kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 januari 2021 door Redactie

Schotland verbiedt kerkdiensten wegens corona

In Nederland blijven kerken door de grondwet beschermd tegen maatregelen. Wel geldt er een dringend advies om diensten alleen digitaal te organiseren. In veel andere landen gaat het er heel anders aan toe. Zo geldt er in Schotland een verbod op samenkomsten van kerken in januari.

Dat maakte premier Nicola Sturgeon eerder deze week bekend. In heel Verenigd Koninkrijk wordt de al geldende lockdown verder aangescherpt. Dit omdat een nieuwe variant van het coronavirus daar snel om zich heen grijpt. In Schotland heeft men de regels daarom zo aangescherpt dat ook kerken geen diensten meer mogen organiseren. Daarbij wordt overigens wel een uitzondering gemaakt voor begrafenissen en bruiloften. In dat geval mag er wel een bijeenkomst in de kerk worden georganiseerd, zij het met heel weinig gasten. Bij bruiloften mogen er in totaal vijf mensen aanwezig zijn, bij begrafenissen is dat aantal vastgesteld op twintig.

Opvallend is dat dat de regels in het Verenigd Koninkrijk niet overal hetzelfde zijn. Waar samenkomsten voor kerken in Schotland verboden zijn, mogen er in Groot-Brittannië nog wel diensten worden georganiseerd. Daarbij gelden echter wel strenge regels. Ook in Engeland mochten er in eerste instantie geen kerkdiensten worden georganiseerd tijdens de coronacrisis. De politie viel zelfs met veel machtsvertoon binnen bij het opnemen van een digitale kerkdienst omdat de coronaregels overtreden zouden worden. Daar bood men later excuses voor aan.

Reacties

H
Is dit niet een foto van het kerkje in Den Hoorn, Texel?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen