Ds. Arie van der Veer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 december 2020 door Jeffrey Schipper

Ds. Arie van der Veer wil niet gereanimeerd worden: "Ik ben bezig aan mijn laatste etappe"

"Wilt u gereanimeerd worden? Opnieuw werd me in het ziekenhuis die vraag gesteld. Ik heb deze keer nee gezegd", zegt ds. Arie van der Veer via zijn Facebookpagina.

"We (mijn vrouw en ik) hebben er nu de laatste maanden verschillende keren over gesproken. Mijn heroverweging heeft alles te maken met onze leeftijd en gezondheid. In het ziekenhuis hebben ze van mij een heel dik dossier. Een dossier dat vertelt het een groot wonder is dat ik nog leef. Vorige week kwam er weer een bij.

In Prediker 12 staat een beschrijving van het oud worden in dichterlijke taal. Steeds meer herken ik me daarin. Ouder worden is leven in de herfst. Onze levensbomen worden kaal. En toch geniet ik. Ik wil nog zo graag. Ondanks beperkingen die niet minder worden. In deze coronatijd wordt steeds gepleit voor nut en het stellen van een doel. Het maken van een stip op de horizon. Wat is mijn stip op de horizon? Prediker zegt: ‘Een mens gaat naar zijn eeuwig huis’.

Ik ben dus op weg. Ben bezig aan de laatste etappe. Een etappe met een aantal bergen van de eerste categorie. We werden nu beiden geforceerd om een stap terug te doen. Hoe vervelend dat ook is, het geeft wel ruimte om weer eens stil te staan bij ons ‘waarom?‘

Wat is mijn belang om heel oud te worden? ‘Niet tegen elke prijs’, zegt mijn vrouw. Zij was de eerst die liet invullen: 'niet reanimeren’. Ik ben haar nu gevolgd. Het allerliefste zouden we samen tegelijk ‘thuiskomen’."

Reacties

R
Jaren geleden sprak ik iemand (een christen) wiens moeder na een beroerte was gereanimeerd en "in leven was gehouden". Ze heeft daarna nog tientallen jaren in een rolstoel gehangen zonder wat te kunnen (ook niet kunnen spreken). Zijn vraag is me altijd bij gebleven: "Zou het niet kunnen zijn dat we God soms voor de voeten lopen wanneer Hij iemand thuis wil halen?". Het lijkt wel of in de wereld om ons heen niemand meer mag sterven (kijk naar wat we voor Corona uit de kast halen). Ook daarin kunnen we als christen "anders" zijn.
Gods zegen Dominee Van der Veer. U hebt elkaar nog, (uw vrouw leeft gelukkig ook nog) geniet ervan en ook al gaat het mss een tandje minder, vlgs mij zijn er toch nog heel veel dingen, waarvan je nog kunt gaan genieten, vooral omdat u elkaar nog hebt. Dat is niet iedereen beschoren. Keep counting your blessings!
@Ludo E.R.B. Wuyts: volgens mij een heel groot verschil: Bij reanimatie moeten ze iets doen om je in leven te houden en bij verzoek om levensbeëindiging moet ze iets doen om je te doden. Een zeer groot verschil dus!
Toon meer reacties (8)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events