Thierry Baudet
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 november 2020 door Jeffrey Schipper

Reformatorisch Dagblad: Baudet liet kansrijke positie uit zijn handen vallen

'Naast het PVV-perceel lag immers nog een groot veld van rechtse, conservatieve kiezers. Juist deze kansrijke positie liet Baudet uit zijn handen vallen', schrijft de hoofdredactie van het Reformatorisch Dagblad in een analyse over de crisis binnen Forum voor Democratie en de vreemde moves van Thierry Baudet.

Afgelopen weekend brak er een crisis uit in de partij nadat er opnieuw melding was gekomen van antisemitische en racistische appgroepen bij jongerenbeweging JFVD. Een deel van de partijtop wilde een harde sanering van die club, maar Baudet wilde een onderzoek afwachten. Daarna escaleerde de zaak. Maandagavond verklaarde Baudet op te stappen als lijsttrekker, maar twee dagen later kwam hij daar op terug. Een flink deel van de top heeft zich afgekeerd van de oprichter van Forum. 

Het RD maakt duidelijk dat Baudet zijn beweging 'met behulp van welbespraaktheid en charisma, gekoppeld aan intellect en visie' had kunnen uitbouwen door er praktische daden aan te koppelen. 'In plaats van het redelijk alternatief voor Wilders te zijn, radicaliseerde hij en gingen zijn ideeën en dubieuze uitlatingen soms verder dan die van de PVV-leider', constateert de RD-hoofdredactie.

Ook wijst het RD op Baudets flirts met corona-ontkenners en -bespotters, ondanks het feit dat een deel van zijn achterban corona wel degelijk een gevaar vindt. Volgens Nicki Pouw-Verweij, Eerste Kamerlid en nummer drie op de kandidatenlijst, zei Baudet tijdens een etentje op vrijdag onder meer dat corona in de wereld was gebracht door George Soros. Volgens de FvD-senator is de partijleider geradicaliseerd.

Het RD stelt dat Baudet zijn partij 'in een chaos heeft gestort met gevolgen die niet te overzien zijn'.

Lees het volledige commentaar in het Reformatorisch Dagblad.


Politiek
- Kaag vergelijkt ChristenUnie met 'roestig geparkeerde auto'
- SGP stelt schriftelijke vragen over opkomend salafisme in Nederland
- Kees van der Staaij uiterst kritisch op verlenging avondklok
- Baudet op de bres voor Israël: "Bondgenoot en historisch-religieus verbonden vriend"
- Christelijke regeringspartij stemt tegen voorstel om 500 vluchtelingenkinderen op te nemen
Meer over Politiek »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

…Prominente christenen binnen Forum voor Democratie blijven de ideologie van Thierry Baudet steunen, waaronder Cor Verkade en Sytse de Jong (SGP) en Verkade staat niet alleen. Sinds de oprichting van FvD voelen veel conservatieve christenen zich aangetrokken tot de partij. Ze combineren bijvoorbeeld hun SGP-lidmaatschap met een FvD-pasje, spreken openlijk sympathie uit of kruisen Forum aan in het stemhokje. (ND 28-11). Hopelijk dat voornoemde christenen de ogen geopend zijn en hun maakbaarheid filosofie loslaten.