Irving bestudeerde als Jood de profetieën en aanvaardde Jezus als Messias

Levensverhaal21 december 2020 Israël en de Bijbel
Irving Salzman

Om nieuwe vrienden - of eigenlijk vriendinnen - te leren kennen, belt de orthodox-joodse Irving Salzman vaak met een gratis telefoonlijn. Zo komt hij in contact met een 16-jarige jongen, die zichzelf introduceert met ‘Hoi, mijn naam is Peter en ik ben een wedergeboren christen’. Het eerste gesprek duurt ruim een uur en daarna bellen ze een jaar lang elke week met elkaar. Iedere keer bespreken ze een profetie over de Messias uit de Tenach.

Irving groeit op in een orthodox-joods gezin in Montreal, Canada. Thuis wordt Jiddisch gesproken. De vader van Irving is een Holocaustoverlevende, die ondergedoken heeft gezeten in de schuur van een Poolse boer.

Groot is de schok als hij bij thuiskomst ontdekt dat er niemand op hem zit te wachten. Sterker nog, dat hij sowieso niet wordt terug verwacht.

Als een van de weinigen overleeft vader Salzman de oorlog. Groot is de schok als hij bij thuiskomst ontdekt dat er niemand op hem zit te wachten. Sterker nog, dat hij sowieso niet wordt terug verwacht. Zijn dorpsgenoten hebben hun leven alweer opgepakt onder het motto: vergeet de oorlog en nu handen uit de mouwen. Vaak krijgt vader Salzman te horen: “Wij hebben hier ook honger gehad”, of “wees toch gewoon blij dat je het overleefd hebt”. Ook merkt hij dat de doorlopende antisemitische propaganda van de nazi’s bij veel Polen nog doorwerkt.

Om de Holocaust achter zich te laten, verlaat vader Salzman Europa en maakt hij de oversteek naar Canada. Daar ontmoet hij Irvings moeder, ze trouwen en krijgen kinderen.
De Sjoa wordt diep weggestopt en binnen het gezin verzwegen. Het enige wat Irving zich uit zijn jeugd kan herinneren, is dat er regelmatig pakketjes worden verstuurd naar Polen. Pas later begrijpt hij dat ze bestemd zijn voor de Poolse boer, het onderduikadres van zijn vader. De grote missie van Irvings vader wordt om ‘goede Joodse jongens’ groot te brengen.

Het Joodse leven
Dus gaat Irving elke sjabbat mee naar de synagoge en naar de Joodse school. Ook gaat hij jarenlang naar de jesjiva van de Lubavitcher Chabad, een ultraorthodoxe stroming in het jodendom. De bestudering van de Talmoed en de rabbijnse commentaren wordt zijn dagtaak en de strikte naleving van de Joodse wet in al zijn facetten zijn doel. Zijn geloof in God, in de komst van de Messias en in de bevoorrechte positie van het Joodse volk is rotsvast. "Ik was ervan overtuigd dat niet-joden alleen geboren zijn om het volk van Israël te dienen.” Veel leeftijdgenoten haken na hun bar mitswa af en komen niet meer naar de synagoge. Maar Irving blijft, en is zeer actief in het synagogeleven.
Hij gaat zelfs in de leer bij de plaatselijke chazan (voorzanger) en leert hoe hij de Thora moet voorlezen. Iets wat hij vijftien jaar blijft doen. Het leven binnen de Joodse gemeenschap is Irvings leven. Totdat...

‘Hoi, mijn naam is Peter en ik ben een wedergeboren christen’
Dat waren de woorden van de 16-jarige Peter tijdens hun eerste telefoongesprek. Irving was begonnen met het bellen naar een gratis vriendenlijn. Je wordt dan doorgeschakeld naar een willekeurige andere beller. In die tijd (rond 1980) is het een populaire manier om nieuwe vrienden te maken. Irving hoopt vooral via deze lijn een vriendin te leren kennen.

Irving neemt Peters verhaal met een korreltje zout. Wat weet deze niet-joodse christen nu over de Messiaanse profetieën?

“Normaal gesproken zou ik na zo’n introductie de verbinding hebben verbroken”, aldus Irving. Maar het gesprek duurt een uur en de jonge Peter vertelt over zijn liefde voor het Joodse volk, die voortkomt uit zijn liefde voor de Heere Jezus. En dat de Heere Jezus de vervulling is van vele Messiaanse profetieën.
“Dat staat in jouw Nieuwe Testament”, zegt Irving.
“Volgens mijn rabbijnen is dat een heel slecht boek voor Joden.”
Irving neemt Peters verhaal met een korreltje zout. Wat weet deze niet-joodse christen nu over de Messiaanse profetieën?

Maar Peter geeft niet op. Vriendelijk wijst hij op diverse Messiaanse profetieën uit de Tenach die vervuld zijn door Jesjoea. En als Irving met een tegenargument komt vanuit de rabbijnse interpretaties, grijpt Peter steeds weer terug naar de Bijbel.
Irving: “Het bleek dat ik goed wist wat de rabbijnen zoal zeggen over de Messias, maar totaal niets over de profetieën in de Bijbel. Mijn geloof was in de rabbi’s en in hun interpretaties.” Hoewel Irving niet van plan is om ooit nog met Peter te bellen, wisselen ze toch telefoonnummers uit. Een jaar lang wordt Irving wekelijks gebeld door Peter.

Tijdens ieder gesprek hebben ze het over de Messias. Wie is Hij? Wat zeggen de rabbi’s en wat zegt de Tenach? Hoe kan de Messias al zijn gekomen, want naar Joodse opvatting zal de verlossing door de Messias plaatsvinden voor het oog van het volk Israël én van de wereld. Dat heeft Jezus van Nazareth toch niet gedaan? En de Messias komt om een materieel rijk te stichten, op de aarde. Hij zal in Jeruzalem regeren en Zijn koningschap zal zichtbaar zijn. Hoe kan Peter dan geloven dat Jezus de Messias is?

De jongens debatteren wat af en elke week geven ze elkaar min of meer huiswerk. Pas veel later ontdekt Irving dat zijn 16-jarige telefoonvriend uren en uren in de Joodse openbare bibliotheek heeft doorgebracht om zijn argumenten tegen Jezus de Messias te onderzoeken. En om de rabbijnse commentaren te toetsen aan de Bijbel.

“Irving, mag ik dit keer iets voorlezen uit het Nieuwe Testament?” Hij heeft dan nog nooit één woord uit het Nieuwe Testament gehoord.

Mag ik jou iets voorlezen?
Intussen heerst er vertrouwen en respect tussen de 22-jarige Irving en de 16-jarige Peter. Zelfs een zekere vriendschap. Daarom vindt Irving het ook niet vreemd als Peter hem ’s avonds heel laat belt. Met een bibberige stem en heel verlegen vraagt hij: “Irving, mag ik dit keer iets voorlezen uit het Nieuwe Testament?” Hij heeft dan nog nooit één woord uit het Nieuwe Testament gehoord. De jongen begon te lezen. Niet één, niet twee, maar zelfs drie hoofdstukken: de hele Bergrede van de Heere Jezus uit het Mattheüsevangelie.

Hoewel Irving eigenlijk doodmoe is, is hij ineens klaarwakker. “Zalig zijn zij..., Ik zeg u..., Geef..., Doe...” En dan het slot van Mattheüs 7: “Toen Jezus deze woorden had geëindigd, gebeurde het dat de menigte versteld stond van Zijn onderricht. Want Hij onderwees hen als gezaghebbende en niet zoals de schriftgeleerden.” Irving was verbluft. “Wat een liefde, bewogenheid en vooral wat een autoriteit. ‘Voorwaar, IK zeg u...’. Ik was eraan gewend dat mijn rabbijnen altijd weer andere rabbijnen citeerden. De wijsheid en het gezag van Jezus waren overweldigend!” En Peter? Hij zei alleen: “Irving, ik wil je vragen om de profetieën over de Messias te bestuderen, maar dan uitsluitend vanuit de Bijbel. Focus daarop. We bellen snel en welterusten, mijn vriend.”

De rabbijnen loslaten
Irving start met zijn studie van de profetieën. Er volgen zware, emotionele maanden. Hebben wij het dan allemaal fout? Heeft het Joodse volk de Messias gezien en Hem afgewezen? Geloven wij al tweeduizend jaar in een leugen? “Ik had Peter beloofd dat ik alle rabbijnse interpretaties zou loslaten, en tekst voor tekst langs de profetieën over de Messias zou gaan. Natuurlijk kwam ook Jesaja 53 aan bod. Wie is dan die lijdende Knecht? Het Joodse volk of Jezus? Na maanden van onderzoek en slapeloze nachten was er geen ontkomen meer aan. Jezus van Nazareth is de enige Kandidaat die de profetieën heeft vervuld. Ik kon niet anders dan Hem aannemen als mijn Messias.”

"Na maanden van onderzoek en slapeloze nachten was er geen ontkomen meer aan. Jezus van Nazareth is de enige Kandidaat die de profetieën heeft vervuld."

Een dubbelleven
Hoewel Irving intussen zeker weet dat de Heere Jezus zijn Verlosser is, blijft hij Toralezer en chazan. Naast de synagoge staat ook een evangelische kerk, en hij besluit om de zondagsdiensten te gaan bijwonen. Hij verlangt ernaar om meer over de Heere Jezus te horen en om andere gelovigen te ontmoeten. Niemand weet nog van zijn geloof in de Heere Jezus. Zo gebeurt het dat hij op zaterdag in de synagoge zit en op zondagmorgen zijn auto ertegenover parkeert. Voordat hij oversteekt, kijkt hij wel twintig keer of hij bekenden ziet om vervolgens pijlsnel de kerk binnen te glippen.
Als het moment aanbreekt dat hij graag gedoopt wil worden, vertelt hij zijn vader over zijn geloof in Jezus de Messias.

Vader Salzman is intens verdrietig en teleurgesteld. Zijn opdracht, om ‘goede Joodse jongens’, trouw aan hun Joodse erfgoed, groot te brengen, lijkt mislukt. Een Jood die christen wordt! Dat is toch de meest ernstige vorm van verraad aan dat erfgoed.
De prijs die Irving moet betalen voor het volgen van de Heere Jezus is hoog, want zijn familie en zijn gemeenschap wil niets meer met hem te maken hebben. Voor zijn vader bestaat hij niet meer. Gelukkig is vader Salzman wel enigszins bijgedraaid. Hij heeft zelfs de bar- en bat-mitswa van Irvings kinderen in de Messiaanse gemeente bijgewoond, met Irving als voorganger.

De prijs die Irving moet betalen voor het volgen van de Heere Jezus is hoog, want zijn familie en zijn gemeenschap wil niets meer met hem te maken hebben. Voor zijn vader bestaat hij niet meer.

Irving wil zijn volksgenoten bereiken
Al vrij snel na zijn bekering komt Irving in contact met andere Joodse gelovigen. Zij moedigen hem aan om naar een bijbelschool te gaan. Want met zijn achtergrond is hij uitermate geschikt om de Heere te dienen onder het Joodse volk. En nog een pré: behalve Engels spreekt hij ook Jiddisch, Hebreeuws en Frans. Een studie aan de Philadelphia Biblical University wordt afgerond, waarna Irving gaat werken bij Chosen People Ministries. Dat heeft hij vijftien jaar gedaan en een belangrijk werkterrein was New York, met zijn 1,2 miljoen Joodse inwoners. Sinds juni 2001 is hij voorganger van de Messiasbelijdende gemeente Beth Messiah in Livingston, New Jersey.

Nog een oproep van Irving
Medegelovigen in de Heere Jezus Christus, blijf getuigen van Jesjoea, de Joodse Messias. Bedenk dat tachtig procent van de Joodse volgelingen van Jezus na het getuigenis van niet-joden tot geloof is gekomen! Dus hou vol, bid voor mijn volksgenoten, verkondig liefdevol het Evangelie aan hen en heb geduld... wees als Peter.

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Hugo de Jonge
Nieuws

Minister: Gemeente mag vrije meningsuiting waker abortuskliniek inperken en andere plek toewijzen

Het is mogelijk dat een gemeente een waker bij een abortuskliniek naar een andere plaats stuurt, ook als het gaat om een eenmensprotest. Dat stelt minister Hugo de Jonge naar aanleiding van Kamervragen van SGP-Kamerlid Diederik van Dijk. Volgens De J

Ds. D.A. Pater
Video

HHK-predikant deelt bekering van Iraanse moslim: "De kracht van het kruis was onweerstaanbaar"

"Hij zei: 'Voor mij was het aanbod van God in het kruis zo onweerstaanbaar.' Hij riep tot God om hem om Jezus' wil genadig te zijn. Hij vertelde dat vrijwel onmiddellijk de last van zijn vroegere leven van hem afgenomen werd. Die verlichting ging gep

Ds. Peter Sinia en dr. Teun van der Leer
Podcast

Cvandaag podcast: waarom de (kinder)doop opnieuw actueel is

De (kinder)doop kwam eerder dit jaar ter sprake tijdens de synode van de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK). "We proberen als kind gedoopte gelovigen die verlangen naar de geloofsdoop tegemoet te komen, ondanks dat onze belijdenisschriften dat ni

Zeldzame 2000 jaar oude Joodse kleitablet
Nieuws

Zeldzame 2000 jaar oude Joodse kleitablet gevonden op Tempelberg

De archeologen Gabriel Barkay en Zachi Dvira hebben op de Tempelberg in Jeruzalem een bijzondere vondst gedaan. Het gaat om een 2000 jaar oude kleitablet die een Griekse inscriptie bevat en voorzien is van een afbeelding van een wijnkruik. De vondst

Minister Weerwind
Nieuws

Motie SGP en NSC tegen versoepeling transgenderwet krijgt meerderheid; minister weigert uitvoering

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde deze week in met een motie van NSC en SGP om een voorstel voor het versoepelen van de veelbesproken transgenderwet weer in te trekken. Minister Weerwind van Rechtsbescherming gaf echter direct aan de motie n

mensen in india
Nieuws

Christenen vasten en bidden voor verkiezingen India en vrezen voor toename vervolging

Afgelopen vrijdag begonnen in India de grootste verkiezingen ooit in de wereldgeschiedenis. Christenen in het land gebruiken de periode om te vasten en te bidden. Ze hopen op Gods leiding en bescherming in een land waar de vervolging vanwege hun gelo

Jeremia 31:31
Verdieping

De klagende profeet Jeremia is geen zeurpiet

Jezus heeft geleden. Jeremia ook. Deze profeet was de man die het lijden kende. Hij was de profeet die de val en de verwoesting van de stad Jeruzalem en de ondergang van de tempel van Salomo meemaakte.   In het boek Klaagliederen lees je over zijn im

Ds. H. J. van Marle
Nieuws

Hersteld hervormd Rijssen hoopt op komst ds. H. J. van Marle

Ds. H. J. van Marle (foto) denkt de komende weken na over een mogelijk vertrek uit Staphorst. De hersteld hervormde predikant heeft een beroep uit Rijssen ontvangen. In de Westerkerk is hij in beeld als opvolger van de naar Katwijk aan Zee vertrokken

Meerartikelen

Calvijn College
Nieuws

Reformatorische leerlingen bekogelen politie met zwaar vuurwerk en eieren

Een groep leerlingen van het Calvijn College in Krabbendijke zorgde dinsdagochtend voor onrust door zwaar vuurwerk en eieren naar de politie te gooien. Er werd door een groepje van ongeveer twintig leerlingen zelfs een stuk zwaar en illegaal vuurwerk

Ds. M.C. (Marco) Batenburg
Nieuws

Dominee Marco Batenburg nieuwe directeur IZB

Ds. M.C. (Marco) Batenburg uit Gouda wordt per 1 september 2024 de nieuwe directeur-bestuurder van de IZB. Tijdens de Algemene Ledenvergadering, op 6 juni aanstaande, zal hij door de Raad van Toezicht worden voorgedragen als opvolger van ds. J.A. (Sj

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Gloria Lie Kwie Sjoe

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' deelt Gloria Lie Kwie Sjoe ervaringen uit haar jeugd en vertelt ze onder meer hoe het kinderwerk in Suriname dankzij kinderboekenschrijfster Else Vlug een echte 'boost' kreeg. Ook geeft Gloria praktische

Gert van Vliet
Opinie

Christenen zijn niet geroepen om terug te kruipen in de kooi van Rome

“Vlak voor Jezus’ wederkomst, zullen veel protestanten als vanzelf weer terugkruipen in de kooi van Rome” (John Bunyan). Profetische woorden van de schrijver van De Christenreis, het bekende boek wat velen tot zegen is geweest. Deze woorden blijken w

Cedric Kanana
Levensverhaal

Het bekeringsverhaal van een ex-imam: "Waarom zou je het niet eens met Jezus wagen?"

“Het bloed van Jezus reinigt mij. Ik prijs U, mijn Verlosser.” "Ik hoorde haar deze woorden zingen toen ik de kerk naderde. Toen ze mij zag, liet het meisje dat op de trommel speelde, haar stokken vallen en rende schreeuwend weg alsof ze een geest ha

Enquête toont aan dat katholieke priesters steeds jonger gewijd worden
Nieuws

Enquête toont aan dat katholieke priesters steeds jonger gewijd worden

Jonge katholieke mannen die later dit jaar tot priester worden gewijd, zijn jonger dan gemiddeld. Dat blijkt uit een nieuwe enquête die onlangs door de United States Conference of Catholic Bishops werd vrijgegeven. Daarnaast stellen veel toekomstige

CGK-convent
Video

Terugkijken: unieke landelijke vergadering CGK

Afgelopen zaterdag kwamen vertegenwoordigers van alle kerken binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) samen in een convent. Deze bijzondere bijeenkomst was bedoeld om te peilen hoe de kerken de toekomst van het kerkverband zien. In paneldisc

Chris Verhagen
Nieuws

Zijn alle mensen kinderen van God? Chris Verhagen reageert op David de Vos na eerder verwijderde video

In een nieuwe YouTube-video reageert de christelijke apologeet Chris Verhagen op het inmiddels veelbesproken boek van evangelist David de Vos. Dat deed Verhagen eerder al, maar die video moest offline gehaald worden vanwege geschonden auteursrecht. I

Jezus-film
Nieuws

Christelijke organisaties slaan de handen ineen en lanceren speciale Jezus-film voor dove mensen

Een nieuwe christelijke film geeft dove mensen de kans om het verhaal van Jezus op een geheel nieuwe manier te ervaren. Dat meldt Christian Today. De film, die geschreven en geproduceerd is door dove professionals, is door een samenwerking tussen Dea

Joe Biden
Nieuws

Amerikaanse bisschop verontschuldigt zich nadat hij Biden 'dom' noemde

Een katholieke bisschop biedt zijn excuses nadat hij onlangs de Amerikaanse president Joe Biden voor ‘dom’ uitmaakte. Dat meldt The Christian Post. De bewuste Amerikaanse bisschop, Robert Gruss, zei dit nadat Biden tijdens een bijeenkomst opmerkte da

Mannenzang Katwijk - 19 april 2024
Video

Kijk hier de Katwijkse mannenzangavond van afgelopen vrijdag terug

1700 mannen die psalmen, gezangen en geestelijke liederen zingen in de Nieuwe Kerk van Katwijk aan Zee: de mannenzangavonden zijn razend populair. In de afgelopen twee weken vonden er drie mannenzangavonden plaats in Katwijk die stuk voor stuk door 1

Ds. Henk Poot
Verdieping

Waarom iedere christen Joden in Judea en Samaria zou moeten steunen

Christenen voor Israël steunt de Joodse dorpen in Judea en Samaria omdat zij vragen om bescherming. We steunen hen met camera’s en beveiliging, om gewelddadige infiltraties door terroristen te voorkomen. Bij veel mensen leeft de angst dat bij hen op