Ds. L. L. van den Dool
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

05 januari 2021 door De Waarheidsvriend

Familie Van den Dool deelt pastorie met mensen die tijdelijk onderdak nodig hebben

Familie Van den Dool vond het eerst geen prettig idee om in een grote pastorie te wonen, maar nu ze die kunnen delen, zijn ze blij met alle ruimte. Ze meldden zich aan als gastgezin, vertelt ds. L. L. van den Dool in De Waarheidsvriend.

De Waarheidsvriend is het huisorgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.

"Wij willen graag delen van wat wij ontvangen hebben", vertelt ds. L. L van den Dool uit Broek op Langedijk. "De ontmoeting verrijkt je leven en geeft een herwaardering van 'kleine' dingen."

Genieten van wereldkeuken
"De vluchtelingen op de tweede verdieping hebben een eigen badkamer, keuken, woon- en slaapkamer", zegt ds. Van den Dool. "Het is mooi dat de gasten, na jaren van geen tot weinig privacy, een eigen plek hebben. Samen wonen kan natuurlijk niet zonder uitgebreid koken en genieten van de wereldkeuken. Een à twee keer in de week eten we samen met de gasten. Ons dochtertje Dana van één vindt dat erg leuk. Zo nu en dan past het gezin ook op Dana, en het is zo mooi om te zien hoeveel energie en vreugde dat geeft.

"Hij legde Zijn rijkdom af en was steeds onder de mensen met geen of weinig status. Wij mogen Zijn voorbeeld navolgen."

Je kunt je op www.takecarebnb.org aanmelden als gastgezin. Zij brengen je dan in contact met een statushouder, in ons geval een Iraans gezin (man, vrouw en dochter van veertien jaar). Na een mooi kennismakingsgesprek en een goede klik kwam het gezin bij ons logeren. Na anderhalve maand liet het COA weten dat er een woning voor het gezin gevonden was. Dat is natuurlijk fijn, tegelijkertijd jammer omdat het een gezellige tijd was. Een week later trok een zendingsechtpaar voor een paar weken bij ons in. Deze week komt er een gezin via Takecarebnb kennismaken."

Gratis keuken
"De kerkenraad is erg positief over het beschikbaar stellen van de pastorie voor statushouders. Toen de familie arriveerde in Broek op Langedijk, kregen zij leuke kaartjes en bloemen van de kerk. Ook werd er in de breedste zin hulp en spullen aangeboden door gemeenteleden, van studie- en werkbegeleiding tot een nieuwe koelkast. Op een middag was er een gratis keuken beschikbaar, een paar uur later stonden er twee gemeenteleden met aanhanger klaar om de keuken op te halen. Mooi om die bereidheid in de kerk te zien, iets wat Takecarebnb meer dan eens positief is opgevallen!"

"Het is mooi om je huis en leven met anderen te delen", stelt ds. Van den Dool. "De ontmoetingen, het samen eten en praten (soms met gebaren) verrijken je leven. Met Kerst vierden wij dat Jezus onder ons is komen wonen. Romantisch was dat niet. Om ons is Hij weerloos en kwetsbaar geworden en kwam Hij onder de mensen. Hij legde Zijn rijkdom af en was steeds onder de mensen met geen of weinig status. Wij mogen Zijn voorbeeld navolgen."

Klik hier om abonnee te worden van De Waarheidsvriend!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events