overspel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

23 december 2020 door Jeffrey Schipper

'Ik ben vreemdgegaan en nu heb ik spijt'

"Ik ben vrouw en moeder, ruim tien jaar getrouwd en heb opgebiecht dat ik ben vreemdgegaan een paar maanden geleden. Ik heb zo vreselijk spijt. Het heeft me zo diep laten zinken en ik voel dat ik alles kwijt ben en alleen de Heere Jezus nog over heb", zegt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Haar man ging compleet door het lint. "Meerdere keren heeft hij mij hard geslagen." Ze vreest voor herhaling in de toekomst. Hoe nu verder?

"Beiden staan jullie schuldig tegenover elkaar en tegenover de Heere", antwoordt ds. H. H. Klomp. De christelijke gereformeerde predikant keurt ook het huiselijk geweld van de man af. "Goed dat je dat ook beseft. Maar daarmee ben je nog niet uit de moeiten. Voor zover ik kan beoordelen ligt de schuld bij jou. Want je bent getrouwd met je lieve man. Samen vader en moeder van de kinderen. Maar in een christelijk huwelijk hoort geen tweede man. Zelf weet je ook wel dat dat zonde is tegen het goede zevende gebod van God. Zie ook Efeze 4:25.

Ik denk dat jij (en ook je man) je moet afvragen hoe het toch zover heeft kunnen komen. Want als je veel van elkaar houdt, blijf je elkaar trouw – in goede tijden maar ook als het eens moeilijker is. (...) Wat jij gedaan hebt is een inbreuk op de exclusieve relatie tussen man en vrouw. Dat is een heel tere en intieme plek. (ik bedoel dit niet alleen lichamelijk maar vooral geestelijk). Daarin vertrouw je je als man en vrouw aan elkaar toe. In wederzijdse toewijding en totale overgave. Zo heeft de Heere dat ook bedoeld, tot verdieping van je liefdesrelatie.

Je moet het gebeurde helemaal uit kunnen praten samen. Je ook afvragen of een eventueel disfunctioneren van je huwelijksrelatie (ook wat betreft de seksuele aspecten daarvan) mede oorzaak geweest zou kunnen zijn van wat is gebeurd. (...) Vind je het samen moeilijk dit (herstel)traject te gaan, dan zou je een vertrouwenspersoon kunnen vragen jullie daar leiding in te geven. (...) De Heere wijst de zonden wel aan, maar prikt je er niet op vast. Hij vergeeft in de weg van schuldbelijdenis: “zo veroordeel Ik u ook niet. Ga heen, maar zondig niet meer” (Joh. 8:11)."

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

G
Ik vraag mij oprecht af of dit dienstbaar is en opbouwend om dit soort vragen op cip te plaatsen. Persoonlijk vind ik het een rauw en betuttelend antwoord antwoord wat hier gegeven wordt door deze predikant. Deze predikant spreekt heel erg voor zijn beurt.
E
De predikant heeft interessante aannames. Bv wel opmerkelijk dat hij een man die meteen harde klappen uitdeelt, 'je lieve man' noemt. De meeste mannen die ik ken, hebben gelukkig andere reflexen. En degenen die wel slaan, doen dat meestal vaker. Natuurlijk is vreemdgaan niet goed te praten, maar eerst eens luisteren naar het verhaal erachter kan geen kwaad.
j
Ik vind dit een vreemd antwoord van de dominee. De "lieve" man slaat zijn vrouw en ze is bang dat dit nog meer gaat gebeuren. Ik denk dat er meer aan de hand is in hun huwelijk dan alleen het vreemdgaan!
Toon meer reacties (6)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events