vondst ritueel bad gethsemane
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 december 2020 door Redactie

Archeologische vondst ritueel bad in Jeruzalem vormt eerste bewijs locatie Gethsemane

De vondst van een oud ritueel bad markeert de eerste vondst van vroege pelgrims in Gethsemane. Het bad komt uit de tijd van de Tweede Tempel en geeft aanduidingen dat vroege volgelingen van Jezus deze plek bezochten, schrijft Times of Israel.

Volgens de vier evangeliën in de Bijbel spendeerde Jezus de laatste nacht voor zijn lijdenstijd in de hof van Gethsemane, wat olijfpers betekent in het Hebreeuws. Hier werd hij gevonden door Judas en verraden met een kus.

"Voor het eerst hebben we archeologisch bewijs dat hier 'iets' is geweest in de tijd van de Tweede Tempel, de tijd van Jezus", reageert Amit Re'em, een van de betrokken onderzoekers. Volgens de Israëlische archeologen zou het bad kunnen duiden op de aanwezigheid van een oliepers ter plaatse. Dit verklaart de naam die de schrijvers van het evangelie gaven aan de plaats.

De ontdekking van het rituele bad, een mikveh, is niet uniek. Archeologen vonden door heel Israël en Jeruzalem tientallen soortgelijke baden. Dit is echter het eerste bad dat gevonden wordt ter hoogte van Gethsemane en hoogstwaarschijnlijk komt uit de tijd van Jezus. "Het is niet het bad, maar de interpretatie en de betekenis die het bijzonder maakt", ligt Re'em toe. "Er is nog geen enkele vondst geweest uit de tijd van Jezus op deze plaats. Nog niets! Men vroeg zich af of het wel echt hier gebeurd zou zijn." Het bad vormt een doorbraak in het onderzoek naar de hof van Gethsemane.

Bekijk in de onderstaande video hoe het bad eruit ziet en hoe het ontdekt is onder de Chruch of All Nations in Jeruzalem.

Klik hier om het volledige artikel te lezen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events