Noord-Korea
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 december 2020 door SDOK

In 2020 twee keer zoveel Bijbels naar Noord-Korea

Afgelopen jaar zijn er twee keer zoveel Bijbels Noord-Korea in Noord-Korea uitgedeeld als normaal. Dit meldt een lokale partnerorganisatie van SDOK die verantwoordelijk is voor bijbelverspreiding in Noord-Korea. Doordat Noord-Koreaanse autoriteiten bang zijn om corona te krijgen, worden er minder huiszoekingen gedaan, waardoor de kans om gepakt te worden met een Bijbel, kleiner is geworden.

Uit veiligheidsoverwegingen wordt niet bekend gemaakt om hoeveel Bijbels het precies gaat. Hoewel de grens tussen Noord-Korea en China extra goed wordt bewaakt in deze coronatijd, worden er nog steeds manieren gevonden om de Bijbel Noord-Korea binnen te brengen. In China wonen in het grensgebied met Noord-Korea duizenden vluchtelingen. Doordat de Chinese autoriteiten vanwege de coronapandemie ook minder huiszoekingen uitvoerden in bepaalde gebieden, konden door een SDOK-partner onder Noord-Koreaanse vluchtelingen in China eveneens meer Bijbels uitgedeeld worden in het achterliggende jaar. “Het is bijzonder hoe God iets negatiefs als de coronacrisis gebruikt om Zijn Koninkrijk te bouwen”, zegt SDOK-woordvoerder Richard Groenenboom.

Niet binden
Vrij recent verbood de Zuid-Koreaanse regering om nog langer Bijbels via heliumballonnen naar Noord-Korea te sturen, iets dat al vele jaren gebeurt. Reden voor het verbod is dat de ballonnen de relatie met de Noorderburen te veel onder spanning zou zetten. “De apostel Paulus zegt dat het Woord van God zich niet laat binden. Dat blijkt hier weer zo duidelijk uit. God gaat door, ondanks de coronacrisis en een maatregel van de Zuid-Koreaanse overheid.’’

Groei
In het meest gesloten land ter wereld, groeit het aantal mensen dat in aanraking komt met het Evangelie. Uit onderzoek blijkt dat het aantal Noord-Koreanen dat wel eens een Bijbel heeft gezien, de afgelopen vijftien jaar is gestegen van nul tot acht procent. “Deze cijfers stemmen overeen met de ervaringen van onze lokale partner”, vertelt Groenenboom. “Op een bijbelschool voor gevluchte Noord-Koreanen in Zuid-Korea die we als SDOK ondersteunen, zegt dertig procent van de studenten dat toen ze nog in Noord-Korea woonden, christenen kenden in hun eigen familie of omgeving. Een paar jaar geleden lag dit percentage nog vrijwel op nul.”

Als oorzaak voor de groeiende belangstelling voor het Evangelie noemt de SDOK-woordvoerder verschillende redenen. ”Door de hopeloze situatie waarin Noord-Korea al zo lang verkeert, staan mensen meer open voor een boodschap van hoop. Via onze partner horen we verhalen van christenen die ondanks de enorme risico’s door gaan met evangeliseren. Steeds meer Noord-Koreanen worden geraakt door getuigenissen van christenen. Er vinden ook bijzondere genezingen plaats, met als gevolg dat men in Jezus gaat geloven.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events