Olaf Latzel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 december 2020 door Jeffrey Schipper

Duitse kerkenraad veroordeelt schorsing predikant Olaf Latzel

Ds. Olaf Latzel is slachtoffer van "een monsterlijk proces", zo stelt de kerkenraad van de Sint-Martinigemeente in het Duitse Bremen. Predikant Olaf Latzel werd vorige maand schuldig bevonden aan ‘volksopruiing’. De rechter achtte de aanklacht voldoende bewezen en veroordeelde de predikant tot een boete van ruim 8000 euro en een schorsing.

Er ontstond vorig jaar ophef toen de uitspraken van Latzel naar buiten kwamen omdat een opname van het huwelijksseminar korte tijd online stond. Destijds bood de predikant al publiekelijk zijn excuses aan. Hij zei inderdaad het woord ‘misdadigers’ gebruikt te hebben, maar voegde daar direct aan toe dat hij niet op alle homoseksuele mensen doelde. Hij sprak naar eigen zeggen over de ‘militante agressors die ons als gemeente de afgelopen jaren steeds weer belaagd en blasfemisch belasterd hebben’. De rechter nam het Latzel kwalijk dat hij de LHBT-beweging betitelde als 'gender vuiligheid'.

De kerkenraad van de Sint-Martinigemeente beschouwt de schorsing als "een gerichte aanval op onze kerk en onze predikant. Een aanval die geen ander doel heeft dan de Sint-Martini te vernietigen", citeert het Reformatorisch Dagblad. De Bremer Evangelische Kirche (BEK) waar de kerk van Latzel toe behoort, begon eerder al een tuchtprocedure tegen Latzel. "Hoe kan het dat een predikant die trouw is aan de Bijbel door de kerk tot zwijgen wordt gebracht?", vraagt de kerkenraad zich af.

Eerder dit jaar werd er een petitie gestart om de predikant te steunen. Deze petitie werd ook in het Nederlands verspreid en vertaald. CIP.nl sprak met initiatiefnemer Martijn Wemmers (rechts op bovenstaande foto): “Als deze zaak tot een veroordeling komt, kan dat grote gevolgen hebben voor iedereen die naar zijn geweten en naar zijn overtuiging het Woord van God door wil geven", stelde hij enkele maanden geleden.

Latzel kan voorlopig niet preken en pastorale zorg verlenen vanwege de schorsing. De kerkenraad van de Sint-Martinigemeente komt begin januari bijeen om over vervolgstappen te spreken.

Reacties

Wat een troost dat wij een hemelse Rechter hebben, die echt recht spreekt.
D
Niet de staat schorst een predikant, de kerk doet dat, maar dat wisten we toch al lang, die Duitse kerk is volledig de weg kwijt
C
Het Schisma is van aller tijden, helaas. Maar laat de VDM Zijn Woord verkondigen en geen water bij de wijn doen.

Joh. 3:16
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events