Verloskundige
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 december 2020 door Patrick Goede

Verloskundestudent krijgt vergoeding en excuses na schorsing door universiteit wegens pro-life standpunt

Julia Rynkiewicz werd als verloskundestudent geschorst door de Universiteit van Nottingham omdat ze betrokken is bij de pro-life students for Life Society. Vier maanden lang werd Julia door de universiteit onderworpen aan een onderzoek naar haar geschiktheid omdat ze een vroedvrouw was die wilde dat baby's levend werden geboren. Ze krijgt nu excuses en een niet nader genoemd geldbedrag.

Die vergoeding was sowieso nodig omdat Julia in die vier maanden geen studiefinanciering kreeg en dus ook niet door kon werken aan haar studie. Terwijl ze die bijna had afgerond. Rynkiewicz was president van Nottingham's Students for Life. De school zei dat ze geen vroedvrouw kon worden vanwege het materiaal dat gebruikt wordt door de vereniging. Het schoolbeleid van Nottingham ondersteunt officieel abortus. 

Nadat de beschuldigingen tegen haar waren afgewezen, diende ze in januari een formele klacht in bij de universiteit. Sindsdien heeft ze met de hulp van ADF International onderhandeld met Nottingham University. Woordvoerder McLatchie van ADF international zegt dat de overwinning van Rynkiewicz een waardevol voorbeeld is voor andere scholen in het Vernigd Koninkrijk. "De universiteit laten erkennen dat ze ongelijk hadden, is geweldig voor haar. Het is echte gerechtigheid", aldus McLatchie.

Ze vervolgt: "Dit was geen rechterlijke beslissing. Het was een formele klacht die bij de universiteit werd ingediend. Ik ben erg blij dat Nottingham zich realiseerde dat ze iets verkeerds gedaan hadden door Julia's vrijheid van meningsuiting te onderdrukken."

Reacties

J
Wat een moedige vrouw en wat een strijd. En wat zegt dit over een univeriteit en intellectuele klimaat op die universiteit die vrijheid van meningsuiting en gewetensvrijheid heeft geprobeerd te onderdrukken.

Wanneer staat de eerste arts in opleiding op die zegt geen demente bejaarden te willen euthenaseren om te kijken of dat in Nederland geaccepteerd wordt?
J
Idd een zeer dappere vrouw. Een geloofsvoorbeeld voor ons allen in het steeds minder vrije westen.
K
@Jurjen: ze werd geschorst, maar de universiteit komt er wel op terug. We missen totaal het overzicht van de eerste en de tweede beslissing, maar de tweede beslissing doet de eerste teniet. Het glas is dus zeker wel half vol.

En in Nederland hoeft geen arts (al dan niet in opleiding) op te staan om te zeggen dat hij of zij niet wil mee werken aan welke vorm van euthenasie dan ook, omdat artsen bij wet niet verplicht zijn mee te werken aan euthenasie en zelfs geen andere arts hoeven te zoeken.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events