kauthar
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 december 2020 door Redactie

Kandidaat-Kamerlid GroenLinks was aanwezig bij antisemitische demonstratie

Sinds bekend werd dat Kauthar Bouchallikht op de negende plaats van de kandidatenlijst van GroenLinks staat voor de komende verkiezingen, ligt ze eigenlijk al onder vuur. Eerst geruime tijd wegens haar banden met het Moslim Broederschap. Nu omdat ze aanwezig bij een antisemitische demonstratie. Voor dat laatste gaat ze diep door het stof.

Een storm van kritiek brak los toen bleek dat Bouchallikht door GroenLinks op een verkiesbare plaats is gezet voor de landelijke verkiezingen van volgend jaar maart. Ze kwam eigenlijk direct in opspraak omdat ze vicevoorzitter is van de islamitische jongerenorganisatie Femyso. Deze organisatie zou weer banden hebben met het Moslim Broederschap. Zelf ontkent ze dat en ook haar partijleider Jesse Klaver nam het voor haar op.

'Stop doing what Hitler did to you'
Dit keer ligt dat echter anders. GeenStijl publiceerde dinsdag foto’s van een omstreden anti-Israël demonstratie in 2014. Tijdens deze demonstratie werden er grove antisemitische leuzen gebruikt. Op de foto’s zijn borden te zien waarom een rechtstreeks verband wordt gelegd tussen nazi-Duitsland en Israël. Ook is er een Palestijnse vlag te zien met de tekst: ‘Stop doing what Hitler did to you’. Vlak voor deze vlag is Kauthar Bouchallikht te zien, die dus ook op deze demonstratie aanwezig was.

Door het stof
Zelf gaat ze in een reactie op Twitter door het stof. Ze noemt ze de foto “ongelooflijk pijnlijk”. “De vergelijking tussen Israël en Nazi Duitsland is walgelijk. Ik verafschuw antisemitisme, het gaat in tegen alles waar ik voor sta. Dit was een demonstratie tegen geweld in Gaza. Een demonstratie die pas kon beginnen nadat afschuwelijke vlaggen op last van de burgemeester werden verwijderd. Een terecht besluit om te voorkomen dat de demonstratie gekaapt zou worden door antisemitisme. Want waar het mij om ging was het opkomen tegen onrecht en mensenrechtenschendingen.”

Destijds ontstond er flinke ophef over de demonstratie. Zo reageerde CU-Kamerlid Gert-Jan Segers woedend op de in zijn ogen “bizarre” combinatie tussen hakenkruizen en de Israëlische vlag. Hij noemde het tegenover de Haagsche Courant “weerzinwekkende praktijken waar een flinke streep doorgetrokken moet worden”.

Jesse Klaver heeft nog niet gereageerd op de foto.

Reacties

T
"wiens brood men eet, diens taal men spreekt" nietwaar?
D
@Geert, tegenwoordig neemt iedereen wel heel gemakkelijk MONDELING afstand van het verleden als hun dat beter uitkomt.Dit artikel werpt hele terechte vragen op. Wat betekent afstand nemen dan? Waar staat zij nu wel voor? Waaruit blijkt dat in haar handelen? Wat kunnen we van haar verwachten in de toekomst? Hoe is zij van plan haar invloed aan te wenden?Bashen is idd nergens voor nodig. Kritische vragen blijven stellen echter wel.
J
Dit klinkt al wat genuanceerder.
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events