CLC Nederland
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET CLC NEDERLAND

 

Strijd mee tegen de pandemie van eenzaamheid

Strijd jij ook mee in de pandemie van eenzaamheid? Volgens Arie Jan van de Wetering zijn we vaak te bang of te trots om contact te maken. In zijn nieuwe boek 'Alleen Samen' inspireert hij om in onze individualistische cultuur te bouwen aan sociale structuren die de verbondenheid in families, buurten en wijken versterken. Hiervoor geeft hij onder andere 7 praktische sleutels om vorm te geven aan meer verbondenheid en omlijst dit met pakkende verhalen.

Met het boek ‘Alleen Samen’ heeft de lezer een plan in handen dat revolutionair kan zijn voor zijn of haar omgeving. Het laat namelijk een ander manier van samenleven zien, zodat veel minder mensen buiten de boot vallen door onder andere eenzaamheid, depressiviteit, een burn-out of criminaliteit . Daarmee geeft het een antwoord op de eenzaamheidscijfers, die de laatste jaren schrikbarend gegroeid zijn. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat veertig procent van de Goudse bevolking, de plaats waar Arie Jan zich inzet, zegt enigszins tot erg eenzaam te zijn. Bovendien blijkt uit onderzoek dat eenzaamheid twee keer zo dodelijk is als alcohol.

Uit onderzoek blijkt dat eenzaamheid twee keer zo dodelijk is als alcohol

Dit probleem speelt volgens Arie Jan vooral in westerse landen met een sterke individualistische cultuur. “In Afrika is er bijvoorbeeld geen woord voor depressie”, zo stelt Arie Jan. “Als mensen daar depressieve neigingen laten zien, is dat een teken dat ze sociaal in disbalans zijn. In zo’n geval moeten zij, en hun omgeving, investeren in hun onderlinge band. Wij westerlingen denken vaak precies het tegenovergestelde. Wij isoleren andere of onszelf bij depressiviteit.”

Comfortzone
Daarom zet Arie Jan zich met veel passie in voor het versterken van ‘communities’, gemeenschappen waarin mensen elkaar ontmoeten, helpen en aanmoedigen. In zijn boek erkent Arie Jan dat dit niet altijd makkelijk is. “Lekker televisie kijken, je hobby of werk oppakken, is gemakkelijk. We blijven lekker thuis. Lekker gemakkelijk. Maar ik geloof er niets van dat we ‘niet op elkaar zitten te wachten’. Ik denk alleen dat ‘trots’ en ‘angst’ ons vaak tegenhouden om contact te maken. Om jezelf met anderen te kunnen verbinden, is het nodig om uit je comfortzone stappen. Die comfortzone is door de jaren heen steeds individualistischer geworden.”

Het is tijd dat er voor iedereen een familie in de buurt is met wie gegeten kan worden, met wie gelachen wordt

7 sleutels
Om hiermee aan de slag te gaan, presenteert Arie Jan zeven praktische sleutels om tot meer verbondenheid te komen. De tips die hij daarbij geeft zijn even simpel als doeltreffend. Arie Jan: “Onder elk mailtje dat ik stuur staat mijn motto ‘Eten moet je toch…doe het samen’. Het is een inkoppertje, maar het werkt. ‘Samen eten’ werkt verbindend. Het lijkt een combinatie te zijn van iets kwetsbaars, iets prettigs en iets actiefs. Daarom organiseren wij bijvoorbeeld gezamenlijke maaltijden voor de wijk en de buurt, waarbij vaak alle generaties aanwezig zijn. Dat kan uiteraard ook in een kleiner verband, maar het is tijd dat er voor iedereen een familie in de buurt is met wie gegeten kan worden, met wie gelachen wordt, met mensen die voor elkaar zorgen en die ‘thuis’ zijn bij elkaar. Dat gun ik iedereen: Een Heerlijk Thuis.”

Uitstekende vaccinatie
‘Alleen Samen’ heeft tot nu toe uitstekende recensies gekregen, bijvoorbeeld van de gerenommeerde psychiater Dirk de Wachter. “Dit boek beschrijft een uitstekende vaccinatie tegen de dreigende verkruimeling van het sociale weefsel. Het zijn deze bottom-up initiatieven die de wereld menselijk houden.” Ook de burgemeester van Gouda, Pieter Verhoeve, spreekt zich lovend uit over het boek. “Arie Jan houdt van mensen. Dat maakt dat hij bovengemiddeld geïnteresseerd is in het verbinden van mensen onderling. Tussen generaties, maar ook in relaties. Dit boek is een ode aan teamwork.” Het belang van dit boek wordt goed samengevat door Sarie Donk, in 2019 uitgeroepen tot ‘Meest Bijzondere Gouwenaar’. “Teveel mensen vallen buiten de boot in onze haastige en almaar ontwikkelende samenleving. Dat moet anders. Arie Jan geeft daar op zijn manier vorm aan en vanuit een diep gevoel dat we samen sterker zijn.”

Over de auteur
Arie Jan van de Wetering is een visionair, coach en community builder. In 2017 startte hij met zijn vrouw Yvonne de stichting ‘Een Heerlijk Thuis’. Deze stichting was het uitvloeisel van een visie die gaandeweg was gegroeid en draaide om de vraag ‘hoe werkt verbondenheid en hoe kunnen we beter ‘samenleven’? Op allerlei manieren vergroot hij met ‘Een Heerlijk Thuis’ de verbondenheid in zijn woonplaats Gouda, met als grote droom dat de eenzaamheidscijfers in zijn stad en in Nederland drastisch gaan dalen. Meer op www.eenheerlijkthuis.nl

Meer informatie
Zin om het boek te lezen? Bestel het hier!

Bestel het boek 'Alleen Samen'!