Arie Slob
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 december 2020 door Jeffrey Schipper

Minister Slob: inspectie gaat optreden tegen 'antihomoverklaring'

Als scholen nog steeds leerlingen weigeren omdat hun ouders geen 'antihomoverklaring' willen ondertekenen, dan gaat de Onderwijsinspectie ingrijpen. Dat schrijft onderwijsminister Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer, schrijft het ANP. Inmiddels vragen scholen hier al niet meer om, zo liet Slob zich verzekeren door onder meer de Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS).

Scholen mogen identiteitsverklaringen vragen maar deze mogen niet in strijd zijn met de wet. Zo mogen ouders of leerlingen niet gevraagd worden afstand te nemen van homoseksualiteit, zegt een woordvoerder. De inspectie gaat eerst in gesprek met scholen die zich hier niet aan houden. Als dat niet genoeg is, volgt de nadrukkelijke opdracht de fout te herstellen. Scholen die ook daar niet naar handelen, kunnen een boete krijgen.

Vorige maand kwam de ChristenUnie-politicus zwaar onder vuur te liggen toen hij volgens verschillende partijen in de Kamer niet nadrukkelijk genoeg afstand nam van de identiteitsverklaringen op voornamelijk gereformeerde scholen. Slob zei een dag later dat scholen "de grondwettelijke vrijheid" hebben om ouders en leerlingen te vragen afstand te nemen van homoseksualiteit. Hij erkende wel dat er "een spanning" is tussen verschillende grondrechten, zoals vrijheid van onderwijs en het verbod op discriminatie.

Na overleg binnen het kabinet draaide hij bij en noemde de antihomoverklaringen "een brug te ver". Hij kondigde aan de verklaringen te onderzoeken en mogelijk te verbieden met nieuwe wetgeving. Dat blijkt niet nodig, schrijft hij nu, omdat er al een "stevige wettelijke basis" is. Bovendien legt de nieuwe wet voor burgerschapsonderwijs "de lat hoger om de basiswaarden van onze democratische rechtstaat uit te dragen".

In de media is onterecht het beeld geschetst dat ouders van leerlingen op reformatorische scholen een 'antihomoverklaring' zouden moeten ondertekenen. Een communicatieadviseur van de Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS) vertelde in gesprek met CIP.nl dat alle reformatorische scholen sinds 2018 over één gezamenlijk identiteitsprofiel beschikken waarin het woord homoseksualiteit niet voorkomt. "Er wordt ouders gevraagd om het schoolprofiel te onderschrijven, in sommige gevallen door als het ware een vakje aan te vinken", aldus de communicatieadviseur in dit interview.

Herman van Wijngaarden, medewerker Hart van Homo's, verbaasde zich in de CIP Podcast over de berichtgeving over refoscholen en de vrijheid van onderwijs. "Irritant dat media zich zo slecht laat informeren over reformatorische scholen. Inmiddels is al lang duidelijk dat deze scholen sinds een paar jaar geen antihomoverklaring meer laten ondertekenen", zei hij.

Beluister het desbetreffende fragment van Herman van Wijngaarden vanaf minuut 2:05


Vrijheid van onderwijs
- Zijn christelijke scholen onveilig voor homo’s? Drie LHBT’ers geven antwoord
- Opnieuw is een uitzonderingsbepaling voor christenen om zeep geholpen
- Eerlijk gesprek over homoseksualiteit op refoscholen is bijna niet meer mogelijk
- Alleen SGP stemt tegen schrappen identiteitsverklaringen scholen over homoseksualiteit
- Minister Slob wil dat christelijke scholen vrijheid behouden om homoseksualiteit af te wijzen
Meer over Vrijheid van onderwijs »

Reacties

De kwestie over de identiteitsverklaringen heeft veel heibel opgeleverd, ook al was er feitelijk niets aan de hand. Maar sluipenderwijs wordt de vrijheid van godsdienst steeds verder teruggedrongen. Want wat blijft er over van een christelijke identiteit als de opvattingen van een school niet in strijd mogen zijn met de wet?
K
@P Guijt: wat is de christelijke identiteit waard als die het moet hebben van het veroordelen van andere mensen? Waarom is het niet genoeg om in positieve zin uit te spreken dat het huwelijk tussen man en vrouw een hoog en kostbaar goed is, wat men blijvend moeten waarderen?
@ Kees van der Vliet:

Het gaat niet om het veroordelen van mensen, maar om het zonder veroordeling helpen van mensen die bepaalde problemen hebben. Voorbeeld: ik veroordeel een drugsverslaafde niet, maar wil vanuit bewogenheid hem/haar graag helpen verlost te worden van een situatie of gedrag dat door God niet bedoeld is omdat het schadelijk is.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events