verkering
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

21 december 2020 door Jeffrey Schipper

'Er groeit iets tussen mij en een onchristelijke jongen: moet ik het contact verbreken?'

"De laatste tijd app en praat ik weleens met een onchristelijke jongen. Ik merk dat er iets is gaan groeien tussen ons. Het wordt meer dan vriendschap. Zelf wil ik graag bij de kerk blijven en volg belijdeniscatechisatie. Nu is mijn vraag wat moet ik doen? Moet ik het contact verbreken?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Wat zegt de Bijbel over het aangaan van een relatie met mensen die niet van de kerk zijn, niet gelovig zijn?", vraagt ds. J. R. van Vugt zich af. "Het antwoord van de Bijbel is heel simpel en duidelijk: Niet doen! Waarom niet? Omdat God dat haat! Zo. Dat klinkt heftig. En dat is het ook!" De hersteld hervormde predikant verwijst naar de geschiedenis vlak voor de zondvloed. "De zonen van God kiezen zich meisjes uit het geslacht van Kain. En het is juist die verbinding en vermenging tussen kinderen van God en de kinderen van Kain die de toorn van God oproept. En niet een klein beetje ook! Dit is de directe aanleiding tot de zondvloed!"

En wanneer Abraham een vrouw zoekt voor zoon Izak zoekt, mag zijn knecht Eliezer niet een vrouw uit de Kanaänitische volken of de heidenvolken zoeken, vervolgt Van Vugt. En als Ezau een vrouw uit de heidenvolken zoekt, doet hij Izak en Rebekka verdriet. Uit het Nieuwe Testament citeert de predikant 2 Korinthe 6:14, 'Vorm geen ongelijk span met ongelovigen want wat heeft gerechtigheid gemeenschappelijk met wetteloosheid en welke gemeenschap is er tussen licht en duisternis? En welke overeenstemming is er tussen Christus en Belial. Of wat deelt een gelovige met een ongelovige?' Deze tekst zou volgens Van Vugt voldoende duidelijkheid moeten geven.

Vertel de Heere ook maar dat het je pijn doet en dat je misschien deze kant helemaal niet op wil. Maar ik zou je ernstig willen waarschuwen om op deze weg verder te gaan, om straks op een punt te komen dat je niet meer terug kunt. Er misschien zeg je: Ik mag deze jongen toch tot de Heere Jezus brengen? De vraag die ik dan echt daarbij heb is deze: moet je daarvoor eerst een verbinding aangaan met hem? Is het niet naar de Heere, naar jezelf en naar deze jongen toe veel belangrijker dat je van tevoren helderheid en duidelijkheid geeft?

Als laatste nog dit: je bent deze jongeman verschuldigd hem van jouw Heere te vertellen. En je gebed mag zijn dat de woorden die jij spreken mag voor hem tot eeuwige zegen mogen worden. Wanneer hij dan de beslissing mag nemen om de stem van de Heere in zijn leven, die jij hem mag laten horen, te volgen, dan ontstaat er een nieuwe situatie. En de Heere is machtig. Maar totdat het zover is, zie ik niet in dat je met hem verder een relatie kunt gaan opbouwen", aldus de predikant uit Kruiningen.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

K
Het volk Israël er bij halen als argument en daarmee dat God het haat, is wel een heel fraai staaltje inlegkunde. Het is dan ook onzin te stellen dat God het haat. God heeft ook de mensen lief die hem nog niet kennen. Ook Paulus verbiedt het niet, maar adviseert het niet te doen. Dus ja, deze dominee is wettisch bezig, terwijl dat we dat niet moeten zijn. Daarbij gaat de dominee helemaal voorbij aan de wellicht extra moeite die je gaat ondervinden in een dergelijke relatie en ook aan het gezamenlijk opvoeden van kinderen. Gemist kans dus.
De predikant zegt het erg bot, maar 2 Kor. 6:14 is méér dan een advies. Ik zou tegen dat meisje zeggen: Praat met die jongen over wat het Evangelie voor jou betekent. Als hij van je houdt, dan zal hij zich daarin willen verdiepen. Als hij dat niet wil, dan houdt hij niet echt van je. Zeg hem ook, dat je niet met hem zult trouwen, wanneer hij niet uiteindelijk door dit Evangelie gewonnen wordt en ook jouw Redder leert kennen. Natuurlijk huilt je hart, wanneer je hem dit zegt, maar je kunt beter nu huilen dan later in een huwelijk vol onbegrip.
Ik vind het gevaarlijk om met die jongen door te gaan. Vlgs. mij kun je het beter afbreken dan al te zeer ingeïnvolveerd te raken met hem. Je weet niet of hij wel echt tot geloof zou kunnen komen ook al zou hij jouw geloof accepteren. Je zou dan later als de verliefdheid is weggeëbd elkaar in de weg kunnen staan. Ga uitzien naar een gelovige jongen, waarmee je helemaal één kunt worden, zowel naar Geest, ziel en lichaam. Pas op je tijd. Gooi je jeugd niet weg met iemand waar je niet alles mee kunt delen als je het niet zeker weet. Ga op zeker!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events