bodnariu gezin
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 december 2020 door Redactie

Vijf kinderen weggenomen bij ouders 'vanwege hun geloofsopvoeding'; rechtszaak afgewezen

De aanvraag van een rechtszaak door het Noors gezin bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) is afgewezen. De vijf kinderen van het gezin werden in 2015 weggenomen door de Noorse kinderbescherming. Volgens de ouders gebeurde dit zonder waarschuwing, met als reden de geloofsopvoeding. EHRM seponeert de zaak, omdat de ouders volgens het gerechtshof nog in hoger beroep hadden kunnen gaan in Noorwegen.

"Ondanks wat er gebeurd is met onze familie, geloven we dat God goed is en zijn we dankbaar voor onze prachtige familie. We zijn er sterker uitgekomen", getuigt vader Marius Bodnariu.

Na maanden gescheiden te zijn keerden de kinderen terug naar de ouders en het gezin verhuisde naar Roemenië. Het afnemen van de kinderen is volgens Christian Today een schending geweest van het recht van de ouders op het onderwijzen van hun kinderen en het recht van de kinderen op een veilig thuis. Inmiddels heeft het gezin een zesde kindje welkom geheten.

In eerste instantie werd als reden voor het wegnemen van de kinderen 'fysieke correctie' in de opvoeding genoemd. Moeder Ruth heeft toegegeven dat ze haar kinderen inderdaad soms een corrigerende tik gaf voor slecht gedrag. Dit is illegaal in Noorwegen. Later ontdekten Ruth en haar man Marius dat hun christelijke geloofsovertuiging een van de redenen was de kinderen zonder pardon bij de ouders weg te nemen. Daarnaast geven de ouders aan dat er geen gegrond onderzoek was gedaan voor de ingrijpende actie. Zij stapten hiermee naar de rechter in Noorwegen, maar kregen geen gehoor. Het gezin verhuisde vervolgens naar Roemenië, het vaderland van Marius, om hun kinderen met het geloof op te kunnen voeden zonder dreiging.

De familie blijft strijden voor gerechtigheid en hoopt op gehoor in Noorwegen en Europa. Christelijke rechtenorganisatie Christian Legal Centre (CLC) staat achter de familie."Mijn gebed is dat dit meer zal zijn dan een waarschuwend incident; dat er verandering zal optreden in hoe er in Noorwegen en Europa naar geloofsopvoeding wordt gekeken", reageert Andrea Williams, voorzitter van CLC.

"Ons verhaal laat zien dat religieuze vrijheid en het recht van ouders op het geven van een geloofsopvoeding aan hun kinderen in Europa bedreigd wordt. Deze rechten zijn de fundamenten van een democratische samenleving", reageert de vader verder. "De wereldwijde steun is bemoedigend en overweldigend. Mijn familie en ik willen iedereen die ons bijstaat bedanken."

Afbeelding: website familie Bodnariu.


Opvoeden
- Het zoontje van Annette werd veel te vroeg geboren: "Je kind vasthouden is onwijs krachtig"
- Erik Dijkstra straft zijn kinderen niet: "Ze leren er toch niets van"
- Muzikaal echtpaar legt uit hoe ze hun zes jongens opvoeden tot kinderen van God
- Rachel Rosier: "Het is echt niet perfect, onze geloofsopvoeding"
- Een 'vrije' opvoeding kan verdraaid dwangmatig zijn - Rab & Rik
Meer over Opvoeden »

Klik hier om het volledige artikel te lezen

Reacties

S
@Kees: goed dat je voor het journalistieke principe van hoor en wederhoor bent maar dat is voor CIP bij berichten uit het buitenland praktisch wat moeilijk.En hoe voorkom je dat je alles relativeert?
K
Een verhaal heeft altijd twee kanten en die andere kant mist weer eens. Het zal vast niet specifiek een christelijk fenomeen zijn, maar het is opvallend hoe vaak in dit soort verhalen alleen de "goede" kant van het verhaal wordt getoond en de andere kant niet. Terwijl die andere kant vaak wel degelijk ook een bijbels fundament heeft wat terug is te voeren op het "je naaste liefhebben als je zelf".
Ik werkte 30 jaar in het juridische wereldje en behield dit: elke waarheid heeft twee -of meer- kanten. Kinderen worden niet lichtzinnig van bij de ouders weggehaald! Laten we in elk geval niet te snel gewagen van'geloofsvervolging'...
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events