middelbare school
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

11 januari 2021 door Jeffrey Schipper

'Het voelt alsof mijn kinderen minder zijn dan havo- of vwo-leeringen'

"Zelf ben ik een hoogopgeleide vrouw (vwo, universiteit), mijn man heeft mbo-niveau. Op school kan onze dochter echter moeilijk meekomen. Onze zoon, die ik altijd anders had ingeschat, komt door zijn magere citoscores (rapporten wel heel goed) uit op kaderniveau. Het voelt alsof mijn kinderen (en daardoor ik ook als moeder) minder zijn dan zij, die naar de havo of het vwo gaan. Dat wordt steeds zo gevoeld (zowel door reacties van klasgenootjes als betreffende ouders). Wat zou ik kunnen doen?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Je beschrijft een probleem dat je eigenlijk niet zou mogen voelen", maakt ds. C. Budding duidelijk. "En daar wil ik eigenlijk gelijk al bij aanhaken. Ik denk dat je gevoel je hierin niet bedriegt. Om maar heel duidelijk te zijn: Het is niet goed dat je jezelf (wellicht door de manier hoe er in onze maatschappij tegen aan gekeken wordt) meer of hoger voelt dan iemand die een vmbo-opleiding heeft. Dat klopt niet! Dat mag niet!

In mijn vroegere werk als docent in het middelbaar onderwijs ben ik hier erg veel tegen aan gelopen. Dan kwamen mijn vmbo-leerlingen binnen met de uitspraak: “Meneer, ik kan niet leren, hoor!” “Ik ben dom!” Ik kan je eerlijk zeggen: Ik werd niet zo snel kwaad op mijn vmbo-leerlingen, maar als ze dit tegen mij zeiden, dan was het écht mis! Want deze leerlingen hebben wel degelijk talenten! Vaak veel grotere talenten dan menigeen die afgestudeerd is op de universiteit! Ze zijn vaak creatiever, meer oplossingsgericht, socialer."

De hervormde predikant uit Goudswaard verwijst naar Jesaja. "Hij was dienaar aan het koninklijke hof en dat is te zien in niveau en taal. Maar de profeet Amos was een boer uit Tekoa. Beiden werden door God gebruikt om Zijn boodschap door te geven. Ook de discipelen waren eenvoudige vissers en zij mochten door genade vissers van mensen worden. En wat heeft de Heere hen daarin rijk gezegend! 

Volgens mij zit jouw probleem in het feit dat je meegaat in de geest van deze wereld die heel erg kijkt naar status, eer en macht. Daarom zou ik je met klem willen oproepen: Ga niet mee in de geest van deze wereld! Maar geef je kinderen de waardering die zij verdienen."

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

Belangrijker is het om te bereiken dat je kinderen gelukkig zijn en dat ze zich geaccepteerd voelen door hun ouders ongeacht hun leerresultaten. Vaak is het ook een kwestie van tijd omdat het zeer wel mogelijk is dat ze in een later stadium van hun leven meer inzicht verwerven en daar naar gaan handelen. Geef je kinderen het gevoel dat ze gewaardeerd worden en zeg zeker nooit dat ze tekort schieten!!!
J
Hier word ik zo verdrietig van! Hoe komt het in je op.....Ik ben nu 54 jaar. Mijn ouders schaamde zich ook altijd voor mijn opleiding. Ik zat op de huishoudschool. Nou ik kan je zeggen dat je daar heel lang last van kan hebben! Mijn kinderen weten denk ik nu nog niet op welke school ik gezeten heb! Altijd vertelde ik over mijn mbo opleiding. Ik begrijp er werkelijk niets van.ouders horen trots te zijn op hun kinderen, als ze hun best doen. Je bent geschapen door God!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen