Gert-Jan Segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 december 2020 door Redactie

Nog een keer regeren met de VVD? ChristenUnie aarzelt

"De VVD moet echt een paar stappen zetten willen we verder kunnen", zegt ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers tegenover BNR Nieuws Radio. Maandag presenteerde de christelijke regeringspartij haar verkiezingsprogramma.

Nu gaat de overheid nog te veel uit van een "liberaal mensbeeld" en dat iedereen zelfredzaam is, vindt de CU-voorman. "Maar dat is niet de werkelijkheid." Tegenover het ANP maakt Segers duidelijk dat hij idealen mist de bij traditionele machtspartijen, zoals VVD, CDA en PvdA. "Je vraagt je af: waar zijn jullie idealen nog? Waar ligt jullie hart?" Volgens hem heeft de ChristenUnie een "bijzondere positie", omdat de partij niet aan de zijlijn blijft staan, maar ook niet het pragmatisme boven alles stelt.

De ChristenUnie twijfelt aan nog een keer regeren met de VVD. "Tot nu toe zijn er vooral liberale antwoorden geweest, maatregelen die uitgaan van individualisme, dat zet de toon", zegt Segers in gesprek met BNR Nieuwsradio. "Wij willen een samenleving waarin je zorg hebt voor elkaar, met een veel beschermender overheid. De VVD moet echt een paar stappen zetten willen we verder kunnen."

In het concept-verkiezingsprogramma 'Kiezen voor wat echt telt' pleit de partij voor een 'zorgzame samenleving' en hogere salarissen van onder meer de leraren, zorgmedewerkers en de politie. Sociaal is het sleutelwoord in het programma van de CU. De partij pleit voor het afschaffen van het huidige toeslagenstelsel, een hoger minimumloon, 1 miljard euro voor seniorenwoningen en meer geld voor ontwikkelingssamenwerking. In aanvulling op het manifest 'Waardig ouder worden', wil de partij de komende jaren 1 miljard euro investeren in 80.000 nieuwe woningen voor ouderen.

Lees ook: ChristenUnie komt met verkiezingsprogramma: "Hoopvolle agenda voor Nederland ná corona".


Politiek
- Kaag vergelijkt ChristenUnie met 'roestig geparkeerde auto'
- SGP stelt schriftelijke vragen over opkomend salafisme in Nederland
- Kees van der Staaij uiterst kritisch op verlenging avondklok
- Baudet op de bres voor Israël: "Bondgenoot en historisch-religieus verbonden vriend"
- Christelijke regeringspartij stemt tegen voorstel om 500 vluchtelingenkinderen op te nemen
Meer over Politiek »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Heeft Segers deze aarzeling ook naar nogmaals D66? Of schuift hij langzaam op naar deze partij......?
G
Ik denk dat de CU te snel zijn kaarten bloot geeft waardoor de kans toeneemt uiteindelijk geheel achter het net te vissen. Ook met vooraf hoge eisen stellen, zoals op hun congres, voor regeringsdeelname maak je jezelf kwetsbaar. De VVD kan meerdere kanten op en zal dat ook zo nodig doen.
T
Als het CDA onder leiding van de heer Hoekstra werkelijk 30 zetels kan verwerven zal de VVD voor het CDA kiezen. Zeker als CDA en VVD samen een twee partijen kabinet kunnen vormen. Maar de keus is aan de kiezer op bij leven en welzijn 17.03.'21.
Toon meer reacties (3)