Ds. W. G. Hulsman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

11 december 2020 door Jeffrey Schipper

Sobere protestantse kerken: is de Reformatie te rigoureus geweest?

"Het is mij opgevallen dat de rooms-katholieke kerkgebouwen over het algemeen veel rijker gedecoreerd zijn dan (reformatorisch-)protestantse kerkgebouwen. Beelden en schilderingen ondersteunen mijns inziens juist de Bijbel. Is de Reformatie niet te rigoureus geweest in het verwijderen van beelden, schilderingen, kruisjes uit de kerk? Met andere woorden, zijn de kerkelijke gemeenten die het sola scriptura hanteren, in hun kerkgebouwen niet te sober oftewel te kaal geworden?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Protestantse kerken zijn inderdaad sober", geeft ds. W. G. Hulsman toe. "Daar heb je helemaal gelijk in. Het doet soms zelfs wat kaal en kil aan. In een rooms-katholieke kerk valt veel meer te zien. Boeiend om daar naar te kijken. Het kan echter ook afleiden. Die gebrandschilderde ramen met die Bijbelse voorstellingen zijn wel mooi, maar voegt dat echt iets toe voor het geloof? Al die heiligen die daar staan afgebeeld, helpt me dat?

Die kruiswegstaaties doen in zekere zin weldadig aan omdat ze de gekruisigde Christus centraal stellen. Echter, wanneer in de prediking Christus en Zijn kruislijden uitgeschilderd wordt (vergelijk Galaten 3:1), is dat niet veel meer? Dan horen we Christus ook spreken. Hoor hoe Hij bidt. Hoor de diepe klacht. Hoor de triomf als Hij zegt: “Het is volbracht.” Wanneer ik dat hoor, gaat het niet om de predikant maar om Christus. Hij wordt tot ons uitgebracht. Hij wordt mij als de grote Verlosser aangeboden.

Ter ondersteuning van het geloof is er echter in protestantse kerken op bepaalde momenten wel wat te zien, namelijk wanneer de doop of het avondmaal bediend wordt. Er kan bij het avondmaal zelfs iets getast en geproefd worden. In beide sacramenten staat het kruislijden van Christus centraal. Het wordt me daarin nabij gebracht wat Christus voor mij gedaan heeft", aldus de hervormde predikant uit Genemuiden.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

K
Beetje flauw antwoord, dat afbeeldingen niets toevoegen aan het geloof, maar het gesproken woord wel.
H
Kan er ook iemand reageren op wat er werkelijk is geschreven? Bovendien kán het NT niet zonder het OT! En lees ik juist beelden in plaats van woord in het sacrament van Avondmaal. Bouw elkaar op broeders! Het is Jezus zelf die ons vraagt Zijn beelddragers te zijn. En ja de reformatie was op terreinen te rigoureus, maar te tijd dringt ons meer om elkaar te vinden ipv van elkaar vervreemd te raken....
W
In de (reformatorisch-)protestantse is inderdaad iets te zien zoals tijdens de bediening van het H.A. maar dit is een gebeurtenis wat de doorsnee kerk-ganger niet blij maakt. Het is een intens sombere aangelegenheid waar je eerder depressief van wordt dan blij. Niet voor niets blijven kerkgangers thuis als het H.A. bediend wordt. Het is een "feestmaal" met de stemming van een begrafenis.
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events