Kerkcafé
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

16 december 2020 door Jeffrey Schipper

'Oude kerken zijn nu cafés, daar heb ik moeite mee'

"Ik vind het gezellig om af en toe met vriendinnen ergens wat te drinken. In mijn oude woonplaats is een brouwerij in een oud kerkgebouw gevestigd. En ook in Utrecht (en in meer steden) vind je cafés in oude kerken. Zelf heb ik daar wat moeite mee, maar ik kan het niet onderbouwen. Is een kerkgebouw, als het niet meer als kerk gebruikt wordt, nog steeds heilige grond?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"De Heilige Geest is vrij en laat Zich niet aan een plaats binden, ook niet aan een kerkgebouw van steen", antwoordt ds. D. M. Elsman. "Wél heeft de Heilige Geest Zich aan de Gemeente van Christus verbonden. Daar woont Hij, in haar midden, in de harten van de gelovigen die Christus toebehoren. Daarom is niet het kerkgebouw heilige grond, maar de plaats waar de gemeente samenkomt, omdat de Héilige Geest in haar midden is.

De ernst van het herbestemmen van kerkgebouwen is dan ook dat het een teken is of kan zijn dat God daar ter plaatse Zijn kandelaar heeft weggenomen (Op. 2:5) en Zijn licht is gedoofd. En daar waar het licht ontbreekt, is het donker. (...) In oude tijden was het in ons land zo dat kerken werden gebouwd op plaatsen waar voorheen een gewijde bron, een heidense offerplaats of iets dergelijks was geweest. Beeld van de bekering: het oude moest plaats maken voor het nieuwe. Tegenwoordig zien we het de omgekeerde richting uit gaan.

Elke keer als het gezellig hebben met je vriendinnen zou betekenen, dat Hij buiten moet blijven (dus dat de Heere in je spreken en denken niet wordt gekend, geëerd, geloofd, gebeden), maakt de kerk ook in jouw hart plaats voor een café. De vraag naar heilige grond is dus vooral een heel persoonlijke: Is jouw hart heilige grond, omdat de Heilige Geest er woont?", vraagt de hervormde predikant uit Rijssen.

Foto boven: Reliplan.nl

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen