Rick WArren
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 januari 2021 door Redactie

Rick Warren: "Coronavirus laat fundamentele zwaktes van de kerk zien"

De bekende evangelical Rick Warren ziet dat Amerikaanse kerken grote moeite hebben met hun reactie op het coronavirus. Volgens de bekende voorganger uit Californië richten kerkelijke gemeentes zich teveel op aanbidding in plaats van dienen van anderen. "Corona laat een fundamentele zwakte van de kerk zien", aldus de voorganger van Saddleback Chruch op de Christian Post.

"De meeste kerken hebben slechts één doel: aanbidding. Als je aanbidding wegneemt heb je niets meer. Men haast zich om weer diensten te kunnen organiseren, omdat dat het enige is wat ze hebben", aldus voorganger Rick Warren. Hij geeft aan dat hij zijn eigen gemeente van 20.000 leden bewust leidt aan de hand van vijf pijlers. "Als er één van deze dingen wegvalt, zijn er nog vier andere aspecten waar we ons op kunnen richten."

"We leren de mensen dat iedereen in de kerk een bediening heeft. Je bent een getuige. Mensen weten hoe ze hun geloof kunnen delen en praktiseren", legt Rick Warren uit. Hij ziet juist een opleving van de gemeente in de coronacrisis, ondanks het uitblijven van samenkomsten. "Een goede herder bidt voor zijn schapen, zorgt voor zijn schapen", licht Warren verder toe. "Op een dag zal ik voor hen verantwoordelijk worden gehouden. Ik wil niet een coronabrandhaard vormen. Ik maak deze keuze niet uit angst; ik doe het uit liefde. Draag een mondkapje als vorm van liefde voor je naasten en voor jezelf."

Rick Warren laat een ander geluid horen dan menig andere kerk in Californië. In de relatief seculiere staat, zijn strenge coronamaatregelen met grote gevolgen voor de kerkelijke samenkomsten. Grace Community Church van John MacArthur strijdt al maanden voor de samenkomsten op basis van de vrijheid van het praktiseren van religie. "We zullen God gehoorzamen boven mensen", reageerde voorganger MacArthur op de situatie. "We blijven volharden in ons geloof in de Heer, het resultaat laten we aan Hem over. Wat er ook gebeurt zal in overeenstemming zijn met Zijn wil. Hij zal aan onze kant staan, omdat we trouw zijn aan Zijn Woord."


Corona
- Liz Berghuis flink toegetakeld door corona: "Mensen zagen de dood in mijn gezicht"
- Bijdrages christelijke partijen tijdens coronadebat: "Avondklok kapt sociaal contact volledig af"
- Dringend advies PKN: niet zingen tijdens kerkdienst en vooraf geen liederen opnemen
- Coronamaatregelen wellicht aangescherpt, geen gevolgen voor kerken
- Van der Staaij kritisch tijdens coronadebat: "Kunnen niet eindeloos samenleving op slot blijven zetten"
Meer over Corona »

Klik hier om het volledige artikel te lezen

Reacties

J
Ik denk dat Rick hier een goed punt heeft. Als we kijken naar het leven van Christus, dan speelde dat voornamelijk buiten de sabbat af. De eerste gemeente speelde zich af in de huizen van de volgelingen, niet in grote samenkomsten. Later wel natuurlijk en het is een groot goed om met grote groepen samen te komen, maar is dat het doel van christen-zijn?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events