segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 december 2020 door Redactie

Gert-Jan Segers verbijsterd over onfrisse elementen FvD: 'Kwaadaardige geesten huizen in zielen van jongeren'

CU-Fractievoorzitter Gert-Jan Segers heeft op Facebook gereageerd op de onrust rondom Forum voor Democratie. Hij schrijft daarbij onder andere dat Thierry Baudet vol is van zichzelf en zijn volgelingen verlossing beloofde: ‘Zelfs mensen die weten dat er maar een Messias was, is en zal zijn, hebben achter hem aangelopen', schrijft hij over de leider van het FVD.

De uil van Minerva spreidde zijn vleugels en steeg bij het vallen van de avond op tot grote hoogte. Anderhalf jaar geleden won Forum voor Democratie de Statenverkiezingen, leverde het even de grootste fractie in de Senaat en drong de partij het politieke establishment in het defensief. Forum werd de grootste ledenpartij en bleek in staat om mensen aan zich te binden die langer hadden nagedacht en veel te verliezen hadden.

Nu, na maanden van politieke automutilatie en na een week vol manische hysterie lijkt het even gedaan met deze hoge vlucht. De uil van Minerva is te elfder ure geland op de brokstukken van wat pas geleden nog de grootste partij van ons land was.

Ik ben niet geroepen om als een commentator de glijvlucht van een andere partij te duiden, maar primair om me met mijn eigen christelijke-sociale partij in te zetten voor het goede.
Voor de ChristenUnie hebben we weinig last gehad van boreaal grensverkeer. Des te vrijer voel ik me om toch een paar woorden aan te wijden aan dit politieke drama en te zeggen dat we ons niet moeten blindstaren op het voorlopige einde van Forum als politieke machtsfactor.

Dit falen is niet het einde van het populisme. 

Want deze generatie van populisten mag dan hebben gefaald zoals LPF, Trots op Nederland en VNL dat eerder hebben gedaan, het sentiment achter deze partijen is echt niet zomaar weg. Ook voorlieden van Forum is het niet gelukt om dat te doen waarmee een partij staat of valt: fatsoenlijke samenwerking van gelijkgestemden, waarbij de missie van je club veel belangrijker is dan je eigen ego en positie.

Het is ze ook niet gelukt om dat te doen waarmee de impact van een partij staat of valt: het sluiten van compromissen met andere partijen, waarbij je soms alleen maar een klein stapje in de goede richting zet. Toch is dit falen niet het einde van het populisme. Al is de PVV een partij met maar één lid, ze is voorlopig een blijvertje die ons er voorlopig nog aan zal herinneren dat de antwoorden van ‘het politieke midden’ voor veel mensen niet vertrouwenwekkend zijn.

Error: could not load events

Forum mag dan zichzelf even knock-out hebben geslagen, het blijvende sentiment achter populistische partijen is een indringende waarschuwing voor iedereen die in dit land de boel bij elkaar wil houden.

Het culturele en spirituele vacuüm is bij Forum zelf on andere gevuld met misselijkmakend antisemitisme.

De overgang naar schone, eigen energie is goed, maar die transitie moet wel sociaal en rechtvaardig plaatsvinden. Prachtig dat onze economie groeit, maar waarom groeit de koopkracht van gezinnen al veertig jaar nauwelijks? Er is veel draagvlak voor opvang van mensen die een goede reden hebben om van elders te vluchten, maar ongereguleerde migratie die ons alleen maar overkomt, maakt heel veel mensen heel onrustig. En begrijpelijk.

Een politieke Icarus zit nu samen met zijn uil van Minerva terneer bij de brokstukken van wat de grootste partij van ons land was. Hij zal wel even genoeg hebben aan zichzelf, maar hij laat mij ook nog wel iets anders zien. Het is het culturele en spirituele vacuüm waar Baudet het anderhalf jaar geleden in zijn boreale speech over had. Dat vacuüm is in Forum zelf en dan vooral bij de jongeren onder andere ook gevuld met misselijkmakend antisemitisme en andere vormen van racisme.

De appjes die de afgelopen tijd in de bruine soep opborrelden waren ontstellend. Ik wist dat er onfrisse elementen in Forum waren, maar dit hardnekkige en wijdverspreide antisemitisme en de onwil om er tegen op te treden, hebben me toch weer verbijsterd. Het laat mij zien dat als dat culturele en spirituele vacuüm niet met iets goeds en heilzaams wordt opgevuld, dat dan de meest kwaadaardige geesten in de lege zielen van dolende jongeren kunnen gaan huizen.

Blijf dichtbij die ene Verlosser en ver uit de buurt van iedereen die denkt Hem te zijn.

En dat is misschien mijn grootste les van dit epische drama. Zelfs mensen die weten dat ons hart onrustig is totdat het rust vindt bij God hebben hun heil elders gezocht. Zelfs mensen die weten dat er maar een Messias was, is en zal zijn, hebben achter een leider aangelopen die vol was van zichzelf en zijn volgelingen verlossing beloofde.

Laat die les in vredesnaam een les zijn voor iedereen die zijn hoop vestigt op die ene Verlosser die niet kwam om te heersen, maar om te dienen. Blijf bij dichtbij Hem en ver uit de buurt van iedereen die denkt Hem te zijn.

Reacties

Gert Segers geeft een prima analyse van de situatie rond Baudet, een man die inderdaad vol is van zichzelf,

geen voeling heeft met de werkelijkheid,

problemen over bijv. klimaat domweg ontkent,

met mooie woorden mensen misleidt, zelfs christenen, en dat laatste is heel zorgwekkend.

Zo zal het ook kunnen gaan bij de antichrist.

M
Wat een zelfgenoegzaam verhaal van de heer Segers. Hij benoemt met omhaal van woorden de splinter in het oog van de broeder, maar ziet niet de balk in eigen oog.

De heer Segers en zijn partij laten zich dag in dag uit in met anti-Israël partijen, voorvechters van abortussen op grote schaal, enz. In eigen partij zijn zaken te horen als 'de mens is het probleem' en 'de aarde is overbevolkt'. Dit zijn voluit seculiere gedachtenspinsels, waarin God als Schepper openlijk wordt gekleineerd en bekritiseerd.

Helaas is dit de CU realiteit.
g
Ben het met Segers eens, maar het grootste gevaar in Nederland komt van links. Dus Segers, als je gaat uitkijken, kijk dan naar rechts én naar links.
Toon meer reacties (8)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen