gebed
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

08 januari 2021 door Jeffrey Schipper

'Ik ben bang dat God mij straft omdat ik niet goed genoeg bid'

"Ik ben bang dat ik niet goed genoeg bid en mijn dankbaarheid niet goed genoeg toon. Ik ben bang dat ik hierdoor onheil uitroep over degenen van wie ik houd. Bang dat God mij zal straffen door mensen om mij heen ziek te maken of dood te laten gaan. Kan het zo zijn dat ik mensen verlies of dat mensen leed doormaken omdat ik niet goed genoeg ben voor God?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Er zijn veel mensen die niet goed genoeg bidden", maakt ds. J. J. Tigchelaar duidelijk. "En wat is dan een goed gebed? Christus heeft ons geleerd dat we om zes dingen behoren te bidden. Lees Mattheüs 6: 9-13. Hij leerde ons te bidden om de heiliging van Gods Naam, om de komst van het Koninkrijk, om de onderwerping aan Gods wil, om ons dagelijkse voedsel, om de vergeving van onze schuld en om de verlossing van de boze verleider.

Bij velen komt helaas het gebed niet verder dan de vierde bede, meestal zeer egoïstisch en ruim genomen. We willen niet alleen elke dag (liefst lekker) voedsel, maar ook kleding, een huis, een vaste bron van inkomsten, uitzicht op een goed pensioen, gezondheid, een prettig leven, etc. Vergeten wordt dat God geëerd en gehoorzaamd en dat ons leven totaal veranderd moet worden. Dat is het slechte gezelschap van een bidder die voelt tekort te schieten.

Maar er is ook goed gezelschap. Geen enkele gelovige zal belijden dat hij of zij voldoende en genoegzaam bidt. Zelfs de allerheiligsten zullen ervaren en erkennen dat zij nog maar voor een klein deeltje voldoen aan wat God vraagt. Onze Catechismus verwoordt dat treffend in Zondag 44, lees het maar na. In ons huidige aardse leven bereiken we de volmaaktheid niet. Dat is allerminst een verontschuldiging, wel een aansporing en een verlangen naar de nieuwe toekomst.

Wij worden niet door God gerechtvaardigd wanneer en omdat wij zulke goede bidders zijn. Onze zaligheid hangt niet van ons werken of bidden af. We worden uit genade zalig door de liefde van God voor zondaren, door Jezus Christus getoond aan het kruis en in de opstanding. (...) Ja, er lijden mensen, geliefden sterven, maar het is verkeerd om de oorzaak daarvan in ons tekortkomen te zoeken. De Heere heeft in zijn wijsheid zijn eigen redenen, die wij niet kennen en kunnen doorgronden", aldus de hervormde emerituspredikant.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

Ga met alles naar de Heer toe. Stort je hart uit voor Hem, want God in Jezus Christus zoekt de aanbidders die in Geest en waarheid Hem aanbidden. Je hoeft je niet mooier voor te doen dan je bent; blijf dicht bij jezelf. Het geweldige is, dat je juist in al je kwetsbaarheid/angst, dat wat je in jezelf veroordeelt aan onvermogen Hem mag en kunt vertellen en dat je juist bij Hem veilig geborgen bent. Hij zal je niet kwetsen of uitlachen, integendeel. Vraag Hem jou te helpen Hem welgevallig te zijn en lees de bijbel, zodat Hij je kan leren.
God is nabij de verbrokenen van hart, die in nood zijn.God in Jezus Christus straft je niet en zeker niet je dierbaren om je heen. Bid voor ze: voor bescherming, want de gedachte dat God je dierbaren iets aandoet is niet van Jezus Christus maar van de duisternis. Die probeert je aan te vallen met leugens. Luister daar niet naar, maar vertel het allemaal aan Jezus. Jezus heeft de duivel overwonnen, dus daar hoef je niet bang voor te zijn. Jezus is Overwinnaar en bij Hem ben jij en je dierbaren goed geborgen. Lees de evangeliën

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events