amy coney barrett
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 november 2020 door Redactie

Amy Coney Barrett maakt direct verschil: Hooggerechtshof heft beperkingen gebedshuizen op

De staat New York mag gebedshuizen niet langer beperkingen opleggen. Dat is de uitkomst van een stemming van het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten. Amy Coney Barrett, de rechter die vlak voor de verkiezingen werd aangesteld door Trump, stemde ook voor het opheffen van de beperkingen.

Het Hooggerechtshof boog zich over de zaak nadat ze hierover verzoeken hadden gekregen van verschillende religieuze gemeenschappen waaronder een rooms-katholiek bisdom.

Andrew Cuoma, de gouverneur van New York, nam begin oktober strenge maatregelen in bepaalde gebieden om het snel oprukkende coronavirus te bestrijden. Ook voor gebedshuizen stelde hij beperkende maatregelen in. Zo mochten diensten door slechts door een handjevol mensen worden bijgewoond.

Diverse religieuze gemeenschappen waren het daar niet mee eens en stelden dat het een inbreuk is op de vrijheid van godsdienst, die ook in de Verenigde Staten in de grondwet is vastgelegd. Ze besloten naar de rechter te gaan, maar kregen tot twee keer toe geen gelijk. Daardoor kwam de zaak nu bij het Hooggerechtshof terecht.

Dar werd door de hoogste rechters gestemd. Vijf van de negen rechters stemden voor het voorstel om de beperkende maatregelen terug te draaien. Ook Amy Coney Barrett behoorde tot die vijf rechters. Juist door haar aanwezigheid viel de stemming uit in het voordeel van de religieuze gemeenschappen. Coney Barrett verving als rechter namelijk de overleden Ruth Bader Ginsburg. Zij stemde eerder dit jaar juist tegen bij vergelijkbare zaken, waardoor het oordeel de andere kant opviel.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

L
Daarom was deze benoeming (door Trump!) zo belangrijk.
A
Geweldig! En weer onder de bezielende leiding van Trump!
Toon meer reacties (2)