diverse kerk gelovigen zwart en wit
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 december 2020 door Redactie

Unieke fusie witte en zwarte kerk in Amerika: "Het was het initiatief van God"

Voorgangers Jay Stewart en Derrick Hawkins geven een prachtig getuigenis van eenheid. De kerken van de twee voorgangers zijn samengevoegd. Dit is niet zomaar een fusie geweest, de kerken hebben gemeenteleden met een erg verschillende etnische en culturele achtegrond. "Gebed heeft elke stap, beslissing, vergadering en verandering geleid", reageert Hawkins. De voorgangers spreken met de Christian Post over de fusie.

Voorgangers Stewart en Hawkins zijn niet bang voor de culturele verschillen in de gemeente. Van de Afrikaans-Amerikaanse christenen gaat negentig procent naar een volledig zwarte kerk en negentig procent van de witte Amerikaanse christenen gaat naar een volledig witte kerk. Chris Rice schreef in de jaren negentig een boeiend boek over racisme in de kerk. "Het probleem is, dat we dit niet als een probleem zien", aldus Rice. De voorgangers proberen het probleem tegen te gaan door een 'witte' en 'zwarte' gemeente samen te voegen. Zij zien diversiteit als een onderdeel van Gods Koninkrijk.

"In 2014 kwam pastor Derrick naar een dienst", vertelt Stewart over het begin van de unieke band met Hawkins. “Hij benaderde me die dag om hem te begeleiden en te coachen ter voorbereiding op het overnemen van de rol als senior pastor in zijn gemeente." Na een volgende onverwachte ontmoeting, spraken de voorgangers elke maand af. Ze bouwden een goede vertrouwensband en vriendschap op die essentieel was voor de fusie.

Na jaren contact besloot Hawkins zijn gemeente onder de gemeente van Stewart te scharen. "Het was een initiatief van God: we hebben de Heilige Geest gevolgd", reageert Hawkins. "We komen steeds terug op een aantal vaste principes die ervoor zorgen dat onze band stand houdt", ligt Stewart verder toe.

“De basis moet relationeel zijn; we hebben meer dan anderhalf jaar besteed aan het leggen van de basis van onze vriendschap. Dat is waar je de motieven en het hart van een persoon leert en onderscheidt", benadrukt Hawkins. "Volg vanaf daar de leiding van God en onderwijs jezelf zoveel mogelijk."

Klik hier om verder te lezen

Reacties

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen