Don Ceder
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 december 2020 door Redactie

Kandidaat Kamerleden ChristenUnie en Ron van der Spoel kraken "cynische Moria-deal"

"Als ChristenUnie Limburg weten ons geen raad met onze verbijstering over de onmenselijke weigering van de regering om de beloofde vluchtelingen uit Moria te halen. Wanneer is het genoeg geweest, ChristenUnie?", vraagt predikant en voorzitter van CU Limburg Ron van der Spoel zich af. Ook kandidaat-Kamerlid Don Ceder (foto) - nummer 4 op de CU-kandidatenlijst - uit openlijk kritiek op het naleven van de Moria-deal.

Eerder dit jaar liet het kabinet weten bereid te zijn om 100 asielzoekers op te vangen. Dit besluit kwam in een stroomversnelling terecht na de verwoestende brand in het Griekse opvangkamp Moria. Het gaat om vijftig alleenstaande minderjarige asielkinderen (amv's), die jonger dan 14 jaar moeten zijn, en vijftig personen uit gezinnen met minderjarige kinderen. Er is afgesproken dat deze honderd vluchtelingen afgaan van de vijfhonderd vluchtelingen die jaarlijks via het programma van de UNHCR naar ons land worden gehaald.

Het Nederlands Dagblad ontdekte dat de 49 vluchtelingen die vorige week in Nederland arriveerden al een verblijfsvergunning hadden in Griekenland. Als statushouders verbleven ze in Athene en niet op Moria. Of zij daar ook tijdens de brand waren, was ‘geen voorwaarde’ om in aanmerking te komen. Critici uit de achterban van ChristenUnie en CDA krijgen zo de indruk dat de vluchtelingen waar het in de Moria-deal om gaat niet zijn geholpen.

"De Moria-deal was al een behoorlijk cynische deal. De praktische uitwerking ervan lijkt vlak voor kerst helaas nog pijnlijker dan verwacht. Wat is er nu precies gewonnen?"

Ben Bloem, fractievoorzitter ChristenUnie Apeldoorn en kandidaat-Kamerlid, uitte zijn frustratie en teleurstelling in het ND. "Het opvangen van honderd vluchtelingen uit Moria was al het magere resultaat van onderhandelingen – maar als je zelfs dát niet haalt, mag je dat niet pikken." Bloem vindt dat zijn partij per direct al het vertrouwen in de verantwoordelijke staatssecretaris, Ankie Broekers-Knol, moet opzeggen. Via Twitter heeft ook ChristenUnie kandidaat-Kamerlid Esther Kaper haar vertrouwen in Broekers-Knol opgezegd. "Waar geen wil is, is geen weg."

Ook kandidaat-Kamerlid Don Ceder, momenteel fractievoorzitter invan de CU in Amsterdam, laat van zich horen. "De Moria-deal was al een behoorlijk cynische deal. De praktische uitwerking ervan lijkt vlak voor kerst helaas nog pijnlijker dan verwacht. Wat is er nu precies gewonnen?", vraagt hij zich af, verwijzend naar deze veel gedeelde column van Stevo Akkerman in Trouw. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind wil dat het kabinet haast maakt met het naar Nederland halen van de overige 51 vluchtelingen. "De ChristenUnie wil dat nu de tweede deel van de vijftig ook heel snel volgt. Dat was de deal!"

Volgens de staatssecretaris is het de bedoeling dat deze groep snel wordt opgehaald. De linkse oppositie wilde eigenlijk vijfhonderd asielkinderen opnemen uit Griekenland. Maar de coalitie was verdeeld en een deal leidde tot een aantal van honderd.

Reacties

c
Moeten wij wel bidden voor het westen dat ze genezen wil worden van een corona? Volgens mij kunnen we meer gaan vertellen van wat Jona vertelde in nineve of de belofte die Israël zou krijgen als ze zich af keerden van de levende God. God was ook een keer klaar met de kananieten, sodom en gomorra en het volk Israël. Wanneer is Hij klaar met het zooitje rijke westen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen