Nigeria
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 december 2020 door Open Doors

320 jongens ontvoerd door radicale moslims Nigeria

De radicaalislamitische beweging Boko Haram heeft de ontvoering van 320 jongens in Nigeria opgeëist. De ontvoering vond vrijdag 11 december plaats in Kankara, in de noordelijke provincie Katsina.

Er is nog geen hard bewijs dat Boko Haram daadwerkelijk achter de ontvoering zit. Normaal gesproken verschijnen er namelijk ook videobeelden van de ontvoering. Het is mogelijk dat de ontvoerders de kinderen verkocht hebben aan Boko Haram. Gevreesd wordt dat als Boko Haram inderdaad achter de ontvoering zit, er een nieuwe golf van religieus extremisme over Nigeria spoelt.

‘De islam promoten’
Verschillende media berichtten dat Abubakar Shekau – die zichzelf identificeerde als leider van Boko Haram – de verantwoordelijkheid van de ontvoering heeft opgeëist. Via een audiobericht verklaarde hij: “Wat in Katsina gebeurde, gebeurde om de islam te promoten. Het gebeurde om de on-islamitische insteek van het westerse onderwijs te ontmoedigen. Dit soort onderwijs is niet toegestaan door Allah en zijn heilige profeet.” In 2014 ontvoerde Boko Haram ruim 270 schoolmeisjes, van wie nog ruim honderd vermist worden.

Een paar jongens ontkwamen aan de ontvoering door over het hek van de school te springen en het bos in te vluchten. Zij vertelden dat de aanvallers gewapend waren met AK-47-geweren en dat ze hun slachtoffers omsingelden en vervolgens bij de school wegdreven. De Nigeriaanse overheid zegt contact te hebben gehad met de ontvoerders, die van ten minste één ouder losgeld hebben geëist.

Onder de ontvoerde kinderen bevindt zich een aantal christelijke jongens. Hoe het met hen en de andere jongens is, is onbekend. Het land waar hun ontvoering plaatsvond, Nigeria, staat op plaats 12 van de Ranglijst Christenvervolging. De Verenigde Staten hebben de ontvoering scherp veroordeeld.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen