Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 november 2020 door Kerk in Nood

Pakistaans meisje (13) mag na ontvoering en gedwongen bekering niet terug naar familie

Het Sindh hooggerechtshof heeft bevolen dat de katholieke Arzoo Raja uit Pakistan in een opvanghuis van de staat moet blijven. Tijdens de hoorzitting gisteren stond de rechter niet toe dat het meisje terugkeert naar haar familie. Arzoo werd ontvoerd, bekeerd tot de islam en onderworpen aan gedwongen huwelijken.

De beslissing dat ze niet terug mag naar haar familie heeft voor teleurstelling gezorgd onder katholieken in Pakistan. De familie van Arzoo Raja gaat dan ook in beroep bij het Hooggerechtshof van Pakistan om de voogdij over hun dochter te verkrijgen. De uitkomst over de wettigheid van het huwelijk en daarmee Arzoo’s voogdij, is daarmee uitgesteld. Opvallend is wel dat de rechtbank wel een artikel over wettelijke verkrachting van een minderjarige heeft toegevoegd, een misdrijf dat kan worden bestraft met levenslange gevangenisstraf of de doodstraf.

Priester Saleh Diego, vicaris-generaal en directeur van de Commissie ‘Rechtvaardigheid en Vrede’ van het Aartsbisdom Karachi, vertelde Fides na het vonnis van het Hooggerechtshof van Sindh: “We verwachtten dat ze naar haar familie gaan blijven. In het verleden zijn er gevallen geweest van minderjarigen die teruggekeerden naar hun familie. De rechter heeft Arzoo bevolen om in het opvanghuis te blijven waar ze nu woont, zolang als ze wil. We vragen de rechterlijke macht nog steeds om de voogdij over de minderjarige aan haar ouders toe te vertrouwen. De rechtbank moet er rekening mee houden dat ze een minderjarige is die een gewelddadig trauma heeft opgelopen en die onder druk staat na haar ontvoering, gedwongen bekering en huwelijk met de man die haar heeft verkracht.”

Volgens mensenrechtenorganisaties worden in Pakistan jaarlijks ongeveer 1000 christelijke en hindoeïstische vrouwen en meisjes ontvoerd en tot een huwelijk gedwongen. Sinds 2014 is er in Pakistan een wet die het kinderhuwelijk beperkt, op basis waarvan familieleden en getroffenen juridische stappen kunnen ondernemen tegen dergelijke incidenten.

De zaak van Arzoo Raja heeft geleid tot talrijke protesten van christenen, moslims en hindoes. De Pakistaanse minister voor Mensenrechten, Shireen Mazari, is persoonlijk tussenbeide gekomen in de zaak. Kerk in Nood dekt de juridische kosten in de rechtszaak van Arzoo en ondersteunt haar familie.

Foto: Kerk in Nood

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events