egypte
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 november 2020 door Redactie

Honderden moslims bestormen kerk, huizen en winkels in Egypte

In de Egyptische regio Minya heeft een woedende moslimmenigte een kerk bestormd. Daarnaast vielen ze ook huizen en winkels van Koptische christenen aan. De reden? Er gingen geruchten dat een christelijke man een kleinerende opmerking over de islam op Facebook had geplaatst.

De man werd ervan beschuldigd een minachtende opmerking over de islam te hebben geplaatst op zijn Facebookpagina. Zelf ontkent hij dit. Hij stelt dat hij is gehackt. Dat werd echter niet geloofd en binnen no time werden oproepen om de Koptische gemeenschap in al Barsha een lesje te leren massaal gedeeld. Het zorgde ervoor dat er een grote menige moslims op gang werd gebracht die winkels en huizen van Koptische christenen aanviel.

Bij de ongeregeldheden viel minstens één gewonde, zo meldt Christian Post. Een oudere vrouw moest in het ziekenhuis worden opgenomen met brandwonden. Haar huis was in de brand gevlogen omdat moslims stenen en molotovcocktails gebruikten om zich af te reageren op de Koptische christenen. De aanvallen vonden afgelopen donderdag plaats. Inmiddels lijkt de rust weer teruggekeerd in de Koptische gemeenschap.

Kerk
Naast huizen en winkels probeerden de moslims ook de kerk van Abou Sefin aan te vallen. In deze kerk werd juist het begin van de Koptische vastenperiode gevierd. Ze slaagden er echter niet in om veel schade aan de kerk toe te brengen. Wel werd er een minibus van de kerk in de brand gestoken. Hierbij raakte gelukkig niemand gewond.

Generaal Al Qadi, de gouverneur van Minya, probeerde kort na de aanval te onderhandelen om de rust te doen weerkeren in de regio. Daar slaagde hij slechts gedeeltelijk in. Hoewel het daarna weer rustiger werd, worden er nog steeds oproepen verspreid via social media waardoor de onrust ieder moment opnieuw de kop weer op kan steken.

Nobelprijs van de vrede
Egypte staat op plaats 16 van de jaarlijkse Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Het aantal mensen dat is gearresteerd voor godslastering en minachting voor religie is dit jaar aanzienlijk gestegen in Egypte. In 2019 werden minstens 124 christenen in Egypte aangevallen vanwege hun geloof. 23 van hen stierven aan de gevolgen van de aanval. Koptische christenen zijn veelvuldig het doelwit van islamitisch geweld. Ze worden alom geprezen om hun liefdevolle reactie daarop. Het leverde ze in 2018 zelfs een nominatie voor de Nobelprijs van de Vrede op vanwege ‘hun weigering om wraak te nemen tegen dodelijke en voortdurende vervolging’.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen