Remko van Eeden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

04 januari 2021 door Patrick Goede

Henny Tinga en Marko van Eeden: “We zijn geliefde kinderen van God”

Op Eerste Kerstdag vertelden medewerkers van het Leger des Heils bij Hour of Power traditiegetrouw over allerlei activiteiten die ze rond Kerstmis beleven met onder meer dak- en thuislozen. Dit keer zijn dat Henny Tinga en Marko van Eeden. Marko heeft zelf ook een bewogen leven achter de rug en is blij iets te kunnen betekenen voor mensen in nood. “Ik ben alles kwijtgeraakt maar voel mij nu geliefd en aangeraakt door Jezus.”

Stichting Hour of Power heeft als missie om door middel van de moderne massamedia de liefde van Christus door te geven. Iedere zondag te zien op RTL5 om 8:00 en 9:00!
Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Hour of Power

Henny Tinga werkt al sinds haar 17e bij het Leger des Heils en zegt inmiddels met pensioen te zijn. Maar stiekem treedt ze in de voetsporen van Majoor Bosshardt want ze gaat nog altijd door met het werk onder de kwetsbaren en thuislozen. “De kern is dat je in de ander het stukje van Jezus mag zien”, zegt ze.

Marko had een erg lastige jeugd, hij werd vanaf zijn achtste jaar seksueel misbruikt. “Het lukt niet om als 8-jarige ‘nee’ te zeggen tegen zo iemand. Ook niet als 10-jarige. Je krijgt het daarna lastig met het aangeven van je grenzen. Je zet een masker op. Je zoekt in drank en drugs een uitweg. Op een gegeven moment gaat school niet meer goed, gaat je baan niet meer goed en gaan relaties niet meer goed. Ik ben toen alles kwijtgeraakt en werd dakloos. Het was een zwaar leven, twintig jaar lang. Ik had een enorme terugval na een lange relatie van 17 jaar die stuk ging. Ik had wel altijd al een link met het Leger des Heils”, vertelt Marko.

"Ik heb gesmeekt, ik heb om hulp gevraagd en ik heb hulp ontvangen"

Marko heeft in die lastige tijd ook veel te danken aan zijn moeder: “Zonder mijn moeder, was ik er niet meer geweest. Als mijn moeder niet zó van mij had gehouden, dan was ik met dit leven gestopt. Het is ook dankzij God dat ik er nog ben. Want ik ben op een gegeven moment echt door mijn knieën gezakt: ‘Help!’ Ik lag in het ziekenhuis want ik woog 153 kilo en kreeg daarvoor een maagwandcorrectie. Dat ging fout, ik kreeg hersenvliesontsteking en lag meer dan twee weken in coma. Ik kwam bij en een dame die naast mij lag keek ‘Nederland Zingt’. Dat kwam zo binnen, ik hoorde daar het nummer ‘De kracht van Uw liefde’. Ik heb gesmeekt, ik heb om hulp gevraagd en ik heb hulp ontvangen. Dat nummer was mijn gebed. Op een gegeven moment kreeg ik hulp en kwam ik in een afkickkliniek terecht. Daar ben ik zo goed behandeld ben. Ook mijn misbruik werd daar besproken en van daaruit ben ik ook bij het Leger des Heils gekomen. Ik voel mij daar aangeraakt door Jezus en geliefd”

Henny Tinga zit te stralen, ze vindt het verhaal van Marko erg bemoedigend. “Prachtig, dit zijn toch de mooie dingen in het leven. Je mag bij het Leger des Heils met elkaar op pad zijn en mooie activiteiten organiseren. Het leven mag dan ook gewoon leuk zijn. We zitten dan samen vijf kilo peertjes te schillen bijvoorbeeld. We zijn allemaal geliefde kinderen van God.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events