Carlijn Niesink
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

27 november 2020 door Carlijn Niesink

Open brief aan Youp van 't Hek: 'Wil je niet meer dan 30 personen in je "kerk" uitnodigen?'

Recent merkte cabaretier Youp van ’t Hek op dat hij zijn oudejaarsconference beter in een kerk kan doen omdat er dan meer bezoekers mogen komen. De grappenmaker bleek dit keer uiterst serieus en gaat voorstellen om van theater Carré voor één avond een kerk te maken. Carlijn Niesink, jongerenwerker binnen de PKN en nummer 19 op de landelijke kandidatenlijst van de ChristenUnie, reageert middels een open brief.

Beste Youp,

Ik snap heel goed dat je voor meer dan 30 man wilt spelen. En wat voelt dat raar he, een grote zaal die vervolgens leeg blijft. Als kerken worstelen we hier ook al maanden mee. Grote kerkgebouwen staan nu leeg. De overgrote meerderheid van de kerken volgt het advies om met maximaal 30 personen samen te komen. Vaak zijn het slechts degenen die meewerken aan de dienst, de rest kijkt allemaal thuis achter hun laptop mee.

Zelf werk ik in een kerk en daarbij zeggen we steeds tegen elkaar: dat iets mag, maakt niet dat we het ook moeten doen. We voelen ons verantwoordelijk. Met kerst, een belangrijke feestdag in de kerk, zitten we dus niet allemaal gezellig bij elkaar maar kijken we thuis op de bank naar de kerkdienst.

Gelukkig schieten we niet in de slachtofferrol maar kijken we wat wel kan. Zo krijgen 200 kinderen in ons dorp een kerstbal die ze mogen versieren met een eigen kerstwens, deze zijn dan weer te zien in de online dienst. Zo zoeken we naar verbinding, juist als we niet samen kunnen zijn.

Beste Youp, zou je misschien nog eens na kunnen willen denken over je verzoek en niet meer dan 30 personen in je “kerk” willen uitnodigen? Dan nemen we allemaal onze verantwoordelijkheid.

Zoeken naar verbinding, juist als we niet samen kunnen zijn.

Carlijn Niesink

Reacties

Dag Youp, een verzoek: Zou jij je op de oudejaarsconferentie ook kunnen onthouden van grappen over Mohammed? Nou, dat zal je wel lukken. Zou jij je ook kunnen onthouden van grappen over Jezus Christus? Je herinnert je zeker wel die keer, dat je zo ‘grappig’ was om aan de mensen in de theaterzaal onze Heer voor ogen te schilderen, die hangend aan het kruis seksueel bevredigd werd en dat je toen zei: ‘Maar Hij kan er niet van af komen, omdat ‘ie zo goed vastgespijkerd zit.’ Dat was om het zacht te zeggen … bepaald niet een zoeken naar verbinding.
C
Kan best een grappe maker zijn die Youp van tHek maar ik draai de knop om bij hem kan geen tien woorden zeggen zonder vloeken die man .

H
Mooi Carlijn !!! Je geeft het goede voorbeeld ! Een zacht antwoord keert de grimmigheid af.....
Toon meer reacties (11)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events