naar het kruis gaan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

14 december 2020 door Jeffrey Schipper

'Kan ik mijn bekering kwijtraken? Mijn verlangen naar Hem verdwijnt'

"Ik heb mogen ervaren dat Jezus ook voor mij gestorven is. Toch sterft dat gevoel elke dag steeds meer af. Ik heb de Heere nog steeds zo ontzettend lief, maar dat wederzijdse gevoel raak ik kwijt. Ik had zo’n ontzettend verlangen om meer over en van Hem te horen! Maar dat verlangen gaat gewoon met de dag steeds meer weg. Kan mijn bekering kwijtraken en daarna weer terugkomen? Of heb ik nog niet het echte geloof gevonden?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Ik vermoed dus dat je in een overgangsfase zit in je persoonlijke ontwikkeling, die ook wel de “Sturm und Drang”-periode wordt genoemd en waarbij zich heftige schommelingen kunnen voordoen in de emoties en de persoon in kwestie nog op zoek is naar zijn identiteit en de bevestiging daarvan", constateert ds. H. Korving. "Ik weet natuurlijk heel goed dat er geen waar geloof is zonder gevoel, maar ik weet ook dat er gevoel is dat niet meteen een kenmerk is van genade en bovendien dat geloof en gevoel lang niet altijd samenvallen. Zou je ook eens na willen denken over de vraag of je wellicht het geloof teveel plaatst onder de beheersing van het gevoel?

Ik was eens als gastpredikant in Canada en verbleef in een pastorie. Vanuit het raam van de studeerkamer had je uitzicht op een hoge berg. De gastheer vertelde mij dat hij elke morgen uit het raam keek en dan zag hij die berg daar in de verte. Maar... het was ook wel eens mistig of bewolkt of zijn raam was beslagen. Dan zag hij niets van die berg. Betekende dat nu dat die berg er ineens niet meer was? Moest hij daar nu meteen aan gaan twijfelen? Welnee, na een poosje was het raam niet meer beslagen en de mist opgetrokken.

Probeer dat eens in gedachten te houden als je denkt aan de trouw van God die vaster staat dan de bergen (psalm 125). Bidt of Hij je oog verlicht en de nevels op doet klaren (psalm 119)", aldus de Urker predikant.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

Paulus vergelijkt de christen in Timoteus met een sportman. Dat betekent hard werken en veel oefenen, vallen en weer opstaan. Samen met geloofsgenoten.
H
Als je wedergeboren bent en een nieuwe schepping bent geworden in Christus, raak je dat niet meer kwijt. Dat is je nieuwe staat. Als een gelovige zondigt, mag hij zijn zonde belijden en weten dat hij opnieuw gereinigd wordt door het bloed van de Heere Jezus. Vertrouw niet op je gevoel en je eigen inzichten, maar steun op het Woord en Gods beloften.
het beste is om met deze ongerustheid naar de Heer Zelf te gaan en Hem dit vertellen, dat je daarvoor bang bent, maar dat je dat niet wil... ja, je kunt Hem zelfs natuurlijk ook vragen dat je nog meer de liefde VAN de Heer en TOT de Heer mag beleven. Dat Hij zal voorkomen dat deze beleving/gevoel ooit weg zal gaan. Onze Heer is een levende God en als je bid dan hoort Hij ook en dan gaan er dingen gebeuren. Ook de Heer kende het om met ontferming bewogen te zijn. waarom mogen wij geen gevoel/beleving hebben, we zijn geen zombies tenslotte,
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events