kotter
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 december 2020 door Redactie

Urker kotter omgeslagen en gezonken; bemanning op het nippertje gered

Een Urker viskotter is woensdagmorgen op de Noorzee omgeslagen en gezonken. De bemanning werd op het nippertje gered door andere vissers. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

De UK171 was ten noorden van Schiermonnikoog op garnalen aan het vissen toen het noodlot toesloeg. Het schip zou met de netten achter iets zijn blijven haken en vervolgens direct slagzij gemaakt hebben. Aan boord waren de eigenaren van het schip en een Poolse opvarende. Ze brachten zichzelf tijdelijk in veiligheid door op de kiel van het schip te gaan zitten.

Reddingsvlot
Het schip zonk echter snel en dus zwommen ze naar een reddingsvlot dat inmiddels gelukkig los was gekomen van het schip. Ze beschikten over een noodbaken en droegen reddingsvesten. De vissers hadden bovendien een mobiele telefoon tot hun beschikking in het reddingsvlot. Daarmee konden ze de kustwacht waarschuwen.

Vervolgens kwam er snel hulp. Een kotter uit het Zeeuwse Tholen was in de buurt aan het vissen en pikte de vissers op. Ze kregen ook direct droge kleding. Er kwamen meerdere reddingsboten ter plaatse die de vissers hebben overgebracht naar het vasteland.

Binnen minuut gezonken
Volgens Boudewijn Stal, schipper van reddingboot Koning Willem I handelde bemanning goed volgens de veiligheidsinstructies. “Dat schip is binnen een minuut gekapseisd en gezonken”, vertelt hij tegenover RTV Noord. Hij vertelt verder dat de bemanning ontdaan was over wat er is gebeurd, maar dat het verder goed met hen gaat.

Error: could not load events

Burgemeester Cees van den Bos reageert geschrokken op het nieuws: “Ik kreeg net het bericht dat de UK 171 is omgeslagen. Dan slaat de schrik je om het hart! Op Urk weten we wat de gevolgen van een ongeluk op zee kunnen zijn. Gelukkig is de bemanning door andere vissers gered. Dat stemt ons intens dankbaar.”

Containers
De politie is inmiddels een onderzoek gestart naar de oorzaak van het ongeluk. Verschillende vissers meldden eerder deze week dat ze containers hebben zien drijven. Mogelijk zijn er in het Duitse deel van de Waddenzee honderden containers overboord geslagen. De Kustwacht stelt dat het onduidelijk is of deze containers de oorzaak zijn van het omslaan van het schip.

Lummetje
De gebeurtenis zal veel Urkers terug doen denken aan het fatale ongeluk van garnalenkotter ‘Lummetje’. Ongeveer een jaar geleden zonk dit schip en kwamen de twee bemanningsleden om het leven.

Foto: Facebook

Reacties

N
Vreselijk ongeluk, gelukkig is de bemanning gered!

Misschien kunnen ze even aan Greenpeace vragen waar ze die grote keien hebben neergegooid om de vissers te “hinderen”

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen