Arnan Nauta
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET CHE

 

Student Arnan over HRM: "Houd je van koffie en praten, dan past HRM bij je"

Professioneel, open en goede docenten: zo omschrijft vierdejaarsstudent Arnan Nauta (23) de opleiding Human Resource Management (HRM) aan de CHE. „Bij de koffieautomaat leer je een organisatie pas écht kennen.”

Lang twijfelde Arnan welke studie het moest gaan worden: de cijfermatige kant van Bedrijfskunde leek hem interessant, maar de menselijke kant van Social Work ook. Het werd „een mix van beiden”: Human Resource Management (HRM).

Hele dag in de koffiekamer
Het kan best een grote stap zijn om te kiezen voor HRM, geeft Arnan toe. „Je krijgt op de middelbare school geen vakken die aansluiten op deze opleiding. Daardoor weet je niet precies waar je instapt.” Hij heeft wel een advies: „Als je het leuk vindt om te zorgen dat mensen beter hun werk kunnen doen in een zakelijke omgeving, en daarvoor zorg wil dragen, dan vind je HRM leuk. Oh, en je moet houden van veel praten en koffiedrinken”, voegt hij er lachend aan toe. „Als je koffie niet lekker vindt, kun je beter niet voor deze opleiding kiezen.”

Een organisatie leer je kennen bij de koffieautomaat

Een docent vertelde hem ooit: een organisatie leer je kennen bij de koffieautomaat. Daar wordt geroddeld, geklaagd, kun je sfeer proeven. Toen Arnan onlangs begon met zijn afstudeerstage in een verzorgingstehuis, was hij de eerste dagen dan ook alleen maar in de koffiekamer te vinden. „Ik zag daar dat er een hele open en informele sfeer hing. Dat spreekt mij erg aan.”

Loonstrookje
De HR-afdeling van het verzorgingstehuis houdt zich bezig met het personeel: wat hebben zij nodig? „Het doel van de verpleegkundigen en verzorgenden is zorg dragen voor ouderen, maar óns doel is ervoor te zorgen dat ook de medewerkers zich veilig voelen in hun werkomgeving. En ook dat ze op tijd hun loonstrook krijgen en vitaal genoeg zijn om goed hun werk te kunnen doen.”

Error: could not load events

Arnan ziet zich later ook bij „zo’n soort bedrijf” werken. „Maar waar precies, dat zie ik wel. Dat is ook typerend voor deze opleiding, denk ik. Studeer je Verpleegkunde, dan is het al meer uitgestippeld waar je terechtkomt. Hier ontdek je wellicht pas op de werkvloer welke HRM-functie echt bij je past.”

Benieuwd naar meer informatie over Human Resource Management studeren aan de CHE? Meld je dan aan voor een online voorlichting: www.che.nl/welkom