Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 december 2020 door Jeffrey Schipper

'Interne rechtsgang verloopt in kerken niet altijd even eerlijk'

Er zijn soms twijfels over de eerlijkheid van de interne rechtsgang in kerken, maar ook dat gaat langzaam beter, blijkt uit een artikel op de site Mr., hét platform voor juristen. 

De kerkrechtpraktijk houdt onder andere Peter den Boef (Janssens Den Boef Advocaten, Houten) soms behoorlijk bezig. Hij vertelt tegenover Mr. over de zaak van een dominee die werd beschuldigd van een zedendelict in een pastorale relatie. "Hij had geen vertrouwen in de kerkelijke rechtsgang, het is een ons-kent-ons cultuur, zei hij, alles wordt toegedekt. De kerkenraad had hem geschorst, maar dat mocht niet: hij moest eerst worden gehoord. Hoor en wederhoor geldt ook in kerkrecht als fundamenteel beginsel."

Toen Den Boef vorig jaar de heersende cultuur en de eerlijkheid van kerkrechtelijke procedures aan de kaak stelde, kreeg hij veel reacties. Het leverde ook een belangrijk resultaat op, zo vertelt Den Boef. "Als een dominee zijn traktement en huisvesting dreigde kwijt te raken, moest hij naar de voorzieningenrechter maar binnen kerkgenootschappen zien ze dat niet graag. Nu kun je sinds kort voor dit soort zaken terecht bij de voorzitter van de classis, de kerkenraad in een regionaal verband."

Volgens de advocaat geeft de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) in deze het goede voorbeeld. "Zet geen dominees of ouderlingen in de rechtsprekende organen, neem externe mensen, ook juristen of psychologen. Haal het uit de ons kent ons-cultuur. Ik ga dat niet meer meemaken. De leden zijn nu de dupe van veel kerkpolitieke spelletjes."

Lees hier het volledige artikel op de site van Mr.

Reacties

Meester den Boef waarschuwt terecht. En externe mensen hoeven zelfs niet kerkelijk te zijn omdat het louter om de procedure gaat. Wel jammer dat dit in de kerk nodig zou zijn...

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen