Is God blij of verdrietig met jouw kerkelijke gemeente?

God3 december 2020 Dick Slikker
Dick Slikker

Regelmatig verschijnen er artikelen over kenmerken van populaire of snelgroeiende gemeenten. In het boek Openbaring schrijft God zeven brieven aan verschillende gemeenten. Hij beschrijft hier complimenten en kritiek op die gemeenten. Deze brieven laten ons zien welke kenmerken God belangrijk vindt voor een gemeente.

Het zou erg interessant zijn als God nu ook brieven zou schrijven aan de huidige christelijke kerken en stromingen. Het zou zo maar kunnen dat we behoorlijk schrikken, zoals de eerste zeven gemeenten. Gods commentaar was vaak erg direct. Die zeven brieven waren de kans voor God om Zelf duidelijk te maken hoe Hij over de gemeenten dacht. Een leerzame les voor ons.

Efeze: Bijbelgetrouwe en liefdeloze kerk
Lees: Openbaring 2: 1-7 en Handelingen 19
Pluim: Inspanningen, geduld, volharding en onderscheidingsvermogen
Kritiek: Verlaten van de eerste liefde

Efeze was behoorlijk ‘zuiver in de Leer’ en had een goed onderscheidingsvermogen.
Ze moesten wel terug naar hun ‘eerste liefde’: bedenk, bekeer en doe.

Deze gemeente is door Paulus gesticht samen met Aquila en Priscilla. Paulus heeft daar twe jaar gewoond. Christenen verbrandden hun dure toverboeken.
Efeze was behoorlijk ‘zuiver in de Leer’ en had een goed onderscheidingsvermogen.
Ze moesten wel terug naar hun ‘eerste liefde’: bedenk, bekeer en doe.
Als ze zich niet bekeren, zal de Heer spoedig komen om de kandelaar van zijn plaats weg te nemen. Henk Binnendijk zegt daarover: ‘God doet het licht uit’, einde van de gemeente.

Smyrna (Izmir): Onaantastbare kerk, vervolging
Lees: Openbaring 2: 8-11
Pluim: Verdrukking en armoede, haar moed bij vervolgingen en verdragen van
onrecht
Kritiek: Geen!!

Het lijkt erop dat medewerkers van Paulus uit Efeze hier het evangelie hebben verkondigd. De voorganger was vermoedelijk Polycarpus (86 jaar oud) en werd als martelaar terechtgesteld.
Er woonden veel Joden; zij waren vijanden van de christelijke gemeente.
In Openbaring 2: 10 staat: ‘Sommigen van u zullen door de duivel in de gevangenis worden gegooid, … tien dagen lang zult u het zwaar te verduren hebben’, een beperkte vervolging. Daarna braken er betere tijden aan.

Pergamum: Tolerante kerk
Lees: Openbaring 2: 12-17
Pluim: Geloof onder verdrukking, trouw
Kritiek: Passief in het onderkennen van verkeerde leer, tolereert slechte mensen

Over deze gemeente is niets bekend. Hier werd de leer van de Nikolaïeten (immoreel) aangehangen, tevens de valse leer van Bileam (Num 22-24). Bileam liet Balak weten hoe hij voor de Israëlieten een val moest opzetten, door zich te vermengen met de volken rondom.
Antipas is de martelaarsdood gestorven, er was vervolging.

De gemeente in Sardes kende geen dwaalleer en ook geen vervolging; ze waren gewoon dood.

Thyatira: Tolerante kerk
Lees: Openbaring 2: 18-29
Pluim: Liefde, geloof, geduld, geestelijke groei, werken, volharding
Kritiek: Was succesvol in de ogen van mensen. Men tolereert Izebel (1 Kon 18-21, 2
Kon 9), verkeerde leer werd niet onderkend

Over het ontstaan van deze kerk is niets bekend. De christenen hadden het er moeilijk doordat ze geen toegang hadden tot de gilden, die ook offerfeesten organiseerden. Eén van de christenen van Thyatira was Lydia, een vrouw die in purper handelde (Handelingen 16: 14). Dure purperverf werd in Thyatira gemaakt uit de purperslak.
Een zekere Izebel verontreinigt de gemeente. Gelukkig waren er ook leden die haar leer niet aanhingen.

Sardes: Stervende kerk
Lees: Openbaring 3: 1-6
Pluim: Geen!!
Kritiek: Het lijkt goed te gaan, maar ze zijn geestelijk dood

Niet bekend hoe deze gemeente is ontstaan. Hun werken waren niet ‘vol’.
Jezus zegt ‘Word wakker, … u bent op sterven na dood. Als u niet wakker wordt, kom Ik onverwacht als een dief’. De opmerking was herkenbaar omdat in Sardes twee keer een onneembare burcht onverwachts was ingenomen omdat de wacht niet oplette.
De gemeente kende geen dwaalleer en ook geen vervolging; ze waren gewoon dood.

Filadelfia: Kansrijke kerk
Lees: Openbaring 3: 7-12
Pluim: Getrouw aan Gods gebod, open deuren
Kritiek: Geen!!

Er was de belofte dat sommige Joodse tegenstanders tot geloof zouden komen. Dat geeft je energie!!!

Vermoedelijk is deze gemeente ook ontstaan toen Paulus in Efeze was. Er was geloofsvervolging, ook door de joden. Er was de belofte dat sommige Joodse tegenstanders tot geloof zouden komen. Dat geeft je energie!!!
‘Omdat u trouw bent gebleven aan mijn gebod …, zal Ik u ook trouw zijn wanneer binnenkort de tijd van de beproeving aanbreekt, als heel de aarde en de mensen die er leven op de proef worden gesteld.’ Trouw wordt beloond. De kleine gemeente was niet sterk maar wel trouw.

Laodicea: Tolerante lauwe kerk
Lees: Openbaring 3: 14-21
Pluim: Geen!!
Kritiek: Lauw, Jezus stond buiten en klopte op de deur

De christelijke kerk in Laodicea was hoogstwaarschijnlijk gesticht door Eprafas, een metgezel van Paulus (Kolossenzen 2: 1). De stad maakte een erg goede oogzalf. Het drinkwater kwam uit hoge bronnen en had een temperatuur van 35 °C, beneden was het water lauw.

Jezus zegt: ‘Nu u lauw bent in plaats van warm of koud, zal Ik u uitspuwen.’ Hij vervolgt: ‘Ik raad u aan dat u van Mij goud koopt, …, opdat u rijk wordt, … zalf uw ogen met ogenzalf (herkenbaar), opdat u zult kunnen zien….’.
Het ergste was misschien wel dat Jezus buiten (!!!) stond: ‘Zie, Ik sta aan de deur en Ik klop … ‘.

De pluimen en kritiek van God
De bovengenoemde summiere overzichten van de vroegere gemeenten kunnen we samenvatten in een overzichtelijke tabel van pluimen en kritiek. Zo wordt duidelijk waar God blij of verdrietig over wordt.

In dit overzicht zien we in Gods kritieken en pluimen veel overlap.
1. Als onze eerste liefde goed is, zijn we ook warm, levend, trouw, geduldig en actief.
Nadat iemand tot bekering komt, komen er vaak moeilijkheden: geen verhoring van gebed, geen genezing, manipulatie enzovoort. Je eerste liefde staat onder druk en zwakt af. Iedere gemeente en christen voelt, als een soort thermometer, heel goed aan of er iets mankeert aan hun eerste liefde. God geeft de duidelijke opdracht: bedenk van welke hoogte je gevallen bent en keer terug, bekeer je. Zie je situatie onder ogen, onderzoek wat en waar het fout gegaan is. Ga niet door op deze weg.
2. Als we geen onderscheidingsvermogen hebben of niet Bijbelgetrouw zijn, veroorzaakt dat verkeerde tolerantie, dwalingen, niet waakzaam zijn en het toelaten van valse profeten.

Iedere gemeente en christen voelt, als een soort thermometer, heel goed aan of er iets mankeert aan hun eerste liefde.

Iedere gemeente zal zeggen dat ze Bijbelgetrouw is. Toch zijn er grote verschillen tussen gemeenten over Bijbelse thema’s en ook over ethische vragen. De ene Bijbelgetrouwe gemeente zal zeggen dat een intieme homoseksuele relatie Bijbels is, de andere gemeente niet. Toch zullen ze belijden dat ze beiden Bijbelgetrouw zijn. Bijbelgetrouw is geen keurmerk. We vinden het tegenwoordig moeilijk om de Bijbel te interpreteren naar onze huidige maatschappij, vooral jongeren geven aan dat erg moeilijk te vinden. Hier is nog heel veel werk aan de winkel.

De ideale kerk die een Pluim van God krijgt, moet aandacht besteden aan:
• De eerste liefde – warme relatie met Jezus en mensen, trouw (ook in vervolging) en actief.
• Onderscheiden en Bijbelgetrouw - waakzaam in leer en tolerantie, toekomstverwachting (je ziet de tekenen in de wereld en maatschappij), Jezus komt niet als een dief in de nacht maar als de bruidegom.

Dick Slikker woont in Harderwijk, is getrouwd en heeft 3 kinderen en 5 kleinkinderen. Hij heeft veel projecten uitgevoerd in Oost Europa, voormalige Sovjet-Unie en Midden-Oosten. Slikker is schrijver van het (kring)boekje Kapstok en Exodus. Klik hier om de site van Dick Slikker te bezoeken.

Praatmee

Beluister onze podcast

#321 voorganger Teun van der Leer en predikant Peter Sinia in gesprek over de doop
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Yoran
Nieuws

Vader vermiste christelijke jongen (16) doet belangrijke oproep

Ondanks dat er met duizenden vrijwilligers werd gezocht, is de vermiste christelijke Yoran Krol (16) nog steeds niet gevonden. Zijn vader doet op sociale media daarom nogmaals een oproep en vraagt iedereen die zich in de regio op het water begeeft go

Insalvation en Michelle Lee
Video

InSalvation en Ann Michelle Lee brengen nieuwe single uit: 'Breek de hemelen open'

Het kan nog zo donker lijken in je eigen leven en om je heen; Gods licht kan het doorbreken. De nieuwe single van InSalvation (met gast Ann Michelle Lee) is een gebed om dat te laten gebeuren; een hartenkreet voor het hier en nu. De single is sinds 2

Nigeria gevangenis
Nieuws

Nigeriaans predikantsechtpaar verbleef ten onrechte drie jaar in gevangenis

Een rechtbank in de Nigeriaanse staat Kaduna heeft dominee Jonah Gangas en zijn vrouw Josephine vrijgesproken. Het echtpaar zat meer dan drie jaar gevangen. Ze werden beschuldigd van ontvoering en het bekeren van een jong moslimmeisje, een beschuldig

Ds. J. Koppelaar
Video

Ds. Koppelaar over ziekenzalving: "Het is niet iets magisch of engs"

"We zijn het kwijtgeraakt om met handoplegging te bidden. Dat kwam door de roomse kerk die daar een soort magische werking aan ging toeschrijven. Merkwaardig is trouwens dat we die zegening met handoplegging nog steeds kennen, maar dan alleen bij het

David de Vos
Nieuws

DoorBrekers cancelt Paasconferentie David de Vos: 'Zaait verdeeldheid in lichaam van Christus'

Hij is een gevierd man binnen de evangelische beweging. Maar zijn aankomende boek en verschillende interviews daarover, lijken evangelist en spreker David de Vos plotseling de kop van jut te maken binnen diezelfde beweging. Hij kreeg de afgelopen dag

Wycliffe
Nieuws

Wycliffe Bijbelvertalers ontwikkelt nieuwe methode waarbij Bijbels sneller vertaald moeten worden

Wycliffe Bijbelvertalers heeft een nieuwe methode ontwikkeld om Bijbels sneller te vertalen en daarmee Gods Woord aan meer mensen aan te kunnen bieden. Dat meldt The Christian Post. In samenwerking met lokale kerken en tolken werkt de organisatie mom

Oekraïners
Nieuws

Christenen helpen tienduizenden Oekraïners: "Ik wil dat ze weten wie Jezus is"

Toen Rusland twee jaar geleden Oekraïne binnenviel, trokken bijna een miljoen Oekraïners naar het kleine buurland Moldavië. Hoewel de meeste van deze vluchtelingen naar huis zijn teruggekeerd of zich in andere landen hebben gevestigd, verblijven er n

Ds. J. B. Alblas over Psalm 47
Video

Ds. Alblas over Psalm 47: een boodschap van hoop in tijden van ellende

‘Want de HEERE, de Allerhoogste, is ontzagwekkend, een groot Koning over de hele aarde.’ In zijn meditatie geeft ds. J. B. Alblas uitleg over Psalm 47 vers 1 tot 5: “Het thema van heel deze Psalm is het koningschap van God. Het gaat om Hem en om Zijn

Meerartikelen

Ds. R. W. Mulder
Nieuws

Ds. R. W. Mulder aanvaardt beroep hersteld hervormd Waarder

De hersteld hervormde gemeente in Waarder verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. R. W. Mulder (foto) uit Montfoort heeft het beroep aanvaard. Waarder was sinds vorig jaar vacant vanwege het emeritaat van ds. L. W. C. Ruijgrok. Mulder bedankt

Rik Op den Brouw
Column

Een les van Jezus: je hoeft niet het maximale uit het leven te halen

Voor sommigen is het leven het plaatsen van vinkjes op een ‘bucketlist’. Wat moet je gedaan hebben en wat moet je gezien hebben. Hoe spectaculairder en hoe verder, hoe beter. Altijd op zoek naar iets nieuws. Anderen doen alles om rijker en belangrijk

Albert van der Heide
Column

Een vergeten boodschap: God spreekt door gevoel

‘Je bent niet tot gevoel gekomen, maar tot geloof.’ Deze uitspraak heb ik regelmatig gehoord in mijn omgeving, terwijl ik opgroeide in de dingen van God en Zijn Heilige Geest. Het is een waar woord en alle aanneming waardig. Want het klopt; geloof is

ds. K.H. (Karel) Bogerd
Nieuws

Preektocht door de Dokkumer Wouden

In de Dokkumer Wouden gaat op woensdag 10 april een derde ‘preektocht’ van start. De ‘preektocht’ begint om 9.30 uur in de Grote of St. Martinuskerk (Markt 2) te Dokkum. De eerste preektocht (40 deelnemers) werd op 23 maart 2022 gehouden in de Friese

Wilkin van de Kamp
Boekfragment

We willen zelf de regie houden over ons leven (maar Jezus leert iets anders)

In de Bijbel vind je honderden voorspellingen over de geboorte, het leven en sterven van Jezus, die stuk voor stuk zijn uitgekomen. De gebeurtenissen rond de laatste achttien uur van Jezus’ leven zijn eeuwen tevoren voorspeld.Een van de belangrijkste

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp over Jezus' lijden en sterven: "Hij hield het uit omdat Hij aan ons dacht"

"Jezus heeft de lange lijdensweg kunnen verdragen omdat Hij ons al die tijd in gedachten had. Jezus heeft aan het kruis kunnen volharden omdat Hij steevast onze redding voor ogen had. Wij waren de vreugde die voor Hem in het verschiet lag. Jezus wist

Ds. G. van Zanden
Video

Is het allemaal pais en vree als je een nieuw hart hebt? Ds. Van Zanden geeft antwoord

"Hoe vaak wordt een mens op een dag boos? Een keer? Twee keer? Vijf keer? Tien keer? En een christen die een nieuw hart gekregen heeft? Wordt die ook boos? Kan hij zich nog eens ergens flink over opwinden of is het waar wat het kinderlied zingt: ‘Een

Leander Janse
Video

De oudste zoon is dicht bij de Vader, maar net zo vervreemd als zijn broer

De bekende gelijkenis beschrijft twee verloren zonen. Er bestaat niet alleen een wilde, uitbrekende vorm van zonde. Er is ook meer verborgen, op het oog fatsoenlijke manier, waarop je van God vervreemd kan zijn. De oudste zoon is dicht bij de Vader,

Zanger Elbert Smelt: “Dan mis ik haar gewoon heel erg natuurlijk. Ja, wie niet?”
Video

Zanger Elbert Smelt deelt herinneringen aan Kinga Bán: "Ik mis haar heel erg"

Bijna vijf jaar geleden overleed zangeres Kinga Bán. Zanger Elbert Smelt van de band Trinity bracht vlak voor haar dood samen met haar 'Leef met volle teugen' uit. In een video van Nederland Zingt vertelt hij over dit lied en over de bijzondere optre

Dato Steenhuis over zondebesef
Video

Videoboodschap Dato Steenhuis: Ben jij wel echt bewust van je zonden?

Zondebesef kan een lastig onderwerp zijn. In een video vertelt Dato Steenhuis hier meer over en beantwoordt hij de vraag: ‘Is mijn zondebesef wel groot genoeg? In zijn video benadrukt Steenhuis dat één zonde al voldoende is voor zondebesef. “Als je é

Ds. J. A. W. Verhoeven
Verdieping

Geloven in God is wel persoonlijk, maar niet individualistisch

Mijn geloof of hét geloof? Jonge mensen zeggen nogal eens dat ze belijdenis doen van ‘hun geloof’. Is dat hetzelfde als belijdenis doen van ‘het geloof’? Kan het belijden van het geloof, zoals beleden in het Apostolicum, toch persoonlijk worden? Rond

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Froukje Prakken

Inmiddels terug in Nederland kijken we met Froukje Prakken terug op de beginperiode van het zendingswerk dat haar man Ger en zij deden in Peru tussen 1983 en 1991. Een verhaal over Gods leiding en vertrouwen op God in moeilijke omstandigheden. Ook ho