Rutte
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 januari 2021 door Redactie

Coronamaatregelen wellicht aangescherpt, geen gevolgen voor kerken

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar het einde van de op dit moment geldende lockdown in Nederland. Deze loopt tot 19 januari. De kans is echter groot dat de regering besluit om de lockdown te verlengen. Dat schemerde gisteren door tijdens het coronadebat en Haagse bronnen bevestigen dat plan aan verschillende media.

Nederland zou daarmee het voorbeeld volgen van diverse andere landen. Zo maakte Duitsland gisteren bekend dat de daar geldende lockdown zal worden verlengd tot eind januari. Eind deze week zal het Outbreak Management Team (OMT) in Nederland bijeen komen om te vergaderen over de te volgen strategie. Volgende week wordt er weer een persconferentie van het kabinet verwacht. Veel media denken dat daarin bekend zal worden gemaakt dat de lockdown wordt verlengd tot eind januari.

Niet hoopvol
Hoewel er officieel dus nog geen besluit is genomen over het al dan niet verlengen van de lockdown, lijken we wel die kant op te gaan. Premier Rutte stelde dinsdag tijdens het coronadebat dat hij niet vrolijk wordt van de laatste besmettingscijfers: “Ik ben niet heel hoopvol over wat er kan na 19 januari.”

“Ik ben niet heel hoopvol over wat er kan na 19 januari.”

Ingewijden bevestigden vervolgens tegenover De Telegraaf dat we uit moeten gaan van een verlenging van de lockdown. Dat betekent dat horeca en niet-essentiële winkels dicht blijven. Wat het voor de scholen betekent is nog niet bekend. Er is veel onzekerheid omdat men nog weinig weet over de nieuwe Britse mutatie van het coronavirus. Ook onder kinderen zou deze zeer besmettelijke variant meer verspreid worden. Daardoor is het nog onduidelijk of de scholen opengaan.

Aanscherpen
Mogelijk worden de maatregelen zelfs nog aangescherpt. Zo zouden hotels gesloten kunnen worden voor recreatieve overnachtingen en mogen wellicht alleen de essentiële winkels openblijven. Op dit moment zijn alle winkels die levensmiddelen verkopen gewoon open. Deze winkels zijn echter niet allemaal essentieel.

Er zal voor de kerken hoe dan ook niets veranderen. Daarin is het kabinet sinds het begin van de crisis consequent. Men wil vanwege de grondwet de kerken niets opleggen. Er worden slechts adviezen gegeven. Het advies is en blijft om zoveel mogelijk onlinediensten te organiseren. Het overgrote merendeel van de kerken houdt zich hieraan. De kerken die wél fysieke diensten organiseren, hanteren daarbij een uitgebreid coronaprotocol. Uit cijfers blijkt dat er nauwelijks besmettingen plaatsvinden in kerkdiensten.

Routekaart
CU-fractievoorzitter Gert-Jan Segers vroeg tijdens het coronadebat van dinsdag naar de routekaart van het kabinet: “We gaan de vierde week van de lockdown in. Maar deze lockdown duurt tot 19 januari en het is niet voorzien dat we in één keer van die lockdown af gaan. Maar wat is de strategie van het kabinet? Hoe kunnen we weer die routekaart erbij pakken voor het op- en afschalen? Hoe kan die ons richting bieden?”

Zijn SGP-collega Kees van der Staaij liet zich kritisch uit over de lockdown: “Er treden mutaties op, zoals nu in het Verenigd Koninkrijk, vaccins kunnen op zich laten wachten of minder goed werken dan gehoopt. Maar we kunnen niet eindeloos de samenleving op slot blijven zetten. Hoe komen we los van de ijzeren logica dat corona de maat der dingen is en dat vrijwel elke maatregel gerechtvaardigd is om dit virus tegen te gaan?”


Corona
- SGP'er mag alleen met coronapas het Europees Parlement in: "Dieptriest"
- Prof. dr. Huijgen roept op: "Laat je alsjeblieft vaccineren, voor je naaste en voor jezelf"
- SGP-leider Van der Staaij verzet zich tegen maatregelen voor niet-gevaccineerden
- Reformatorisch Dagblad uit opnieuw kritiek op coronapas
- Staphorst: gevaarlijke coronabrandhaard of gezochte zondebok?
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

C
Kerken moeten open, juist nu, mensen moeten gelijk als in 1e en 2e WO steun hebebn aan de muren binnen de kerk.

Wij 'christenen' verlangen naar Gods huis. https://www.geloofinhetgezin.nl/application/files/7315/5852/8462/Bijbeltijdboekje_Wat_hou_ik_van_Uw_huis.pdf

Er kan in iedere kerk geregeld worden op goede kerkbezoeken, de ne groep morgens en de andere groep middags.

In de kerk krijg je voedsel voor je ziel https://cip.nl/cip+/82995-dr-wim-dekker-begrijpt-niet-dat-sommige-kerken-op-slot-gaan-ongeloofwaardig/GkgFBwQKBnpxbB9LFkgccRYSGRI

Goede vraag en mooi geformuleerd van vd Staaij: "hoe komen we los van de ijzeren logica dat corona de maat der dingen is en dat vrijwel elke maatregel gerechtvaardigd is om dit virus tegen te gaan?"

Als ik een antwoord mag proberen te formuleren: Dit virus wordt (mis)bruikt om een ijzeren logica te creëren. Dé gelegenheid om een substantiële stap te zetten naar de "geleide wereldbewoner".
Misschien om ook in dit verband - de opmerking van vd Staaij: "corona is de maat der dingen"- het boek van professor Kinneging te lezen, getiteld "de onzichtbare Maat".