vluchteling moeder en baby
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

22 december 2020 door Redactie

Is situatie van vluchtelingen vergelijkbaar met Jozef en Maria?

"Elk jaar zijn er christenen die rond de Kerst stellen dat Jozef, Maria en Jezus waren als vluchtelingen vandaag de dag, maar is dit het geval?", dat vraagt Relevant columnist Tyler Huckabee zich af. Hij zet uiteen wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen de heilige familie en vluchtelingen. "Het antwoord is niet eenvoudig", aldus Huckabee.

Volgens de columnist kun je geen directe vergelijking maken tussen de huidige regelingen omtrent vluchtelingenstromen en de regelingen in de tijd van Jezus. Ondanks dat Jozef en Maria op reis waren ten tijde van de geboorte van Jezus, waren ze wel degelijk legale inwoners van het Romeinse Rijk. Anders hadden ze niet naar Bethlehem hoeven reizen voor de volkstelling.

Een overeenkomst tussen het echtpaar en vluchtelingen is hun reis en hun verblijf. "Zoals vandaag de dag veel vluchtelingen geen warm welkom ervaren en in erbarmelijke omstandigheden leven, overkwam Jozef en Maria hetzelfde", aldus Huckabee. Er was geen plek voor hen en ze moesten de nacht doorbrengen in een stal, legt de columnist uit. Misschien wel vergelijkbaar met sommige onderkomens van vluchtelingen vandaag de dag.

De vergelijking tussen de heilige familie en vluchtelingen komt echter niet per se voort uit het verhaal rondom de geboorte van Jezus, maar de periode die hierop volgt. Het gezin vluchtte namelijk naar Egypte, wegens de dreiging van Herodes. Dit is een treffende vergelijking volgens Huckabee. "Een vluchteling is iemand die een gegronde dreiging heeft van vervolging wegens zijn ras, religie, nationaliteit, politieke voorkeur of lidmaatschap van een bepaalde sociale groep. Jezus paste in deze definitie ten tijde van zijn vlucht naar Egypte."

"Mensen kunnen betwisten of Jezus tijdens zijn vlucht in de oudheid al dan niet een vluchteling was, maar Jezus zelf maakte duidelijk dat Hij is als elke vluchteling die we vandaag op het nieuws zien", sluit Huckabee zijn betoog af. Hierbij wijst hij op de passage uit Matheüs 25 waarin Jezus een vergelijking maakt tussen Hem en de armen. Zijn volgelingen vragen hem wanneer ze Jezus hongerig hebben gezien en Hem niets te eten gaven. Hij legt de vergelijking uit: 'Voorwaar, Ik zeg u: voor zover u dit voor een van deze geringste broeders van Mij gedaan hebt, hebt u dat voor Mij gedaan.' (HSV)

Klik hier om het volledige artikel te lezen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events