echtscheiding
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

02 december 2020 door Jeffrey Schipper

'Mag ik mijn ex als overspelige man beschouwen?'

"Mijn ex heeft in mijn optiek emotioneel overspel gepleegd door jarenlang een andere gelovige (inmiddels gescheiden) zuster te steunen in haar noden en zorgen, maar meer nog een ziele(emotionele)band met haar opgebouwd. Hij wilde deze vriendschap onder geen beding opgeven. Een seksuele misstap had ik hem graag willen vergeven, maar het niet opgeven van een derde in het huwelijk was onhoudbaar en ondoenlijk voor mij om mee te leven. Hoe ziet u voor mij een eventueel tweede huwelijk met dit verhaal als achtergrond in bijbels perspectief en mag ik mijn ex zien als een overspelige man in dezen?", vraagt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Laat ik allereerst zeggen dat op zo’n vraag een schriftelijk antwoord geven een haast onmogelijke zaak is", maakt ds. W. F. 't Hart duidelijk. "We kennen elkaar niet. (...) Wat ik proef in deze vraagstelling, in de manier hoe het overkomt, is: is er op deze manier een draai te geven aan wat de Bijbel over echtscheiding zegt? Los van het feit dat elke scheiding een groot drama is. Wat ik verder ook bijzonder vind, is het feit dat u een seksuele zonde van uw man wel zou kunnen en willen vergeven, maar een emotionele band met een andere vrouw niet. Dat wringt op de een of andere manier."

De hersteld hervormde predikant maakt duidelijk dat scheiding in eerste instantie niet Gods bedoeling is. Wat God samengevoegd heeft, laat de mens dat niet scheiden, zo vat de dominee Mattheüs 19:4-6 samen. Tegelijkertijd blijkt volgens 't Hart uit het vervolg van Mattheüs 19 dat echtscheiding is toegestaan als er sprake is van overspel/hoererij. "Maar het hoeft niet. Het is geen wet. (...) Jezus’ woorden zijn duidelijk: scheiden kan alleen na overspel. Er staat niets bij over een emotioneel overspel.

Over hertrouwen na een scheiding is de Bijbel ook duidelijk. In principe niet, want dan kan het nooit meer goed komen als de man of vrouw berouw toont. De enige grond voor hertrouwen ligt maximaal bij daadwerkelijk overspel. En ook dan is het geen wet van Meden en Perzen dat je moet hertrouwen." De predikant benadrukt dat het voor hem op afstand onmogelijk is om te beoordelen of er daadwerkelijk sprake is van overspel en dat hij hierover liever een persoonlijk gesprek voert.


Echtscheiding
- De mooiste dag van Elyse eindigde in een nachtmerrie: "Ik vroeg God om mijn huwelijk te redden"
- Marianne Grandia scheidde van haar man: "Ik nagelde mijzelf elke dag aan het kruis om wat ik mijn kinderen had aangedaan"
- Na haar scheiding ging Pascalle Laban door een rouwproces: "De pijn van afwijzing in de kerk was heftig"
- Dick trouwde voor de derde keer: “De kerkelijke zegen hebben we nooit gekregen”
- "Er is veel spraakverwarring rondom echtscheiden"
Meer over Echtscheiding »

Lees zijn volledige antwoord op de website van Refoweb.nl

Reacties

B
Het bevreemd mij dat haar ex-man een emotionele band met deze vrouw heeft. Mij is altijd geleerd om het door een zuster te laten overnemen. Hierdoor zet je je huwelijk niet op het spel, als er emotionele banden om de hoek komt kijken. Het lijkt er meer op dat haar ex meer is gaan voelen voor die andere vrouw dan noodzakelijkerwijs.
M
De man in kwestie had beter naar zijn vrouw moeten luisteren. Het feit dat hij een "zielsband" me een andere vrouw vasthoudt tegen de uitdrukkelijke wens van zijn vrouw, kan al wijzen op ontrouw. Mannen die in het pastoraat werken, moeten zichzelf niet voor de gek houden met smoesjes over een diepe zielsband met een vrouw. Plaats jezelf voor Gods aangezicht en kom tot ondershceiding van de geesten.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events