van dam
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 december 2020 door Redactie

Christelijke partijen willen luidende kerkklokken in plaats van vuurwerk

Het zal tijdens de jaarwisseling ongewoon stil zijn. Waar normaal gesproken de knallen en lichtflitsen je om de oren vliegen, mag er dit jaar geen vuurwerk worden afgesproken. De christelijke partijen willen vuurwerk daarom vervangen door het luiden van de kerkklokken.

Het idee is afkomstig van Chris van Dam en Martijn van Helvert. De Kamerleden van het CDA doen de oproep in een aantal filmpjes. “Het CDA roept alle kerken in Nederland op om oudjaarsnacht om 00:00 uur de kerkklokken te laten klinken”, aldus Van Dam in een videoboodschap. “Niet alleen als subtiel alternatief voor vuurwerk dat dit jaar niet mag worden afgestoken, maar ook als teken van verbondenheid tussen al die Nederlanders in deze moeilijke tijd. In het bijzonder voor hen die alleen de oudjaarsnacht moeten doormaken.”

Ook Van Helvert heeft een videoboodschap opgenomen waarin hij de oproep doet. Dit doet hij voor de Heilige Jacobuskerk in Den Haag. Die kerk heeft ieder jaar als gewoonte om de klokken te luiden bij het ingaan van het nieuwe jaar. Ze zijn daar overigens niet alleen in. Meerdere katholieke kerken in Nederland doen dit. De Nederlandse bisschoppenconferentie maakte eerder deze week bekend dat er geen vieringen zijn op Kerstavond en verwees in dat bericht ook al naar de traditie van het luiden van de klokken tijdens Oud en Nieuw. Daarmee kunnen kerken volgens de bisschoppen ‘de onderlinge verbondenheid met de gelovigen in de samenleving onderstrepen’.

Het voorstel van de CDA’ers kan in ieder geval op steun rekenen van collega’s van de andere christelijke partijen. “Zou mooi zijn om overal in het land de klokken te luiden met de jaarwisseling”, reageert SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij op Twitter. “Goed moment om deze oude traditie nieuw leven in te blazen!” Ook Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie, laat op het sociale medium zijn enthousiasme blijken. “Laat het luiden van de kerkklokken een onderstreping zijn van de boodschap van de kerken aan iedereen die het in deze pittige tijd nodig heeft om te horen: je bent niet alleen!”

Reacties

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events