grapperhaus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 december 2020 door Redactie

Grapperhaus weigert lid euthanasiecommissie te benoemen

Opvallend nieuws vanuit Den Haag. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) heeft namelijk geweigerd om Miriam de Bontridder te benoemen als lid van een toetsingscommissie voor euthanasie. Het komt zelden voor dat een minister een dergelijke benoeming weigert. D66 en VVD vragen om opheldering.

Miriam de Bontridder staat bekend als een fanatieke voorstander van euthanasie. Tot vorig jaar was bestuurslid van De Einder. Bij deze organisatie kunnen mensen advies inwinnen als ze een einde aan hun leven willen maken en daarbij geen arts willen betrekken. Ze krijgen vervolgens advies hoe ze dit op legale wijze kunnen doen. Zelf schrijft de organisatie zich in te zetten voor ‘een humane dood in eigen regie’.

De Bontridder laat zich geregeld uit over euthanasie. Eerder dit jaar bekritiseerde ze CU-voorman Gert-Jan Segers nadat hij een column van Rosanne Hertzberger had gedeeld waarin ze kritisch was over de wijze waarop in Nederland met euthanasie wordt omgegaan. Ze beschuldigde Segers op Twitter van demagogie.

Het ministerie wil niet reageren waardoor niet bekend is wat de beweegredenen van Grapperhaus zijn. Kamerleden nemen daar in elk geval geen genoegen mee en zijn verbaasd over de weigering. D66-Kamerlid Pia Dijkstra geeft op Twitter aan dat ze Kamervragen heeft gesteld over de kwestie: ‘Waarom blokkeert Grapperhaus benoeming rechter in toetsingscommissie euthanasie? Omdat ze bestuurslid van de Einder is geweest? Ernstige kwestie, nog niet eerder voorgekomen.’

Zelf heeft De Bontridder nog niet gereageerd.

Reacties

K
De commissie moet toetsen aan de wet en De Bontridder wil de wet juist verruimen. Met zo'n instelling is het inderdaad lastig om vanuit diverse invalshoeken zo objectief mogelijk tot een oordeel te komen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events