Ds. D. van der Wal
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

04 januari 2021 door Jeffrey Schipper

Is uit elkaar gaan het juiste antwoord als één van de partners tot bekering komt?

"Stel dat een man en een vrouw samenwonen maar niet getrouwd zijn en ze hebben grote kinderen. Een van de partners komt tot bekering en de andere weigert te trouwen. Moeten ze toch uit elkaar?", vraagt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Laat ik beginnen met te zeggen dat het geweldig mooi is om te zien als iemand tot bekering komt", maakt ds. D. van der Wal (foto) duidelijk. "Een wonder van genade dat gevolgen heeft voor het leven hier en nu. (...) Als ze onbekend zijn met de Heere voordat één van de partners tot bekering is gekomen zou je met hen samen op onderzoek moeten in Gods Woord. Waarom vindt de Heere het huwelijk zo belangrijk en wat voor gevolgen heeft dat als je in Hem gelooft? Onbekend maakt onbemind, zo is het ook met de Bijbelse visie op het huwelijk."

"Als ze wel kerkelijk opgevoed zijn en de Heere en Zijn Woord kennen zou de insteek kunnen zijn om samen op zoek te gaan naar het punt waarop zij het hebben losgelaten en waarom dat gebeurd is", vervolgt de christelijke gereformeerde predikant. Uit dat gesprek moet volgens hem blijken hoe diep de tegenstand zit.

"Het gaat hier om bestaande huwelijken, waarin grote veranderingen plaats vonden door de bekering van man of vrouw. Over het aangaan van een nieuwe liefdesrelatie spreekt Paulus in 2 Korinthe 6 heldere taal. De ongelovige partner heeft ‘voordeel’ van een gemengd huwelijk. Hij of zij en ook de kinderen zijn geheiligd in de gelovige partner. En dit is des te meer reden voor de gelovige partner om niet te scheiden. (...) De tot bekering gekomen partner leeft in het licht van Gods genade. En in het huwelijk en het gezin mag dat genadig licht uitstralen naar de gezinsleden. 

De bekering van één heeft grote gevolgen voor beiden. Het ongehuwd samenwonen is niet in overeenstemming met wat de Heere ons leert in Zijn Woord. Daar zou dan snel helderheid en verandering in moeten komen. Zo zouden zij tijdelijk op aparte adressen kunnen gaan wonen totdat zij samen met de Heere duidelijk hebben wat ze gaan doen", aldus de predikant.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

K
Deze dominee laat precies zien waar het mis gaat in de gereformeerde gezindte. Alles is verworden tot een systeem van onze regels. Het huwelijk is alleen een huwelijk als je voor de wet getrouwd bent in het kerkelijk is ingezegend. Dat je al 25 jaar elkaar trouw bent zonder getrouwd te zijn, is blijkbaar niet relevant. De ongelovige is wel geheiligd, maar persoonlijk geloof is absoluut een voorwaarde voor eeuwig leven, dus stelt de geheiligdheid feitelijk helemaal niets voor. En het voldoen aan regels, is belangrijker dan elkaar liefhebben.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events