belder
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 december 2020 door Redactie

Predikanten in open brief aan PKN: Stop deelname aan The Passion

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) moet niet langer deelnemen aan The Passion. Daar roepen drie predikanten uit de Gereformeerde Bond toe op middels een open brief in De Waarheidsvriend en Confessioneel. Aanleiding daarvoor zijn de in hun ogen schokkende uitspraken van directeur Peter Kuipers van KRO-NCRV.

Er is dit jaar veel onrust rondom het jaarlijkse muzikale evenement waarin het paasverhaal wordt vertolkt. Zo trok de Evangelische Omroep zich terug als medeorganisator. KRO-NCRV maakte bovendien bekend dat The Passion gaat veranderen. Uitspraken die directeur Peter Kuipers daarover deed, waren aanleiding voor ds. J. Belder, dr A. A. A. Prosman en ds M. Treuren om de open brief te schrijven.

Kuipers stelde in een interview met het Algemeen Dagblad dat Jezus in theorie ook door een vrouw of door iemand uit de LHBT-gemeenschap gespeeld kon worden. Ook zei hij dat bij het kruis de verticale lijn staat voor het Bijbelse verhaal en de horizontale voor de samenleving. Kuipers en de KRO-NCRV kiezen liever voor het laatste: “Levensbeschouwing blijft belangrijk, maar als je keuzes maakt, hoef je bij ons, in tegenstelling tot de EO, niet per se uit te komen bij de Bijbel.”

De schrijvers van de open brief aan de PKN vinden het tijd voor een “krachtig weerwoord”. Hoewel ze zeggen te begrijpen dat een missionaire activiteit om creativiteit vraagt, kan het volgens hen “niet de roeping zijn van de kerk om een publieksevenement te organiseren en financieel te ondersteunen dat op gespannen voet staat met de Bijbel”. Daarom besluiten ze hun brief met een oproep aan de leiding van hun kerk: “Met pijn in het hart maar met overtuiging en klem roepen wij u als generale synode van onze kerk op om deelname aan dit programma te stoppen.”

Foto: ds. J. Belder

Reacties

J
Ik ondersteun als predikant van harte deze open brief. De PKN moet zich niet inlaten met deze show.
T
Mee eens....het Evangelie van God is een kracht tot behoud...

géén karikatuur ten behoeve van een werelds religieus event!
H
Helemaal mee eens.

De Passion nieuwe stijl heeft niets meer met Evangelie verkondiging aan met name niet-christenen te maken, maar is gewoon een emotioneel spectakel.

Deelname hieraan vanuit de PKN zou onbegrijpelijk zijn.
Toon meer reacties (18)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events