel aan gehad heeft goed weergeeft. Hij kan niets passend vinden maar krijgt dan plots een mailtje. “Ik had een paar weken daarvoor gesproken in Barneveld. Weer diezelfde preek. En een mevrouw, Anja Schut, mailde mij dat ze daar een schilderij bij had gemaakt. Daar ben ik echt heel erg blij mee. Dat is echt een cadeautje.”

Straf van God?
In Heerde zijn de gevolgen en de rouw vanwege het coronavirus nog steeds voelbaar. Hoe kun je het virus als dominee uitleggen aan je gemeente? “Ik sta eigenlijk met mijn mond vol tanden. Aan de ene kant geloof ik dat God goed is en je kunt Hem daarom niet zomaar tot auteur van dit kwaad bestempelen. Het is echt een duister iets. Tegelijkertijd gaat er niets buiten Gods wil om en is Hij in deze situatie. Ik heb deze weg nooit gewild maar ik kan nu tot mijn grote verrassing zeggen dat het geen verloren tijd is geweest. Er zijn dingen die ik geleerd heb die ik op een andere manier niet had kunnen leren. Ik heb een soort herstart en wil heel veel. Maar ik zit nog steeds voor de helft in de ziektewet.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events