Hoe heeft God het huwelijk eigenlijk bedoeld?

Dagelijks leven18 december 2020 Henk Herbold
Henk Herbold

Als we het hebben over het christelijk huwelijk en hoe God dat in de Bijbel bedoeld heeft, is het niet de bedoeling om te oordelen over mensen die in onze ogen fouten zouden maken. Zelf danken we God voor een gelukkig huwelijk van inmiddels al bijna 49 jaar. Maar tegelijk beseffen we heel goed, dat we allemaal mensen zijn die iedere dag genade van God nodig hebben.

Ook wij kunnen ons er niet op voorstaan het beter te doen, want zonder Gods genade was het in ons huwelijk ook niet goed gegaan. Maar zelfs al heb jij het toch Bijbels gezien helemaal fout gedaan in je huwelijk, dan nog mag je naar Jezus gaan en Hij zal je met open armen ontvangen en zeker niet veroordelen. Er is ook dan geen reden om er maar van uit te gaan, dat God je niet zal zegenen in je huwelijk. Mensen die dat ooit gedacht of gezegd hebben, houden onvoldoende rekening met Gods grote genade.

Natuurlijk geeft de Bijbel heel duidelijk aan hoe God ons huwelijk ziet en op welke manier we zouden moeten leven, vooral als het gaat om seksualiteit en huwelijkstrouw. Het is beslist goed om daar kennis van te nemen en daar ook naar te leven, want God heeft ons niet voor niets Zijn Woord gegeven. Uiteindelijk is het voor ons eigen bestwil. Te vaak gaat het fout en de Heer heeft ons zo lief, dat Hij ons voor verdriet en de nare gevolgen van bijvoorbeeld een echtscheiding wil bewaren. Maar je mag altijd weer terug naar Jezus en Hij is in staat de pijn te verzachten en wat gebroken is te herstellen, zelfs als het je eigen schuld is. God veroordeelt je niet.

God verafschuwt het als kinderen Gods geen waarde hechten aan zo’n huwelijksverbond en te gemakkelijk hun trouwbelofte breken.

Het huwelijksverbond
Het huwelijk is door God bedoeld als een exclusief verbond, waarbij je elkaar een belofte doet met God als getuige. Je belooft elkaar onvoorwaardelijke trouw en als het twee gelovige kinderen van God zijn, is God daarbij ook aanwezig. Uiteraard kun je zelf deze belofte alleen houden, als de dingen gaan zoals je op dat moment in gedachten hebt. Niemand weet precies wat er op je weg zal komen en heel vaak lopen de dingen in ons leven heel anders dan je had gedacht. Maar juist dan heb je de hulp van de Heer er extra bij nodig, om dan toch trouw te kunnen blijven. En ja, zelfs als het je dan toch niet lukt, heb je nog Gods hulp nodig, om je te helpen de brokstukken bij elkaar te rapen en opnieuw te kunnen beginnen.

Het huwelijk van kinderen Gods wordt echter ook in de hemel gesloten. Lees Mat.16:19 “En wat u op aarde binden zult, zal gebonden zijn in de hemelen.” Daarom verafschuwt God het, als kinderen Gods geen waarde hechten aan zo’n huwelijksverbond en te gemakkelijk hun trouwbelofte breken. Dit begrijpen we onder andere ook uit de woorden van de profeet Maleachi. De Israëlieten ten tijde van Maleachi vroegen zich af, waarom God niet meer naar hen luisterde, dus hun gebeden niet meer verhoorde. Het antwoord van God luidde toen als volgt: “Omdat de HERE getuige geweest is tussen u en de vrouw uwer jeugd, aan wie gij ontrouw geworden zijt, terwijl zij toch uw gezellin en uw wettige vrouw is.” (Maleachi 2:14-16)

Bij de uitdrukking ‘uw wettige vrouw’ komt in het Hebreeuws het woord ‘verbond’ voor, een verbond wat normaal niet verbroken mag worden. Het huwelijksverbond is dus in principe altijd bedoeld tot de dood. Lees Romeinen 7:2 “Want de gehuwde vrouw is door de wet (= het verbond) aan haar man gebonden, zolang deze leeft; wanneer echter de man sterft, is zij ontslagen van de wet, die haar aan die man bond.”

Sommigen denken dat geslachtsgemeenschap hebben, door God op dezelfde manier gezien wordt als gehuwd zijn. Maar dit is geen Bijbelse visie.

De basis van onze trouwbelofte aan elkaar is natuurlijk altijd de liefde. Daarbij moeten we ons realiseren dat liefde zeker meer is dan een gevoel. Een gevoel kan van uur tot uur anders zijn. Maar in een huwelijk kies je iedere dag weer voor elkaar en geef je elkaar dagelijks het mooiste cadeau dat je de ander kan geven, namelijk jouw onvoorwaardelijke liefde.

Wanneer ben ik nu gehuwd?
Sommigen denken dat geslachtsgemeenschap hebben, door God op dezelfde manier gezien wordt als gehuwd zijn. Maar dit is geen Bijbelse visie. God beschouwt een stel alleen als getrouwd wanneer ze ook wettelijk getrouwd zijn. Het huwelijk zal altijd door de wet van het land bekrachtigd dienen te worden. God erkent de wet en de overheid zolang als die niet tegen Gods geboden ingaat. Lees daarvoor Romeinen 7:2 en Romeinen 13:1-2.

Het is wel waar dat in het Oude Testament een man een vrouw moest trouwen als hij haar ontmaagd had (Deutr. 22:28-29). Maar dit had te maken met de sociale status van de vrouw, die geen kans meer op een normaal huwelijk zou hebben, als ze geen maagd meer was. Het gevolg was vaak armoede en isolement. Maar gelukkig is dat vandaag niet meer zo. Bovendien ging het in zo’n geval om een verkrachting en zeker niet om twee geliefden.

Een duidelijk voorbeeld is ook de ontmoeting van Jezus met de Samaritaanse vrouw. Jezus zei ook tot deze vrouw in Johannes 4:16-18 “Ga heen, roep uw man en kom hier. De vrouw antwoordde en zei tegen Hem: “Ik heb geen man”. Jezus zei tegen haar: “U hebt terecht gezegd: Ik heb geen man, want vijf mannen hebt u gehad en die u nu hebt, is uw man niet; dat hebt u naar waarheid gezegd.” De enige terechte conclusie die we hieruit kunnen trekken is, dat ze vijfmaal getrouwd geweest is en dat ze nu ongehuwd samen leefde, met de zesde man en daarop zegt Jezus “deze is uw man niet”.

Er is niets mooier dan rein in het huwelijk te treden, allebei nog maagd en de seksualiteit helemaal samen ontdekken.

En ja, wachten is soms moeilijk omdat we in een tijd leven waarop veel mensen dat niet meer geleerd hebben, men wil vaak te snel alles al hebben. Maar als het om seksualiteit gaat, dan kunnen we gerust zeggen dat wachten juist heel goed is. Het is namelijk een toets of je werkelijk van elkaar houdt, ook al krijg je niet direct je zin. Echte liefde bewijst zich het meest als je het wel eens moeilijk hebt, maar er toch voor gaat. Er is ook niets mooier dan rein in het huwelijk te treden, allebei nog maagd en de seksualiteit helemaal samen ontdekken. Daar geniet je samen nog het meest van en zo heeft God het beslist bedoeld. Vergeet niet dat God het zo heeft ingesteld voor ons eigen bestwil.

Seksualiteit is Gods wonder
De lichamelijke eenwording tussen een man en een vrouw binnen een liefdesrelatie, is op zichzelf een Goddelijk wonder. Het is veel meer dan een geslachtsdaad, het is een ontmoeting van lichaam, ziel en geest. De seksualiteit is ook een sterk bindmiddel en past daarom alleen in het huwelijksverbond, met andere woorden de belofte van trouw hoort daarbij want anders verliest het z’n glans. Seksualiteit namelijk wil zeggen, je geeft je helemaal exclusief aan de ander. De seksualiteit behoort daarom absoluut binnen de veilige grenzen van het huwelijksverbond en seks voor het huwelijk is in ieder geval niet hoe God het bedoeld heeft.

Seksueel contact is daarom de kroon op een huwelijksrelatie die je voor het leven aangaat. Het is duidelijk dat dit standpunt van seks binnen het huwelijk, in onze samenleving niet door iedereen wordt gedeeld. Maar de Bijbel maakt met de verhalen over Noach, Sodom en Gomorra en de verwijzingen naar de eindtijd duidelijk, dat aan de seksuele gewoonten van een samenleving haar geestelijke gesteldheid is af te meten. We leven in een seksueel geobsedeerde en ontremde wereld. De media brengen seksuele zonden echt dagelijkse de huiskamer in, onder het mom van vrijheid, openheid. Seks is een economische grootmacht geworden waar een demonische invloed achter schuilgaat. Zorg dat het geen invloed op jou heeft, maar dat je vrij zult blijven van deze dwingende macht.

Niet elkaar veroordelen
Maar, kijk uit dat we niet te snel over elkaar oordelen, God is een God van genade en niet van oordeel. De Bijbel laat zien dat Jezus heel vaak niet de kant van de wet en het oordeel koos, maar van genade en vergeving. In ieder geval veroordeelde Jezus de overspelige vrouw niet terwijl iedereen haar al had veroordeeld (Joh. 8).

Gezien vanuit deze geschiedenis, mogen we er op vertrouwen dat Jezus ons niet zal afwijzen, ook al struikelen we. Verloofde stellen die in een moment van zwakheid struikelen en dus toch seks hebben, terwijl ze nog niet gehuwd zijn, kunnen altijd weer terug naar Jezus. De gedachte dat God nu je huwelijk niet zal zegenen, is onjuist en ook niet Bijbels uit te leggen. Laat ons maar liever het oordeel aan God overlaten en niet over elkaar gaan oordelen.

Henk Herbold is getrouwd met Diny (foto). De evangelist heeft een eigen website. Neem hier een kijkje en lees meer blogs.

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

ds. W. F. 't Hart
Video

Terugkijken: ds. W. F. 't Hart beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. W. F. 't Hart te gast om te spreken over het thema 'Word hervormd'. De predikant van de Hersteld Hervormde Gemeente Zwartebroek-Tersch

Nigeriaanse vrouwen/Gerhard
Opinie

Ontvoeringsindustrie in Nigeria moet stoppen: tien jaar wegkijken is niet te verteren

Tien jaar geleden reageerde de wereld geschokt op de ontvoering van 276 meisjes van een school in Chibok, in het noorden van Nigeria. De geruchtmakende kinderroof werd de opmaat voor een bizar verdienmodel. Eerst even het geheugen opfrissen. Op 14 ap

nigeria
Nieuws

Tientallen christenen gedood bij driedaagse islamitische aanval in Nigeria

In het bisdom Pakshin in Nigeria hebben islamitische Fulani-herders drie dagen lang een bloedbad aangericht. Daarbij zijn minstens 29 christenen om het leven gekomen. Daarnaast raakten er twee christenen gewond en werden er kerken en huizen van chris

Engelse leerlingen
Nieuws

Rapport toont aan dat Engelse scholen hevig tekortschieten in godsdienstonderwijs

Op veel Engelse scholen ligt de kwaliteit van godsdienstonderwijs te laag. Dat is de conclusie uit een rapport dat deze week door onderzoeksbureau Ofsted gepubliceerd werd. In het rapport staat onder meer dat scholen hun godsdienstonderwijs veel meer

Myanmar
Nieuws

Predikant en christelijk leider in Myanmar kort na vrijlating opnieuw gearresteerd

De prominente christelijke leider en voorvechter van mensenrechten dominee Hkalam Samson is in Myanmar kort na zijn vrijlating opnieuw gearresteerd. Hij was nog maar enkele uren uit de gevangenis toen hij opnieuw werd opgepakt. Dat meldt een familiel

Miss Amie
Nieuws

Dragqueen cancelt voorleesbeurt in Amerikaanse kerk na aanhoudende kritiek en bedreigingen

Een Amerikaanse dragqueen ziet af van haar voorleesbeurt die ze volgende week zou verzorgen in een kerk in Pennsylvania. Dat meldt The Christian Post. Aanvankelijk zou de dragqueen haar voorleesbeurt houden in een bibliotheek maar na aanhoudende krit

Manchester
Nieuws

Politiebegeleiding voor pro-life spreker Manchester na scheldpartijen en bedreigingen

In het Engelse Manchester heeft de politie moeten ingrijpen om een jonge pro-life spreker te beschermen tegen een schreeuwende menigte pro-abortus demonstranten. De spreker, Madeline Page, CEO van de Alliance of Pro-life Students (APS), moest onder p

Ds. G. van Zanden
Video

Hervormde predikant waarschuwt voor valse nederigheid: "Dat is een christen op zijn slechtst"

"Het leek zo nederig, alsof het haar om de eer van God te doen was en dat ze dat wilde beschermen. Maar in feite zette ze zichzelf in de laagte neer om er de hoogte voor terug te krijgen. Dat is een christen op zijn slechtst", aldus ds G. van Zanden.

Meerartikelen

Anja Haga
Nieuws

ChristenUnie: BBB verkoopt Europese luchtkastelen

Europarlementariër Anja Haga (ChristenUnie) is verbijsterd na uitspraken van BBB over de inzet van Nederland in Europa wat betreft de mestderogatie: ‘Als je weet hoe het werkt in Brussel weet je ook dat duurzame afspraken voor boeren en natuur baat h

opperrabbijn
Column

Een moment verdwaald in Friesland

In zijn nieuwe dagboek vertelt opperrabbijn Jacobs hoe hij moest spreken in Friesland en plotseling alleen in de regen stond. Verder deelt hij een verdrietig verhaal van een oud-leerling die op 52-jarige leeftijd overleed en vertelt Jacobs uit te kij

Nigeriaanse Bethany dankbaar voor hulp Open Doors
Video

Nigeriaanse christen werd ontvoerd nadat haar dochter overleed

De Nigeriaanse Bethany heeft veel meegemaakt. Nadat haar dochter ontvoerd werd en later overleed, viel zij zelf in handen van diezelfde ontvoerders. Open Doors hielp haar door middel van traumazorg en de bouw van een huis. Bethany’s dochter, Mary, we

Een sterke kerk op een kwetsbare plek
Video

Ontdek in deze video het bijzondere werk van christenen in Ghana

In Noord-Ghana wonen veel moslims en zijn christenen in de minderheid. Naast dominees zijn vrijwillige voorgangers van grote betekenis voor de kleine dorpskerken in dit extreem arme gebied. De Presbyteriaanse Kerk van Ghana traint catechisten. Een ca

evangelisten
Nieuws

Straatevangelisten organiseren tweedaags event in Amsterdam

Op donderdag 9 mei (Hemelvaart) en vrijdag 10 mei organiseert Evangelist.Network het tweedaagse event ‘Take The City Amsterdam’. Dit initiatief is eerder geboren uit een enthousiaste groep straatevangelisten, die het verlangen hebben om met vele gelo

Elbert Smet en Kinga Bán
Video

Nog steeds indrukwekkend: Kinga Bán en Elbert Smelt zingen 'Leef met volle teugen'

Het is bijna vijf jaar geleden dat de bekende en geliefde christelijke zangeres Kinga Bán op 37-jarige leeftijd overleed. Kinga, onder meer bekend van haar jarenlange deelname aan Sela, nam tijdens haar ziek-zijn de single 'Leef met volle teugen' op.

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt hoe Jezus door te sterven de angel uit de dood heeft gehaald

“Paulus noemt de zonde ‘de angel van de dood’ die de hand van Jezus zou doorboren. Maar niemand wist dat daardoor de dood zijn macht over ons zou verliezen. Door Jezus met onze zonden tot zonden te maken, drong de angel van de dood Zijn ziel, geest e

Giovanca Ostiana
Video

Giovanca Ostiana is komende zondag te gast in Hour of Power

Komende zondag is zangeres en presentatrice Giovanca Ostiana te gast in Hour of Power. In een persoonlijk gesprek met Jan van den Bosch vertelt Giovanca welke impact het overlijden van haar tante op haar gelooft heeft.  Je zou Giovanca gerust een all

Arie-Jan Mulder
Column

Wat heeft het avondmaal te maken met de komst van Gods koninkrijk?

Als het koninkrijk komt, zal Jezus met ons de wijn nieuw drinken, zegt Hij bij de instelling van het avondmaal. Het koninkrijk van God heeft dus ook alles met het avondmaal te maken. Het Bijbelboek dat ons de meest indringende beelden geeft van de ko

Vluchtelingen in Soedan
Dagelijks leven

ZOA: vergeet miljoenen vluchtelingen in Soedan niet in gebed

Christenen moeten rampen als die in Soedan niet vergeten in hun gebed. Dat is de stelling van KlaasJan Baas, woordvoerder van ZOA. Daarom roept hij namens de noodhulporganisatie Nederlandse christenen ertoe op te bidden voor miljoenen mensen die op d

Dit is onze God
Video

Luister naar het nieuwe 'Dit is onze God' van Stichting Opwekking

'Dit is onze God. Dit is wie Hij is: Hij houdt van ons. Dit is onze God. Dit is wat Hij doet: Hij redt ons. Hij droeg het kruis, versloeg het graf. Laat de schepping vol ontzag zingen voor Hem, Koning Jezus.' Deze zijn woorden zijn afkomstig uit het

Bisschop
Nieuws

Neergestoken bisschop vergeeft dader: "Moge de Heer Jezus je zegenen en de weg wijzen"

Bisschop Mar Mari Emmanuel heeft gereageerd op de terroristische aanslag waar hij slachtoffer van werd. Tijdens zijn preek in de Christ The Good Shepherd Church in Sydney werd hij maandagavond neergestoken door een 16-jarige moslim. Dezelfde avond on