Tim Keller
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 december 2020 door Geerten van Breugel

Wat het kerstverhaal zo bijzonder maakt volgens Tim Keller

Dat Jezus écht naar de aarde kwam, geboren werd in een kribbe, leed, stierf en weer opstond is volgens de Amerikaanse predikant Tim Keller cruciaal. "Veel mensen zeggen dat het mooie verhalen zijn, niet plaatsvonden. Maar het punt van Kerst is dat Jezus Christus leefde en stierf. Dat het geschiedenis is."

Keller, voorganger van de Redemeer Presbyterian Church in New York, legt in een blog op Relevant Magazine uit dat de historische Jezus essentieel is voor het christelijke geloof. "Mensen zeggen: 'Ik houd van de lessen van Jezus. Ik vind de betekenis mooi, om elkaar lief te hebben en elkaar te dienen. Maar het maakt niet uit of het echt gebeurde. Het maakt uit of je een goed persoon bent.'" Precies daartegen spreekt Keller zich uit: "Dat heet rechtvaardiging door je werken. Daarmee zeg je dat je niet zo slecht bent dat er iemand moet komen om mij 'goed te maken'. Ik kan goed zijn.'"

Nee, het Evangelie gaat verder. "God heeft niets aan ons te danken omdat we goed geleefd hebben. Het Evangelie is dat Jezus Christus naar de aarde kwam. Leefde zoals wij zouden moeten leven en stierf zoals wij zouden moeten sterven. Als we in Hem geloven, mogen we een leven van vreugde voor Hem leven. Als het niet echt plaatsgevonden heeft en gewoon verhalen zijn, zeg je dat God je zal accepteren als je maar hard genoeg probeert."

Reacties

P
Wil Keller hiermee zeggen dat het niet van belang is of je van jezelf goed bent en of al die vele goede en mooie dingen die mensen doen, gelovig of niet, geen waarde hebben? Ik geloof er niets van. Goede dingen dragen ons. Wij kunnen in vrijheid leven doordat er zoveel goede dingen (regering, waterleiding, riolering, onderwijs, winkels, etcetera) voor ons gedaan worden. Dat 'minachten' of niet belangrijk vinden van het goede dat uit mensen voorkomt - de meeste mensen zijn ook nog eens aardig - vind ik een belediging. Ook voor God .

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen