kim
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 januari 2021 door Redactie

Ranglijst Christenvervolging 2021: Dit weten we over de top 5

Vandaag komt de Ranglijst Christenvervolging 2021 van Open Doors uit. Er zijn verschillende opvallende stijgers en dalers op deze lijst te vinden. De top vijf van de ranglijst is echter ongewijzigd. Hoe is de situatie van christenen in deze vijf landen precies? Wat is er dit jaar veranderd? Wie zijn in deze landen het meest kwetsbaar? CIP.nl geeft aan de hand van informatie van Open Doors antwoord op deze vragen.

Noord-Korea
Al jarenlang voert Noord-Korea de Ranglijst Christenvervolging aan. Christen zijn in dit extreem gesloten land is levensgevaarlijk. Wanneer je in dit land als christen wordt ‘ontmaskerd’ volgt vrijwel altijd de dood. Vaak worden christenen direct ter dood gebracht. Degenen die ‘gespaard’ worden, moeten naar een werkkamp. De omstandigheden in deze werkkampen zijn gruwelijk. Maar heel weinig gelovigen verlaten een dergelijk werkkamp ooit nog levend. Christenen worden met hun hele gezin opgepakt. Op dit moment zouden er naar schatting tussen de 50.000 en de 70.000 christenen in kampen opgesloten zitten.

“Ik heb een vraag voor iedereen in de wereld die voor Noord-Korea bidt”, zegt christen Hee Yol tegen Open Doors. “Bid dat het Evangelie zich in Noord-Korea kan verspreiden. De burgrs hier zijn als slaven. Maar met het licht van de Heer worden ze bevrijd.”

Noord-Korea staat al twintig jaar bovenaan de Ranglijst Christenvervolging. Hier vindt zonder twijfel de meest extreme vervolging plaats voor volgelingen van Jezus. Die vervolging is terug te vinden in alle aspecten van de samenleving. COVID-19 heeft daar bovendien geen goed aan gedaan in 2020. Door de pandemie zijn de toch al strenge regels in het land nog verder aangescherpt.

Zelfs christenen die Noord-Korea weten te ontvluchten, zijn niet veilig.

In Noord-Korea is geen enkele christen veilig. Iedere christen is dan ook even kwetsbaar voor het religieuze geweld in dit regime. Zelfs christenen die het land hebben weten te ontvluchten (wat haast onmogelijk is), zijn niet veilig en zullen de rest van hun leven achterom moeten blijven kijken. In buurland China zijn bijvoorbeeld geheime agenten actief die als taak hebben om Noord-Koreaanse christenen die het land zijn ontvlucht op te sporen en te ontvoeren.

Afghanistan
Op de tweede plaats van de ranglijst vinden we opnieuw Afghanistan. Ook in dit land is het onmogelijk om als christen te leven. Veel christenen proberen weg te vluchten uit Afghanistan, maar niet iedereen is daartoe in staat. Islam is de geldende religie en jezelf bekeren tot het christendom is in de ogen van de grote meerderheid een enorme schande. Bekeerlingen komen dan ook vrijwel altijd in de problemen als wordt ontdekt dat ze christen zijn geworden. Vaak zijn er maar twee opties: vluchten of vermoord worden.

“Hoe we dit iedere dag weer opnieuw kunnen overleven weet alleen God”, vertelt een geheime gelovige tegenover Open Doors. “Hij weet dit omdat Hij bij ons woont. Maar we worden moe van alle doden die om ons heen vallen.”

De vervolging van christenen in Afghanistan is volgens Open Doors al jarelang extreem te noemen. Het land staat tweede al is het verschil met Noord-Korea volgens de organisatie niet eens zo groot. ISIS en Taliban maken in bepaalde gebieden de dienst uit in het land. Vooral die laatste islamitische terreurgroep controleert een groot gedeelte van het land.

Als ze ontdekt worden als christen zijn er vaak maar twee opties: vluchten of vermoord worden. 

Alle christenen in Afghanistan zijn buitengewoon kwetsbaar en lopen kans op zware vervolging. In gebieden die gecontroleerd worden door de Taliban is het echter net wat erger. Het is echter nergens in Afghanistan veilig om openlijk christen te zijn.

Somalië
Ook in Somalië, nummer drie op de Ranglijst Christenvervolging, is het onmogelijk om openlijk christen te zijn. Een kerkelijk leven kent men niet in het land waar de islam de dienst uitmaakt. Wanneer iemand ervan verdacht wordt zich bekeerd te hebben tot het christendom, loopt deze direct groot gevaar. Niet alleen zijzelf maar ook leden van hun familie, dorp of gemeenschap zullen worden lastiggevallen, geïntimideerd of zelfs vermoord. Christelijke vrouwen worden verkracht en gedwongen te trouwen met een moslim. Christenen met een moslimachtergrond lopen voortdurend gevaar. Als ze ontdekt worden, volgt vaak ter plekke een executie.

“We waren allemaal dood, maar Jezus kwam om ons te redden en nieuw leven te geven”, getuigt christin Momina. “Ik leg mijn leven in Zijn handen. Ik ben ontzettend verheugd dat God met mij is, waar ik ook ben. Ik ben ook blij dat de Heer naar mijn gebeden luistert.”

Somalië blijft ook dit jaar één van de landen waar christenen op de meest extreme manier geconfronteerd worden met vervolging. De druk op christenen is onverminderd groot. Christenen kunnen elk moment vermoord worden door islamitische militanten. Daarbij moeten ze voortdurend oppassen omdat ze verraden kunnen worden door leiders hun dorp, oudsten en familieleden. Vermoedelijke bekeerlingen worden constant in de gaten gehouden. De situatie lijkt alleen maar te verergeren.

Christenen kunnen elk moment vermoord worden door islamitische militanten. 

Vooral degenen met een moslimachtergrond moeten vrezen voor hun leven. Het wrange is dat de algemene opvatting in het land is dat iedereen een moslimachtergrond heeft. Dat betekent dus dat iedere christen met gevaar voor zijn of haar leven Jezus volgt. In de gebieden waar de militante moslimgroep al-Shabab de baas is, is het nóg gevaarlijker.

Libië
Libië staat al een aantal jaren vast op de vierde plaats van de Ranglijst Christenvervolging. Vrijheid kent men niet in dit land. Er is geen vrijheid van meningsuiting en ook geen vrijheid van godsdienst. Toch leven er bijna 35.000 christenen in Libië. Daar zitten echter slechts rond de 150 Libiërs bij. De overige christenen zijn migrantenarbeiders en mensen afkomstig uit andere landen. De weinige Libische christenen worden geconfronteerd met extreem veel geweld en druk om hun geloof af te zweren. Ook buitenlandse christenen zijn regelmatig het slachtoffer van ontvoering en moord. De daders zijn islamitische militanten groeperingen en criminele bendes.

Mensen die ervoor uitkomen christen te zijn, riskeren een gewelddadige behandeling en een arrestatie. Omdat er geen centrale regering in het land is, verkeert Libië in een staat van anarchie waarbij er weinig kans is op rechterlijke vervolging van de daders wanneer christenen worden aangevallen, ontvoerd of vermoord. In Libië zitten ook veel christenen uit andere delen van Afrika die naar Europa willen vluchten. Ze worden daar vastgehouden in gevangenissen waar ze worden misbruikt, gemarteld en afgeperst. Vaak worden christenen er als slaven verhandeld om vervolgens gedwongen zwaar werk te doen of in de prostitutie terecht te komen.

De Libische Maizah vertelde tegenover Open Doors hoe ze Jezus ontmoette: “Het was aardedonker in de kamer. Plotseling stond er een Man waar een fel licht vanuit ging. Hij zag er niet onwerkelijk uit, maar toch had ik het gevoel dat ik Hem niet aan kon raken. Hij bleef naast me staan. Ik voelde dat geluk mijn hart overstroomde, alleen maar omdat Hij er was. Hij was lang en Zijn haar was ook een beetje lang. “Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven”, zei Hij tegen me. Toen was hij weer weg.”

Het geweld tegen christenen in Libië is dit jaar toegenomen. Er zijn meer incidenten gemeld, meer aanslagen en meer moorden. Op alle gebieden is christenvervolging erger geworden.

Christelijke vluchtelingen uit Afrika worden vastgehouden, misbruikt, gemarteld en daarna verkocht als slaven of prostituees. 

Christenen zijn nergens in Libië hun leven zeker, maar in gebieden waar islamitische extremistische groeperingen aanwezig zijn, lopen ze extra gevaar. Christenen uit het buitenland dienen zo weinig mogelijk te reizen omdat daarmee het gevaar nog groter wordt er in tal van gebieden controleposten aanwezig zijn. Afrikaanse christenen die via Libië naar Europa willen vluchten, worden in het land vaak vastgehouden. Daar worden veelvuldig overgedragen aan mensenhandelaren dei ze vervolgens dwingen tot intensieve (landbouw)arbeid of prostitutie.

Pakistan
Pakistan completeert de top vijf van de Ranglijst Christenvervolging van 2021. Daarmee is er in de top 5 niets veranderd ten opzichte van vorig jaar. In Pakistan is christen-zijn een gigantisch risico dat in veel gevallen je leven kan kosten. Vooral mensen die zich vanuit de islam tot het christendom bekeren krijgen te maken met extreme vervolging. Alle christenen worden gezien als tweederangsburgers en worden zo ook behandeld. Christen krijgen te maken met discriminatie op de werkvloer en op school.

Christelijke minderjarige meisjes worden ontvoerd, verkracht, gemarteld en gedwongen om te trouwen. 

Christelijke meisjes lopen in dit land een extra risico. Vrijwel voortdurend komen er berichten uit het land van christelijke minderjarige meisjes die door moslims worden ontvoerd, verkracht, gemarteld en gedwongen om te trouwen. Ze worden dan ook gedwongen om zich te bekeren tot de islam. In veel gevallen doet de overheid daar weinig aan en vaak winnen de ontvoerders zelfs rechtszaken en mogen ze het ontvoerde en verkrachtte meisje gewoon bij zich houden omdat ze ermee getrouwd zijn en dat huwelijk rechtsgeldig is.

Verder staat Pakistan natuurlijk bekend om de godslasteringswet waar inmiddels al tal van christenen door tot de dood zijn veroordeeld. In veel gevallen worden deze wetten misbruikt om christenen aan te vallen en ter dood te brengen. Wanneer de overheid dit niet doet, gebeurt het niet zelden dat de bevolking voor eigen rechter speelt. Zo werd er recent nog een hoge losprijs door een geestelijke beloofd voor een vrijgesproken christen. Lynchpartijen van christenen zijn in dit land helaas geen uitzondering

Bovenstaand artikel is samengesteld op basis van informatie van Open Doors.


Ranglijst Christenvervolging 2021
- Ranglijst Christenvervolging 2021: Corona zorgt voor toename christenvervolging
- Wat iedere christen volgens directeur Open Doors moet weten over de Ranglijst Christenvervolging
- Ranglijst Christenvervolging 2021: Drie belangrijke trends
Meer over Ranglijst Christenvervolging 2021 »

Reacties

T
De leer van de Jihad is het die aanzet tot moord voor eer van Allah.De Jihad is een indoctrinatie die moslims tot moordenaars maakt.

Zolang de islam geen afstand doet van de leer van de Jihad is zij mede verantwoordelijk.You tube Religion of Peace?

Historian Documents 14 Centuries of War Between Islam and the West

Bidden, broers en zussen, biddend achter je pc zitten.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen