Man en vrouw
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

15 december 2020 door Jeffrey Schipper

'Ik ben gelovig geworden, maar mijn vriendin moet er niks van hebben'

"Door omstandigheden en teleurstellingen stapte ik van het geloof af en ben ik letterlijk de wereld ingetrokken. Ik leerde toen mijn huidige vriendin kennen en het klikte zo goed dat we vijftien jaar later, dus nu nog steeds, bij elkaar zijn. Inmiddels ben ik weer tot geloof gekomen en ga weer naar de kerk, maar mijn vriendin moet daar verder niks van hebben. Wat moet ik doen?", wil de vragensteller weten in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"U leeft met uw partner zoals een man en een vrouw die getrouwd zijn, maar u bent niet getrouwd", constateert ds. R. W. Mulder. "Dit strijdt met het zevende gebod. De Bijbelse lijn is dat er uitsluitende seksuele gemeenschap is tussen één man en één vrouw binnen een huwelijk en dat alle seksuele gemeenschap buiten het huwelijk als hoererij moet worden gezien. De opdracht om te trouwen met belijdenis van schuld over het negeren van Gods orde lijkt mij in uw geval van toepassing.

Ik zie geen oplossing in het verlaten van uw partner, omdat dit leidt tot nieuwe zonde. Het is denk ik beter om na steeds gebeden te hebben met enige regelmaat en ernst aan uw partner te vragen of ze echt niet bereid is om te trouwen. Hopelijk mag het gepaard gaan met wat Paulus in 1 Korinthe 7 vers 16 schrijft: “Want wat weet gij, vrouw, of gij den man zult zalig maken? Of wat weet gij, man, of gij de vrouw zult zalig maken?” Persoonlijke schuldbelijdenis naar God toe is ook zeker nodig. Een levenswandel in godzaligheid is cruciaal en kan door God gezegend worden.

Het kan dus gebeuren dat uw partner uw herhaaldelijke smeekbedes om te trouwen niet langer accepteert en van u weggaat. Dan bent u niet schuldig aan deze scheiding. Zolang ze niet positief reageert op uw verzoeken kunt u naar God en de mensen belijden dat het uw wens is om per direct overeenkomstig het zevende gebod te willen leven. Ik geloof zeker dat de Heere in zulke situaties van persoonlijke overmacht niet ziet op wat de situatie is, maar op welke situatie wordt begeert", aldus de hersteld hervormde predikant.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

K
Op zich wel een mooi en bijbels antwoord, maar of trouwen voor de wet nu echt een verschil maakt? De bijbel schrijft het niet zo specifiek voor en in bijbels opzicht zijn ze feitelijk getrouwd. Van een kerkelijke inzegening zal het hoe dan ook niet komen. Ofwel, blijf bij je partner alsof je met haar voor God getrouwd ben.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events