Vluchtelingen Lesbos
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 december 2020 door Jeffrey Schipper

Eerste vluchtelingen uit Griekse opvangkampen aangekomen in Nederland

Een groep van zestien erkende vluchtelingen is vanuit opvangkampen in Griekenland overgebracht naar Nederland. Het gaat volgens het ministerie van Justitie om ouders met hun kinderen, in het bezit van een asielstatus. 

Eerder dit jaar liet het kabinet weten bereid te zijn om 100 asielzoekers op te vangen. Dit besluit kwam in een stroomversnelling terecht na de verwoestende brand in het Griekse opvangkamp Moria. Het gaat om vijftig alleenstaande minderjarige asielkinderen (amv's), die jonger dan 14 jaar moeten zijn, en vijftig personen uit gezinnen met minderjarige kinderen. Er is afgesproken dat deze honderd vluchtelingen afgaan van de vijfhonderd vluchtelingen die jaarlijks via het programma van de UNHCR naar ons land worden gehaald.

Met name vanuit de achterban van CDA, ChristenUnie en D66 klonk kritiek op de volgens hen magere Moria-deal. "Alsof je het ene kind wel eten geeft door het van het andere kind weg te nemen. Ofwel, het probleem is verschoven", maakte ChristenUnie-activist Antonie Fountain duidelijk. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind onderstreepte dat er sprake was van "een compromis met stevige kanttekeningen". "Ik vind dat Nederland barmhartiger kan zijn bij het opvangen van vluchtelingen. Onze inzet is daar dan ook steeds op gericht", zei hij destijds.

Kamerleden van D66 en ChristenUnie vroegen staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie) om haast te maken bij het uitvoeren van de deal. De bewindsvrouw liet weten haar uiterste best te doen dat de honderd vluchtelingen voor de Kerst in Nederland zijn. ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers is blij dat de eerste vluchtelingen nu zijn gearriveerd. "Eindelijk. En wat mij betreft nog altijd te weinig. Maar voor deze mensen is de overkomst, voor de Kerst, vanuit Moria naar ons land het verschil tussen nacht en dag. En dus goed nieuws."

Activist Rikko Voorberg deed eerder dit jaar een poging om met 'We gaan ze Halen' vluchtelingen vanuit Griekenland naar Nederland te halen. Voorberg blikte onlangs in de CIP Podcast terug op deze actie en zijn reis. Beluister het fragment vanaf minuut 4:50

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events